Skip to content

4K- eller UltraHD -skärmar och din dator

14 de augusti de 2021
ASUS PA328Q FRONT BACK 56eeec725f9b5867a1c4181a

4K eller UltraHD hänvisar till en klass med högupplösta skärmar och video. Termen 4K refererar till bildens horisontella upplösning, vanligtvis antingen 3840 pixlar med 2160 pixlar eller 4096 pixlar med 2160 pixlar. Denna kapacitet är ungefär fyra gånger upplösningen för nuvarande HD -standarder som toppar vid 1920 pixlar med 1080 pixlar. Medan 4K -bildskärmar blir vanliga, krävs det betydande maskinuppgraderingar för att uppnå äkta UltraHD på alla datorer. Informationen i denna artikel gäller i stort för en typ av datorhårdvara.

Videobandbredd och anslutningar på datorer

Datorer har problem med att återge 4K- eller UHD -innehåll. De extremt höga upplösningarna kräver en stor mängd bandbredd för att överföra den ökade storleken på videodata. Äldre datavideoteknik, som VGA och DVI, saknar bandbredd och kan därför inte leverera dessa upplösningar på ett tillförlitligt sätt. För att upprätthålla 4K -upplösning behöver du nyare videokontakter som HDMI, DisplayPort och Thunderbolt 2 eller 3. De flesta konsumentelektronik stöder HDMI, vilket ger den en fördel för användning på datorskärmsmarknaden. Ett grafikkort med en HDMI-port krävs, liksom HDMI-höghastighetsklassade kablar. Många datorskärmar och grafikkort använder DisplayPort -tekniken, även om den är mindre bekant för den vanliga användaren. DisplayPort v1.2 -specifikationen kör hela 4K UHD -videosignalen upp till 4096 pixlar med 2160 pixlar med 60 bilder per sekund.

Uppdateringsfrekvens

HDMI -signaler sänder vanligtvis med en 30Hz uppdateringsfrekvens eller 30 bilder per sekund. Denna hastighet fungerar för att titta på filmer på en tv, men för datorspelare kan sådana låga bildhastigheter orsaka allvarliga ögonbelastningar. Spelare föredrar 60 fps uppdateringsfrekvenser eller högre för mer flytande rörelse på skärmen.

Grafikkortets prestanda

Varje grafikprocessor hanterar grundläggande videorendering med 4K UHD-upplösningar, men snabba 3D-videospel som presenteras i 4K kräver betydande grafisk processorkraft. Vid fyra gånger upplösningen för standard high definition, fyra gånger mängden data måste bearbetas av grafikkortet. Behandlingsbelastningen som dessa kort hanterar producerar betydande värme inuti ett system, vilket kräver större kylmöjligheter. Allt detta kommer med en högre prislapp. Att köra flera bildskärmar med 4K -upplösningar ökar kraven på bandbredd och processorkraft kraftigt.

Video CODEC

Streaming och nedladdning av 4K -videor innebär ytterligare utmaningar. Storleksökningen i dataströmmen kräver ytterligare internettrafik även om typiska storlekar på videofiler också har ökat. De flesta HD-videor använder H.264-videokodeken från Moving Picture Experts Group, vilket gör MPEG4-videofiler. Denna codec har varit ett effektivt sätt att koda data, men med 4K UHD-video kan en Blu-ray-skiva bara rymma en fjärdedel av videolängden. Den efterföljande H.265, eller High-Efficiency Video Codec, reducerar datastorleken ytterligare. Äldre videohårdvara har hårdkodats för att använda H.264 -videon för att vara så effektiv som möjligt. Detsamma gäller för många grafiklösningar som finns i mobila produkter. En del av den anpassning som krävs för 4K kan hanteras via programvara, men många äldre mobilprodukter som smartphones och surfplattor kanske inte kan spela upp det nya videoformatet.