Skip to content
5G

5GE vs LTE: Vad är skillnaden?

14 de augusti de 2021
5GE vs LTE 1534a2f1d5d643bf8848510546b1215e

5GE och LTE är bara två förkortningar bland flera som används för att beskriva tekniken bakom vad som får din mobiltelefon att fungera. Många av oss har hört talas om LTE flera år nu, men 5GE är en nyare term som ibland används inom ramen för ett 5G -nätverk. Så vilken ska du luta dig mot om du kan välja ett föredraget nätverk? Är det ena snabbare än det andra eller är det bara marknadsföringsvillkor som inte betyder så mycket i den verkliga världen?

Övergripande resultat

5GE

 • AT & T: s term för 4G LTE-A eller LTE+.
 • En förbättring av LTE.
 • Peak nedladdningar över tre gånger så snabbt som LTE.

LTE

 • En äldre form av 5GE.
 • Betraktas ofta felaktigt som 4G.
 • En förbättring jämfört med 3G.
 • Långsammare än 5GE.

Beroende på vem du pratar med kan 5GE och LTE betraktas som något synonymt eller till och med polära motsatser. De används båda för att beskriva en standard som dikterar saker som hastighet över ett mobilnät. Den ena är snabbare och nyare än den andra. Ett sätt att tänka på dessa termer är att se dem på ett spektrum. 5GE är en förbättring som går över vad LTE kan. Men de är fortfarande i bruk idag beroende på var du har mobiltjänst och vilken operatör du använder.

Nyare standard: 5GE är verkligen 4G, men LTE är 3,9G

5GE

 • Kallas även LTE-A och LTE+.
 • Det anses vara sant 4G.
 • Felaktigt kallad 5G.

LTE

 • En mindre form av 5GE.
 • En förbättring jämfört med den ursprungliga 3G.
 • Felaktigt kallad 4G.

En del av att identifiera vilken nätverkstyp som är bättre och hur 5GE och LTE skiljer sig åt innebär att ta bort förvirringen kring 4G -jargong. Enkelt uttryckt: 5GE är en avancerad form av LTE som ibland går under namnet LTE+ eller LTE-A (för avancerad). Det är snabbare och mer pålitligt. När den först introducerades, krävde specifikationen att för att en enhet skulle vara 4G-kompatibel skulle den kräva en minsta nedladdningshastighet på 100 Mbps. När företag inte kunde nå det lägsta kom de på en term för att beskriva en hastighet på nästan 4G. en teknik som var på väg till äkta 4G. Det är här 4G Long Term Evolution (4G LTE) föddes. Även om det verkar som 4G LTE borde vara bättre och snabbare än 4G på grund av de extra bokstäverna, är det faktiskt en mindre form. Du kan se det som en lätt version av 4G eller till och med en avancerad form av 3G (det kallas ibland 3.9G). Den sitter mitt i de två. När LTE förbättrades, gjordes ytterligare ett försök att beskriva en jämnhet nyare tech: 4G LTE Advanced (även kallat 4G LTE-A och 4G LTE+). Där det blir förvirrande är att 4G LTE-A också har en minsta nedladdningshastighet på 100 Mbps, samma som 4G. Så tekniskt sett 4G LTE-A kan betraktas som 4G. Så var faller 5GE i allt detta? Precis som hur LTE används för att beskriva en utveckling mot 4G, använder AT&T 5G Evolution för att beskriva 4G: s väg mot 5G. De kallar det grunden och startplattan för 5G. Du kan också betrakta det som ett ”pre-5G” -nätverk. Strategin där är att få det att verka som om deras nätverk är bättre än 4G -nätverket som erbjuds av andra företag. Det finns bara ett problem: de två termerna är faktiskt identiska. 4G LTE-A = 5GE. När AT&T sätter 5GE på sina telefoner eller pratar om 5G Evolution, hänvisar de verkligen till 4G LTE-A. Att sätta ihop allt med ovanstående i åtanke är nu mycket enklare: 5GE och 4G LTE-A är desamma, och det är nyare och snabbare än 4G LTE.

Prestanda: 5GE är 3x snabbare

5GE

 • 1 Gbps maximal nedladdningshastighet.
 • 500 Mbps högsta uppladdningshastighet.
 • Latens under 5 ms.

LTE

 • 300 Mbps högsta nedladdningshastighet.
 • 75 Mbps högsta uppladdningshastighet.
 • Latens under 10 ms.

Vi har lärt oss att 5GE faktiskt bara är ett ommärkt 4G LTE-A, så frågan är nu verkligen hur 4G LTE+ och 4G LTE skiljer sig åt. Det finns två saker som de flesta bryr sig mest om när det gäller ett uppgraderat nätverk: hastighet och latens. Precis som alla nya trådlösa standarder ger varje ny iteration ett nytt minimikrav på hastighet och latens, och uppgraderade teoretiska nedladdnings- och uppladdningsmaximaler. Åtminstone teoretiskt sett bör 4G LTE Advanced kunna nå hastigheter flera gånger högre än 4G LTE (1000 Mbps vs 300 Mbps nedladdningshastigheter). Även om störningar, celltornsbelastning och andra saker påverkar de verkliga nedladdningar och uppladdningar som du skulle få på någon typ av nätverk, bör LTE+per definition kunna nå snabbare nedladdningar och lägre latenser än LTE. 5GE har andra förbättringar utöver bara sanna 4G -hastigheter, som tillförlitligare anslutningar. Smidigare övergångar när du rör dig mellan celltorn och en större kapacitet för fler användare betyder färre tappade anslutningar. Kapacitet mäts med spektral effektivitet. LTE: s nedlänk spektral effektivitet är så hög som 2,67 bit/s/Hz, medan 5GE är 3,7 bit/s/Hz. När det gäller upplänk sitter LTE på 0,08 bit/s/Hz och 5GE vid 0,12 bitar/s/Hz. Ju högre desto bättre här, så 5GE är den klara vinnaren. Mer effektiva antenner och basstationer innebär också att 4G LTE-A-nät kan ge bättre täckning än de äldre.

Slutlig dom: LTE Can’t Match Match 5GE

Utan tvekan är 5GE (4G LTE+) en förbättrad version av LTE. Vi ser detta i dess förbättringar av hastighet och anslutningssäkerhet. Lägre latens och snabbare maxhastigheter betyder att dina nedladdningar och strömmar är mycket snabbare. Till skillnad från 5G—vilket inte är samma sak som 5GE– du behöver inte skaffa en ny telefon för att ”uppgradera” från LTE till LTE+. Din telefon stöder troligen båda, så det är lika enkelt att ansluta till det snabbare nätverket som att använda telefonen som vanligt. Beroende på vilken operatör du har och var du befinner dig kan du använda LTE eller LTE+ i princip var som helst när som helst.