Saltar al contenido

5 bästa databastips för nybörjare

14 de julio de 2021
GettyImages 1088148414 eff0bcd4bfc24c9abfe59a4e98b83280

Om du precis har börjat med databaser, kommer denna översikt över de viktigaste sakerna du behöver veta att hjälpa dig att gå framåt. Dessa fakta gör det garanterat enklare att arbeta med databaser och öka produktiviteten.

SQL utgör kärnan i relationsdatabaser

Structured Query Language (SQL) utgör kärnan i alla relationsdatabaser. Det ger ett enhetligt gränssnitt till Oracle, SQL Server, Microsoft Access och andra relationsdatabaser och är ett «måste lära sig» för alla blivande databasanvändare. Gå på en inledande SQL-kurs innan du försöker lära dig någon specifik databasprogramvara. Tidsinvesteringarna hjälper dig att bygga en ordentlig grund och komma igång på rätt fot i databasvärlden. W3Schools.com är en utmärkt startplats för nybörjare som är intresserade av SQL.

Att välja primära nycklar är ett viktigt beslut

Databasplanering

Valet av en primär nyckel är ett av de viktigaste besluten du tar när du utformar en ny databas. Den viktigaste begränsningen är att du måste se till att den valda nyckeln är unik. Om ett värdeattribut kan finnas i två poster är det delade attributet ett dåligt val för en primär nyckel. Du bör antagligen också undvika känsliga värden som ger upphov till integritetsproblem, såsom personnummer.

NULL är inte noll eller den tomma strängen

NULL-fel i Excel

NULL är ett speciellt värde i databasvärlden, men det är något som ofta förvirrar nybörjare. När du ser ett NULL-värde, tolk det som «okänt». Till exempel, om en kvantitet är NULL, betyder det inte nödvändigtvis att den är noll. På samma sätt, om ett textfält innehåller ett NULL-värde, betyder det inte att det inte finns ett lämpligt värde – det är helt enkelt okänt. Tänk på en databas som innehåller information om barn som går i en viss skola. Om personen som skriver in posten inte känner till en elevs ålder används ett NULL-värde för att indikera den «okända» platshållaren. Studenten har verkligen en ålder; det finns bara inte i databasen.

Omvandling av kalkylark till databaser sparar tid

Skapa en ny Access 2013-databas

Om du har massor av data lagrade i Microsoft Excel eller ett annat kalkylarkformat kan du spara tid genom att konvertera dessa kalkylark till databastabeller.

Alla databasplattformar skapas inte lika

Grubba-databasskärm

Det finns många databaser där ute, och alla erbjuder unika funktioner till olika prispunkter. Vissa är fullfjädrade företagsdatabaser som är utformade för att vara värd för enorma datalager som betjänar multinationella företag. Andra är stationära databaser som är bättre lämpade för att spåra lager för en liten butik med en eller två användare. Dina affärsbehov dikterar lämplig databasplattform för dina behov, och det finns flera gratis online-databasskapare att välja mellan.