Skip to content

7 vanligaste onlinefelkoder

31 de juli de 2021
error in binary code krzysztof zmij e plus getty images 56a6fa305f9b58b7d0e5ce74

Felmeddelanden är din vän. Hur oönskade de än är, ger de användbara koder som du kan översätta till engelska för att förstå vad problemet kan vara. Det finns massor av felmeddelanden du kan se när du är ansluten till internet, men nedan är några av de vanligaste som de flesta stöter på. Du kan se dem när din enhet inte alls är ansluten till internet, eller om en webbsida är nere eller inte svarar korrekt. Använd den här listan för att dechiffrera vad som händer och följ länkarna till de fullständiga felsökningsguiderna för mer information. När du ser en felkod på en webbsida anses den vara en HTTP -statuskod. Koden är ofta ihopkopplad med en fras (som du ser nedan) för att ge lite mer sammanhang.

400 Fel vid förfrågan

A 400 Dålig Förfrågan fel kan visas i en webbläsare om du skriver en webbadress felaktigt eller försöker komma åt en webbsida som inte är öppen för allmänheten. Den första åtgärden är att dubbelkolla webbadressen för att se till att den har angetts korrekt. Om det inte hjälper, använd en sökmotor som Google för att hitta sidan, vilket oftare än inte leder dig till rätt URL.

403 Förbjudet fel

Utropstecken knapp knapp illustration

A 403 Förbjudet felmeddelande kan visas om du försöker komma åt en webbsida som behöver ett användarnamn och lösenord. Sidan tillåter inte tillgång till allmänheten. Det här felet betyder inte att sidan inte är tillgänglig alls, men bara att den inte är tillgänglig för du. Det är otillgängligt eftersom du inte finns på den ”godkända” listan över besökare. Du kan också se ett meddelande om behörighetsåtkomst, eller det kan nämna att du inte kan lista filer i katalogen eftersom du inte är en auktoriserad användare. Till exempel kanske ett universitet inte vill att icke-universitetsstudenter ska komma åt bibliotekets referensdisk, så det kräver meriter för att begränsa åtkomsten. Om du inte autentiserar med sidan ser du en 403 Förbjudet fel.

404 Ej Hittad

404 Filen hittades inte

De 404 Ej Hittad fel visas när den begärda webbsidan inte kan hittas av webbservern som den finns på. Detta kan hända av olika anledningar, till exempel om sidan har flyttats utan en vidarebefordrad adress, om sidan har raderats från servern, om en felaktig URL har angetts i webbläsarens adressfält eller om sidan är tillfälligt otillgänglig på grund av hög webbtrafik eller brist på serverutrymme. För att åtgärda ett 404 -fel kontrollerar du först att sidadressen är giltig och går sedan vidare till webbplatsens hemsida för att se om du kan hitta sidan därifrån eller genom ett sökverktyg på webbplatsen. Det är möjligt att sidan är helt borta, i så fall kan du ha tur att gräva upp den med en arkivtjänst som Wayback Machine. 404 sidor anpassas ofta med roliga klotter eller animationer. Här är några exempel.

Nätverksanslutning nekad

gula nätverkskablar som hänger ovanifrån

De nätverksanslutning nekad felmeddelande visas när en webbplats upplever mycket oväntad trafik, är under underhåll eller endast är tillgänglig för registrerade användare (dvs du måste logga in). Det finns vanligtvis inget behov av att försöka fixa det här felet eftersom det oftare är ett tillfälligt problem. Vänta några minuter (eller längre) eller försök uppdatera sidan. Det skulle inte heller skada att se till att webbadressen har angetts korrekt. Även om det kanske är en sträcka, kan du också försöka nå sidan med ett VPN om anslutningen nekas på grund av din plats. Du kan också se detta fel som nätverksanslutning nekad av servern eller nätverksanslutningen tog slut.

Det gick inte att hitta värden

Ordet fel skrivet på ett tangentbord

Felmeddelandet Det gick inte att hitta värden kan dyka upp i flera situationer: webbplatsen kan inte ansluta till sin värdserver; kanske på grund av underhålls- eller bandbreddsproblem har nätverksanslutningen tappats eller störts eller URL: en är felaktig. Detta fel är vanligtvis tillfälligt. Kontrollera URL: en för misstag, tryck på uppdateringsknappen för att försöka kontakta servern igen och kontrollera de fysiska nätverksanslutningarna för att se till att de är korrekt anslutna. Du kanske också ser detta beskrivet som kunde inte hitta domänen, kan inte hitta nätverket, eller kunde inte hitta adressen.

Värden är inte tillgänglig

Fel på datorskärmen

Felmeddelandet Värden är inte tillgänglig kan dyka upp när en webbplats inte kan ansluta till sin server; detta kan bero på att den upplever oväntat tung trafik, genomgår underhåll eller för att den har tagits bort. Precis som vissa onlinefelmeddelanden är det här vanligtvis inte ett permanent problem. Uppdatera sidan för att försöka igen, rensa dina cookies eller vänta en stund och försök igen senare. Du kanske också ser detta som domän inte tillgänglig, nätverk ej tillgängligt, eller adress inte tillgänglig.

503 Tjänst Otillgänglig

Närbild på en hjälpknapp på ett datortangentbord

De 503 Tjänst Otillgänglig fel kan hända eftersom anslutningen till internet har tappats eller störts, webbplatsen har raderats eller flyttats eller om webbplatsen upplever för mycket trafik och är tillfälligt nere. För att åtgärda det, börja med att kontrollera URL: en för problem (kanske har den skrivits fel). Uppdatera sidan några gånger och försök sedan starta om din nätverksmaskinvara.