Saltar al contenido

10 chattjänster som brukade vara populära

19 de julio de 2021
groupchat2 JGI JamieGill GettyImages 5a36b7fd47c2660036ece54a

I denna tid är det helt normalt att människor meddelar varandra med foton, videor, animoji och emoji med populära appar som Snapchat, WhatsApp, Facebook Messenger och andra. Med tanke på hur vanliga dessa appar har blivit, är det svårt att tro att ingen av dessa appar fanns för bara ett decennium sedan. För en snabb resa ner i minnesfältet, ta en titt på några av de gamla verktyg för snabbmeddelanden som världen blev kär i innan internet var en sådan social plats. Om du någonsin använt någon av dessa meddelandetjänster, vilken var din favorit?

ICQ

Tillbaka 1996 blev ICQ den första snabbmeddelandetjänsten som omfamnades av användare från hela världen. Kom ihåg «Uh-oh!» låter det när ett nytt meddelande togs emot? Det förvärvades slutligen av AOL 1998 och nådde en topp på mer än 100 miljoner registrerade användare. ICQ finns fortfarande idag, uppdaterad för dagens meddelanden på alla plattformar.

AOL Instant Messenger (AIM)

AIM-skrivbordsklient

1997 lanserades AIM av AOL och blev så småningom tillräckligt populär för att fånga den största andelen snabbmeddelandeanvändare i hela Nordamerika. Du kan inte längre använda AIM; det stängdes av 2017.

Yahoo Pager (senare Yahoo Messenger)

Yahoo Messenger

Yahoo lanserade sin egen messenger 1998 och, även om den inte finns längre, var en av de mest populära chattjänsterna. Tidigare kallades Yahoo Pager tillbaka när det först kom ut, verktyget lanserades också tillsammans med dess populära Yahoo Chat-funktion för onlinechattrum, som gick i pension 2012.

MSN / Windows Live Messenger

MSN Messenger-logotyp

MSN Messenger introducerades av Microsoft 1999. Det växte till att bli det valda budbärarverktyget för många under hela 2000-talet. År 2009 hade den över 330 miljoner aktiva användare varje månad. Tjänsten ommärktes som Windows Live Messenger 2005 innan den stängdes helt av 2014.

jag chattar

jag chattar

Idag har vi appen Apple Messages. Men i början av 2000-talet använde Apple ett annat verktyg för snabbmeddelanden som heter iChat. Det fungerade som en AIM-klient för Mac-användare, som kunde integreras fullt ut med användarnas adressböcker och e-post. Apple drog äntligen kontakten på iChat 2014 för Mac-datorer med gamla OS X-versioner.

Google Talk

Google Talk

Långt innan det sociala nätverket på Google+ rullades ut tillsammans med motsvarande Hangouts-funktion var Google Talk (ofta kallat «GTalk» eller «GChat») det sätt som många pratade med text eller röst. Den lanserades 2005 och upphörde 2015.

Gaim (nu kallad Pidgin)

Pidgin-app på en Dell-bärbar datorskärm

Även om det kanske inte tillhör en av de mer igenkännliga meddelandetjänsterna i den digitala tidsåldern, var lanseringen av Gaim (så småningom döpt om till Pidgin) 1998 en stor aktör på marknaden och hade över tre miljoner användare 2007. Känd som «det universella chattklient, «människor kan fortfarande använda den med populärt stödda nätverk som AIM, Google Talk, IRC, SILC, XMPP och andra.

Pladder

Jabber-ikonen

Jabber kom ut år 2000 och lockade användare för sin förmåga att integreras med sina vänlistor på AIM, Yahoo Messenger och MSN Messenger så att de kunde chatta med dem från ett ställe. Webbplatsen Jabber.org är fortfarande uppe, men det verkar som att registreringssidan har inaktiverats.

MySpaceIM

MySpace IM

Tillbaka när MySpace dominerade den sociala nätverksvärlden gav MySpaceIM användarna ett sätt att meddela varandra privat. Det lanserades 2006 och var det första sociala nätverket som tog en snabbmeddelandefunktion till sin plattform. MySpaceIM kan fortfarande laddas ner idag. dock ser det inte ut som om det finns ett webbalternativ.

Skype

Bild av Skype som används på en dator och smartphone

Även om den här artikeln handlar om «gamla» snabbmeddelandetjänster är Skype fortfarande populärt idag, särskilt för videochatt. Tjänsten lanserades 2003 och ökade till popularitet mot konkurrerande verktyg som MSN Messenger. I ett försök att hänga med i tiden lanserade Skype senare en mobil messaging-app som heter Qik som liknade mycket Snapchat. Qik avbröts 2016.