Skip to content

500 Internt serverfel

29 de juni de 2021
500 internal server error explained 2622938 1485165a9b6942f09f2f5257682c0b6e

500 Internal Server Error är en mycket allmän HTTP-statuskod som betyder att något har gått fel på webbplatsens server, men servern kunde inte vara mer specifik vad det exakta problemet är.

Vad du ska veta

 • Webbplatser fraser 500 fel på många sätt men de säger alla i princip samma sak: det pågår en allmän serverproblem just nu.
 • För det mesta finns det inget du kan göra men kontakta webbplatsen direkt och vänta sedan på dem för att fixa det.
 • Om det finns ett problem i slutet, försök att rensa cacheminnet och ta bort alla kakor från webbplatsen med felet.

Är du webbansvarig? Ser Åtgärda 500 interna serverfelproblem på din egen webbplats längst ned på sidan för några bättre råd om du ser felet på en eller flera av dina egna sidor.

 

Hur du kan se ett 500-fel

Felmeddelandet kan ses på ett antal olika sätt eftersom varje webbplats får anpassa meddelandet.

Här är flera vanliga sätt som du kan se HTTP 500-felet:

 • 500 Internt serverfel
 • HTTP 500 – Internt serverfel
 • Tillfälligt fel (500)
 • internt serverfel
 • HTTP 500 Internt fel
 • 500 Fel
 • HTTP-fel 500
 • 500. Det är ett fel

Eftersom ett 500 internt serverfel genereras av webbplatsen du besöker kan du se en i några webbläsare i några operativsystem, även på din smartphone. För det mesta visas det i webbläsarfönstret, precis som webbsidor gör.

 

Orsak till HTTP 500-fel

Som vi nämnde ovan indikerar Internal Server Error-meddelanden att något i allmänhet är fel. För det mesta betyder ”fel” ett problem med sidans eller webbplatsens programmering, men det finns verkligen en chans att problemet är i slutet, något vi kommer att undersöka nedan. Mer specifik information om orsaken till ett visst HTTP 500-fel ges ofta när det förekommer på en server som använder Microsoft IIS-programvara. Leta efter siffror efter 500, som i HTTP-fel 500.19 – Internt serverfel, som betyder Konfigurationsdata är ogiltiga.

 

Hur du löser 500 internt serverfel

Som vi antydde ovan är 500 Internal Server Error ett på serversidan fel, vilket betyder att problemet förmodligen inte är med din dator eller internetanslutning utan istället med webbplatsens server. Även om det inte är troligt är det möjlig att det är något fel i din ände, i vilket fall vi tittar på några saker du kan prova:

 1. Ladda om webbsidan. Du kan göra det genom att välja uppdaterings- / omladdningsknappen och trycka på F5 eller Ctrl + Reller försöker URL-adressen igen från adressfältet. Även om 500 internt serverfel är ett problem på webbservern kan problemet bara vara tillfälligt. Att försöka sidan igen kommer ofta att lyckas. Om meddelandet visas under utcheckningen hos en online-säljare, tänk på att dubbla försök till utcheckning kan sluta skapa flera beställningar – och flera avgifter! De flesta handlare har automatiskt skydd från den här typen av åtgärder, men det är fortfarande något att tänka på.
 2. Rensa webbläsarens cache. Om det finns ett problem med den cachade versionen av sidan du tittar på kan det orsaka HTTP 500-problem. Interna serverfel är inte orsakas ofta av cachningsproblem, men vi har ibland sett felet försvinna efter att ha rensat cachen. Det är så lätt och ofarligt att prova, så hoppa inte över det.
 3. Ta bort webbläsarens cookies. Cirka 500 problem med intern serverfel kan korrigeras genom att ta bort de cookies som är associerade med den webbplats där du får felet. När du har tagit bort kakorna startar du om webbläsaren och försöker igen.
 4. Felsök som ett 504 Gateway Timeout-fel istället. Det är inte så vanligt, men vissa servrar producerar ett 500 internt serverfel när i verkligheten 504 Gateway Timeout är ett mer lämpligt meddelande baserat på orsaken till problemet.
 5. Att kontakta webbplatsen direkt är ett annat alternativ. Det finns en god chans att webbplatsens administratörer redan vet om 500-felet, men om du misstänker att de inte gör det kan det hjälpa dig och dem (och alla andra) att låta dem veta. De flesta webbplatser har supportbaserade sociala nätverkskonton och några har till och med e-post och telefonnummer. Om det ser ut som om webbplatsen är helt nere och du inte kan hitta ett sätt att rapportera 500 Internal Server Error-meddelandet till webbplatsen kan det hjälpa din sanity att följa med avbrottet på Twitter. Du kan vanligtvis göra detta genom att söka efter #websitedown på Twitter, som i #gmaildown eller #facebookdown.
 6. Kom tillbaka senare. Tyvärr, vid detta tillfälle, är 500 Internal Server Error utan tvekan ett problem utanför din kontroll som så småningom kommer att fixas av någon annan.

Om felmeddelandet 500 Internal Server Error visas vid kassan under ett online-köp kan det hjälpa att inse att försäljningen troligen störs – vanligtvis ett stort incitament för onlinebutiken att lösa problemet mycket snabbt! Även om du får 500-felet på en webbplats som inte säljer någonting, som YouTube eller Twitter, så länge du har låtit dem veta om problemet, eller åtminstone försökt, finns det lite mer du kan göra än att vänta det ut.

 

Åtgärda 500 interna serverfelproblem på din egen webbplats

Ett 500 internt serverfel på din egen webbplats kräver en helt annan åtgärd. Som vi nämnde ovan är de flesta 500 fel på serversidan, vilket betyder att det är troligt din problem att fixa om det är din hemsida. Det finns många anledningar till att din webbplats kan ge ett 500-fel till dina användare, men dessa är de vanligaste:

 • Ett tillståndsfel. I de flesta fall beror ett 500 internt serverfel på felaktig behörighet för en eller flera filer eller mappar. I de flesta av de där i fall är felaktig behörighet för ett PHP- och CGI-skript att skylla. Dessa bör vanligtvis ställas in på 0755 (-rwxr-xr-x).
 • En PHP-timeout. Om ditt skript ansluter till externa resurser och dessa tidsgränser för resurser kan ett HTTP 500-fel inträffa. Timeoutregler, eller bättre felhantering i ditt skript, bör hjälpa om det här är orsaken till 500-felet.
 • Ett kodningsfel i .htaccess. Även om det inte är så vanligt, se till att kontrollera att webbplatsens .htaccess-fil är korrekt strukturerad.

Om du kör WordPress, Joomla eller ett annat innehållshanterings- eller CMS-system, se till att du söker i deras supportcenter för mer specifik hjälp med felsökning av ett 500 internt serverfel. Om du inte använder ett hushållsverktyg utan hinder har din webbhotellleverantör, som InMotion, Dreamhost, IONOS (1 & 1) etc., troligen 500 felhjälp som kan vara mer specifik för din situation.

 

Fler sätt du kan se ett internt serverfel

I Internet Explorer, meddelandet Webbplatsen kan inte visa sidan indikerar ofta ett internt HTTP 500-serverfel. Ett 405-metod ej tillåtet-fel är en annan möjlighet men du kan vara säker på att leta efter endera 500 eller 405 i IE-titelraden. När Googles tjänster, som Gmail, upplever felet, rapporterar de ofta a Tillfälligt fel (500), eller bara 500. När Windows Update är inblandat visas det som en WU_E_PT_HTTP_STATUS_SERVER_ERROR meddelande eller 0x8024401F fel. Om webbplatsen som rapporterar 500-felet kör Microsoft IIS kan du få ett mer specifikt felmeddelande:

500 Intern lista över serverfel
Koda Förklaring
500,0 Modul- eller ISAPI-fel inträffade.
500.11 Applikationen stängs av på webbservern.
500,12 Applikationen är upptagen med att starta om på webbservern.
500,13 Webbservern är för upptagen.
500,15 Direktförfrågningar för Global.asax är inte tillåtna.
500,19 Konfigurationsdata är ogiltiga.
500,21 Modulen känns inte igen.
500,22 En ASP.NET httpModules-konfiguration gäller inte i Managed Pipeline-läge.
500,23 En ASP.NET httpHandlers-konfiguration gäller inte i Managed Pipeline-läge.
500,24 En konfiguration för ASP.NET-efterliknande gäller inte i Managed Pipeline-läge.
500,50 Ett omskrivningsfel inträffade under RQ_BEGIN_REQUEST aviseringshantering. Ett konfigurations- eller inkörningsfel för exekvering av regel inträffade.
500,51 Ett omskrivningsfel inträffade under GL_PRE_BEGIN_REQUEST aviseringshantering. Ett globalt konfigurations- eller globalt felkörningsfel inträffade.
500,52 Ett omskrivningsfel uppstod under hanteringen av RQ_SEND_RESPONSE. En exekvering av utgående regel inträffade.
500,53 Ett omskrivningsfel inträffade under RQ_RELEASE_REQUEST_STATE aviseringshantering. Ett exekveringsfel för utgående regel inträffade. Regeln är konfigurerad för att exekveras innan utmatningsanvändarens cache uppdateras.
500,100 Internt ASP-fel.

 

Fel som HTTP 500-felet

Många webbläsarfelmeddelanden liknar 500 Internt serverfelmeddelande eftersom de alla är fel på serversidan, som 502 Bad Gateway, 503 Service Uvailable och 504 Gateway Timeout. Många HTTP-statuskoder på klientsidan finns också, till exempel det populära 404 Not Found-felet. Du kan se dem alla i vår lista med HTTP-statuskodfel.