Skip to content
5G

5GE vs 5G: Vad är skillnaden?

13 de augusti de 2021
5GE vs 5G 6dbb21fb9dc1425a82ced7604dbec347

Med termen 5GE som flyter runt i en tid då 5G fortfarande växer fram är det viktigare än någonsin att förstå vad det egentligen betyder och hur de två är olika. 5GE står för 5G Evolution. Det är en etikett AT&T sätter på några av sina telefoner som helt enkelt betyder att den är ansluten till deras 5G Evolution -nätverk. Om du har en enhet som säger 5G överst och en annan bredvid den som säger 5GE, är de två inte anslutna till samma nätverk, även om de är på samma plats och båda använder AT & Ts nätverk.

Övergripande resultat

5GE

 • Ett marknadsföringsuttryck som drivits av AT&T.
 • Identisk med 4G LTE Advanced.
 • Brett tillgängliga.
 • Troligen att arbeta med din befintliga telefon.

5G

 • Den senaste generationen av mobil nätverksteknik.
 • Flera gånger snabbare än 4G.
 • Finns i relativt få områden runt om i världen.
 • Kräver en helt ny telefon.

5G Evolution kan låta som en form av 5G, kanske till och med en förbättring av den. Men verkligheten är att det helt enkelt är ett namn som används av AT&T för att beskriva 4G LTE-A. AT&T började använda denna term i slutet av 2018. Med 5G-samtal värms upp vid den tiden, vilket ger deras användare en känsla av att de är på ett helt nytt 5G-nätverk skulle skilja dem från andra företag som Verizon och T-Mobile. Men allt detta verkligen gjorde var att förvirra människor att tro att de på något sätt uppgraderades till det nya nätverket utan att skaffa en 5G -telefon, utan att göra ändringar på sitt konto och utan att betala för den nya tjänsten. Kickern är att andra leverantörer också har en uppgraderad form av 4G LTE, kallad LTE Advanced (LTE-A eller LTE+). Så, vad vi slutar med kan betraktas som en marknadsföring knep. AT&T vill att deras nätverk verkar vara bättre än det som erbjuds av andra företag även om de inte skiljer sig från varandra. Som sagt, 2019 förklarade en AT & T -chef att en av anledningarna till att 5GE -ikonen används är att ”låt kunden veta att de befinner sig på en förbättrad upplevelsemarknad eller ett område ”, och att” i det ögonblick som 5G -programvaran och 5G -enheterna dyker upp är det en mjukvaruuppgradering till vårt nätverk för att våra kunder ska kunna gå över till 5G.”Idag har AT&T ett riktigt 5G -nätverk, men trots att de accepterar att sluta annonsera 5GE kan vissa människor fortfarande se 5GE -ikonen om de är på 4G LTE Advanced -nätverket. Enligt AT&T är 5GE”grunden och startplattan för 5G. ” Så just det är tillräckligt för att förklara att det inte är sant 5G. Det är företagets sätt att överbrygga klyftan mellan långsammare 4G och snabbare 5G. Förvirringen ligger helt enkelt i namngivningen.

Hastighet: 5G är mycket snabbare

5GE

 • 30 Mbps genomsnittlig nedladdningshastighet.
 • 1 Gbps maximal nedladdningshastighet.
 • Mindre än 5 ms latens.

5G

 • Upp till 500 Mbps nedladdningshastigheter.
 • 20 Gbps högsta nedladdningshastighet.
 • Mindre än 1 ms latens.

Så vad har 5G inte som 5GE inte? En av de främsta drivkrafterna bakom 5G, och den främsta anledningen till att de flesta är intresserade av ett uppgraderat mobilnät, är ökad hastighet. Enligt tester från Opensignal faller vanliga 4G-hastigheter inom intervallet 20-30 Mbps. I deras rapport om användarupplevelse från juni 2020 kan du se att nedladdningshastigheter i verkliga världen på olika 5G-nätverk långt överstiger 5GE, allt från 50 Mbps till nästan 500 Mbps. Ur din synvinkel innebär snabbare hastigheter på 5G att du kommer att uppleva snabbare webbsurfning och nedladdningar, och liveströmmar blir smidigare.

Kompatibilitet och tillgänglighet: 5GE fungerar redan för de flesta

5GE

 • Troligen fungerar det med din befintliga telefon.
 • Lätt tillgänglig på fler områden.

5G

 • Endast helt nya enheter stöder 5G.
 • Tjänsten är begränsad till utvalda städer.

En annan påtaglig skillnad mellan 5G och 5GE är själva enheten. Olika hårdvaror är nödvändiga för att en ska vara 5G-kompatibel. Det betyder att även om en enhet är inom räckvidden för ett 5G-nätverk, om det inte är en riktig 5G-telefon, kan den inte användas för att få fördelar på 5G-nivå (som snabbare hastigheter) även om det står 5GE högst upp. Oavsett om du använder 5G eller 5GE behöver du en telefon som fungerar med den typen av nätverk. Men om det stöder 5GE betyder det inte nödvändigtvis att det också fungerar med deras 5G -nätverk. Du kan kolla in AT&T: s 5G -telefoner för den listan. När det gäller tillgänglighet är 5G fortfarande i sin linda. Även om det är många områden som 5G -nätverk dyker upp i, har väldigt få människor tillgång när du jämför det med 4G som har funnits flera år längre.

Slutlig dom: 5G är vad du är ute efter, men lycka till att hitta det

5G är i slutändan dit vi alla är på väg, men eftersom det inte är överallt ännu och det kostar mer ur fickan att få en ny telefon för att stödja den, är 5GE där de flesta människor tvingas sitta för tillfället. Sanningen är att det är mer troligt att du hittar 5GE-tjänst eftersom det bara är 4G LTE+, som många delar av världen har haft ganska länge. 5G används fortfarande i de flesta länder och är därför inte helt redo för bästa sändningstid för de flesta. Trots att 5GE underpresterar jämfört med 5G är det inte utan dess fördelar. AT & T: s 5GE-enheter presterar bättre än sina egna mindre telefoner, så en telefon som stöder 5GE borde ge dig bättre hastigheter än en som bara fungerar på äldre LTE-nätverk, men inte heller får du upp till prestanda för 5G. 4G LTE -enheter från andra företag uppnår dock liknande resultat, om inte något bättre resultat än AT & T: s 5GE -enheter. Så även om 5GE inte är lika bra som 5G när det gäller hastighet, så är 4G -tjänster från alla större operatörer i princip desamma trots att AT&T använder termen 5GE.