Skip to content

5 Datornätverkstrender för 2021 och därefter

11 de augusti de 2021
trends MontyRakusen Getty 5a4aa079482c5200362b0987

Datornätteknik fortsätter att utvecklas på nya och intressanta sätt. Här är fem av de viktigaste områdena och trenderna att titta på under det kommande året.

IoT -prylar kommer att bli vanliga

År 2021 kommer en rad internetuppkopplade produkter att tävla om din uppmärksamhet. Internet of Things (IoT) är ett annat namn för dessa ”trådbundna” artiklar och vissa kategorier kommer att vara särskilt intressanta att titta på:

  • Användbara. Du kommer sannolikt att se driftsförbättringar, inklusive bearbetningshastighet och batteritid. Klockor kommer att fortsätta fokusera på hälso- och fitnessspårning. Och kan detta vara året då Google kommer ut med en Pixel wearable?
  • Smarta kök. Håll utkik efter saker som temperaturkontrollerade smarta muggar, mikrovågor du kan styra med din röst, blandare som vet exakt hur många ingredienser du ska lägga till och förbättrad matigenkänning i ditt anslutna kylskåp.
  • Smartare glödlampor. Håll utkik efter Wi-Fi eller Bluetooth-aktiverade belysningssystem och förvänta dig ytterligare förbättringar av glödlampans kvalitet, programmeringsalternativ och enkel integration.
  • Offentliga ansökningar. Förutom utrustning i våra hem kommer IoT -funktioner att dyka upp mer i butiker, restauranger och kommunala platser.

Tillsammans med dessa innovationer, förvänta dig åtföljande säkerhetsproblem. Många fruktar de integritetsrisker som följer med IoT -enheter, med tanke på deras tillgång till användares hem, aktiviteter och personuppgifter.

Vi kommer att se ännu mer Hype över 5G

Mobile World Congress 2016

Även om 4G LTE-mobilnät inte når många delar av världen (och inte kommer i flera år), har telekommunikationsindustrin jobbat hårt med att utveckla nästa generations 5G-mobilkommunikationsteknik. 5G är inställd på att öka hastigheterna för mobilanslutningar dramatiskt. Men exakt hur snabbt konsumenterna bör förvänta sig att dessa anslutningar ska gå och när de kan köpa 5G -enheter kanske inte är kända förrän branschens tekniska standarder har fastställts. Men precis som när 4G ursprungligen utvecklades väntar företag inte på att annonsera om sina 5G -insatser. Forskare kommer att fortsätta testa prototypversioner av vad som kan bli en del av vanliga 5G -nätverk. Medan rapporter från dessa tester kommer att visa maximala datahastigheter på många gigabyte per sekund (Gbps), bör konsumenterna vara lika intresserade av löftet om förbättrad signaltäckning med 5G. Vissa leverantörer kommer utan tvekan att börja installera om den här tekniken i sina 4G-installationer, så leta efter produkter som ”4.5G” och ”pre-5G” (och de förvirrande marknadsföringskraven som följer med dessa vagt definierade etiketter) som snart kommer att dyka upp på scenen.

IPv6 -lanseringen fortsätter att accelerera

Google IPv6 Adoption (2019)

Internet Protocol Version 6 (IPv6) kommer en dag att ersätta det traditionella adresseringssystem för Internet Protocol som vi känner till, IPv4. Google IPv6 -antagningssidan illustrerar ungefär hur snabbt distributionen av IPv6 fortskrider. Som visas har takten för IPv6 -utbyggnad fortsatt att accelerera sedan 2013 men det kommer att kräva många fler år för att nå en fullständig ersättning av IPv4. Under 2021, förvänta dig att se IPv6 som nämns i nyheterna oftare, särskilt avseende affärsnätverk. IPv6 gynnar alla antingen direkt eller indirekt. Med ett utökat antal tillgängliga IP -adressutrymmen för att rymma ett nästan obegränsat antal enheter kommer internetleverantörer att ha lättare att hantera abonnentkonton. IPv6 lägger också till andra förbättringar som ökar effektiviteten och säkerheten för TCP/IP -trafikhantering på internet. De som administrerar hemnätverk måste lära sig en ny typ av IP -adressnotation.

AI kommer att fortsätta att expandera

Robot Lab Showroom - Paris, 2016

Datorsystem som Deep Blues förmåga att spela schack på världsmästarnivåer hjälpte till att legitimera artificiell intelligens (AI) för decennier sedan. Sedan dess har både datorhastigheten och möjligheten att utnyttja den avancerat enormt. En viktig barriär för mer artificiell intelligens för allmänna ändamål har varit begränsningar i AI-systemens förmåga att kommunicera och interagera med omvärlden. Med de mycket snabbare trådlösa hastigheter som finns tillgängliga idag är det möjligt att lägga till sensorer och nätverksgränssnitt till AI -system som möjliggör imponerande nya applikationer. Håll utkik efter applikationer inom vård- och tillverkningsindustrin. Leta också efter nya sätt att skapa AI -trovärdighet och säkerhet.

SD-WAN blir normen

SD WAN

Ett mjukvarudefinierat wide-area network (SD-WAN) är nätverksteknik som erbjuder större flexibilitet för företag än tidigare WAN-system. Medan ett traditionellt WAN gör det möjligt för företag med flera platser att ge anställda tillgång till data, filer och applikationer på hemmakontoret via multiprotokolletikettbyte (MPLS), tar SD-WAN processen ytterligare ett steg med Long Term Evolution (LTE) och bredbandstjänster för att ge åtkomst. SD-WAN lägger till molnbaserade applikationer i mixen, så att anställda på distans kan komma in i företagsövergripande program som Salesforce, Amazon Web Services och Microsoft 365. Tekniken är fortfarande relativt ny, så kunder och leverantörer har experimenterat för att förstå hur man bäst använder denna innovation för att öka produktiviteten, förbättra företagets smidighet och förbättra säkerheten. Men nu när det har varit tillgängligt i ett par år kommer SD-WAN sannolikt att bli den nya normen.