Skip to content

5 sätt att få bättre bildkvalitet

12 de augusti de 2021
GettyImages 985820608 222923b2e7594855bdd0bebbf995a905

Att få bättre ljud i din bil är mer en resa än en destination. Det är en inkrementell process som du kan revidera och justera längs vägen, snarare än ett allt-eller-ingenting-förslag. Du kan göra ett överraskande antal små finjusteringar och uppgraderingar av ditt billjudsystem för att förbättra den övergripande ljudkvaliteten utan ett stort ekonomiskt utlägg. De flesta förslag handlar om uppgraderingar som en ny huvudenhet, premiumhögtalare eller en subwoofer, men andra fokuserar på att förbättra akustiken i din bil främst genom att ta bort så mycket yttre störningar som möjligt. Här är fem av de bästa sätten att förbättra kvaliteten på ljudet i din bil.

Byt ut dina fabrikshögtalare

Problemet: Fabrikshögtalare brukar inte vara bra.

Fixen: Installera eftermarknadsfunktioner som uppfyller samma dimensioner och passar bra med din befintliga huvudenhet. Det enklaste sättet att höra åtminstone en viss förbättring av bilens ljudkvalitet är att ersätta fabrikshögtalarna med eftermarknadsenheter av högre kvalitet. När du gör en direkt ersättning med högtalare som passar dimensionerna och typen av fabrikshögtalarna är detta ett plug-and-play-jobb: Dra bara ut de gamla enheterna och släpp in de nya. Om din bil har varit på vägen ett tag har högtalarna troligen försämrats. Du kommer sannolikt att höra en markant förbättring genom att släppa in ersättningsenheter. Du kan också gå den extra milen och ersätta koaxialhögtalare med komponenthögtalare eller lägga till en subwoofer, men det är mer komplicerat och dyrare.

Uppgradera din huvudenhet och släpp din telefons inbyggda DAC

En USB -kabel ansluten till en bilradio.

Problemet: Om du lyssnar på musik via en telefon eller MP3 -spelare och en extra anslutning tar ljudkvaliteten en träff.

Fixen: Hitta en ersättningshuvudenhet som har en USB -anslutning. Att uppgradera din huvudenhet är inte alltid det bästa stället att börja, men det är alltid värt att överväga. Detta gäller särskilt om din huvudenhet börjar bli gammal, eller om den inte har förförstärkare och du tittar på att installera en förstärkare. En annan anledning att överväga att uppgradera din huvudenhet är om du lyssnar på digital musik i din bil. Om din huvudenhet inte har en inbyggd DAC av hög kvalitet, lägger du till en ny huvudenhet som gör att du kan ladda ner den kraftiga lyftningen av digital ljudkonvertering från din telefon eller MP3-spelare till din bilstereo. För att dra nytta av en huvudenhet utrustad med en högkvalitativ DAC krävs en USB- eller egenanslutning, så du ansluter din telefon eller annan enhet till bilstereon via USB-kabel snarare än en vanlig extraingång. Detta gör att huvudenheten kan läsa data från enheten och konvertera den till analoga ljudsignaler som skickas till förstärkaren och högtalarna.

Lägg till komponenter som förstärkare, signalprocessorer och utjämnare

Att stapla förstärkare är inte det billigaste sättet att få bättre bildkvalitet, men rätt förstärkare kan vara en viktig faktor för att bygga ett bättre system.

Problemet: Fabriksljudsystem för bilar är förenklade.

Fixen: Lägg stegvis till komponenter, till exempel en ny förstärkare, som en del av uppgraderingsprocessen. Att lägga till en förstärkare eller en annan komponent, till exempel en signalprocessor eller equalizer, är vanligtvis dyrare och mer komplicerat än att släppa in högtalare eller uppgradera huvudenheten. En förstärkare kan dock låta dig spela in bättre högtalare och förändra kvaliteten på ditt billjud. Om du har att göra med en fabriksstereo som inte följde med en förstärkare, är det viktigt att hitta en enhet som har ingångar på högtalarnivå. Det bästa sättet att göra denna typ av uppgradering är att installera en huvudenhet som har förförstärkarutgångar, men en förstärkare som innehåller ingångar på högtalarnivå är åtminstone ett fungerande alternativ. Ett annat alternativ är att använda en högtalar-till-linje-nivåomvandlare.

Använd musikfiler av hög kvalitet eller ljud med hög upplösning

högupplöst ljud

Problemet: Om du lyssnar på digital musik kan ljudkvaliteten drabbas av alltför komprimerade filer.

Fixen: Använd större, mindre komprimerade musikfiler. En av de mest förbises faktorerna i bilens ljudkvalitet är ljudkällan. Ett extremt exempel är AM -radio vs. FM -radio. Även om det finns högkvalitativa AM-radioer, vet alla att de kommer att höra bättre ljudkvalitet om de lyssnar på en FM-station. På samma sätt ger CD -skivor bättre ljudkvalitet än FM -radio, och du kan höra ännu bättre kvalitet om du byter till digitala ljudfiler – eller får en drastisk kvalitetsförlust. Problemet är att digitala musikfiler inte skapas lika. Till exempel, om du har mycket musik i din samling som du köpte – eller förvärvat på annat sätt – för ett decennium eller mer sedan, är de förmodligen mer komprimerade än de behöver vara. Att byta till en lägre komprimeringsnivå eller till och med ett förlustfritt format kan göra skillnad i ljudkvaliteten. Högupplöst ljud är ett alternativ, även om de stora filstorlekarna betyder att du kanske inte kan ta med hela din samling längre.

Dämpa externa bullerkällor med ljuddödande material

dämpa ljudkvaliteten

Problemet: De flesta bilar tillåter för mycket vägbuller.

Fixen: Använd dämpningsmaterial och andra lösningar för att minimera vägbuller. Bilar ger ganska oregelbundna ljudsteg. Den inre volymen på en bil eller lastbil kommer inte att matcha dynamiken i en hemmabio, men dämpningsmaterial kan hjälpa. Den enklaste och snabbaste lösningen är att sätta in några dämpningsmaterial, till exempel Dynamat, i dörrpanelerna. Dessa produkter är skivor av ljuddödande material som hjälper till att hålla vägbuller och andra källor till yttre överhörning borta. Installationsprocessen går ut på att plocka av varje dörrpanel, glida i ett ark med dämpande material och sedan sätta tillbaka panelen. Du kan tillämpa samma process på andra bruskällor. Du kan till exempel installera ett liknande ljuddämpande material under huven och mattan för att minska motorljudet. Dämpningsmaterial hjälper också till att förhindra högtalarvibrationer från att föröka sig till dörrens metall och andra områden där de är monterade. Genom att minska på vibrerande metall och hålla fast vid vibrerande luft kan du se en ökning av ljudkvaliteten. Om du installerar en stor subwoofer i bagageutrymmet kan samma typ av dämpningsmaterial hjälpa där också. Grundidén är att fodra golvet, sidoväggarna och insidan av bagageluckan, så att endast skiljelinjen mellan fordonet och bagagerummet är otäckta. Detta kan hjälpa till att minska vibrationer och förbättra ljudkvaliteten på din subwoofer.