Saltar al contenido

8 tips om grundläggande datasäkerhet

15 de julio de 2021
GettyImages 980040652 7e26f73679474e408073232940348264

Din dator innehåller en mängd personliga och affärsdata. Om denna information hamnar i fel händer kan du bli öppen för identitetsstöld, bedrägerier och andra typer av cyberbrott. Det är viktigt att vara flitig med virus, skadlig kod, nätfiskeattacker, trojanska hästar och andra onlinebedrägerier. Här är en genomgång av åtta grundläggande datasäkerhetstips för att skydda dina pengar, identitet och personlig information. Om du har blivit lurad online är det inte för sent att stärka ditt system för att skydda mot en annan attack och lära av erfarenheten.

Använd antivirusprogramvara och håll den uppdaterad

Antivirusprogram är en grundläggande nödvändighet i datorer idag och är avgörande för ett säkert system. Det finns ingen ursäkt för att inte ha antivirusprogram installerat på ditt system. Förutom betalapplikationer fungerar en mängd gratis antivirusprodukter bra och skyddar dina viktiga data. Antivirusprogram och spionprogramskannrar letar efter virus, skadlig kod och annat skadligt innehåll, skannar din dator, e-postmeddelanden och nedladdade filer. De flesta antivirusprogram kan konfigureras för att skanna filer automatiskt och för att söka efter nya definitionsuppdateringar dagligen, vilket gör att gissningarna inte skyddas av ditt system. Det finns antivirusprogram tillgängliga för alla operativsystem, inklusive Windows, Mac, Android, iOS och Linux.

Installera säkerhetsuppdateringar

Nya sårbarheter upptäcks ständigt i programvaruapparater och hårdvaruenheter. Hackare utnyttjar dessa sårbarheter för att få tillgång till din dator och data. Håll ditt datorsystem uppdaterat genom att installera alla tillgängliga säkerhetsuppdateringar och hålla webbläsarna uppdaterade för att hålla dig före skurkarna. Om du har ett Windows-system letar Windows Update efter och tillämpar alla tillgängliga uppdateringar till operativsystemet och tillhörande filer. Patch Tuesday, även känd som Update Tuesday, hänvisar till den dag varje månad som Microsoft släpper säkerhet och andra OS-korrigeringar. Leta efter uppmaningar som ber dig att installera uppdateringar.

Använd en brandvägg

En brandvägg är ett lager av skydd mellan din dator och internet. Det fungerar som en barriär som övervakar inkommande data och använder säkerhetsregler för att avgöra om den informationen tas emot av din dator eller inte. Windows har en inbyggd brandvägg som är aktiverad som standard. Det finns också en mängd gratis brandväggsprogram som kan tillgodose dina behov. Om du har en Mac, aktivera den inbyggda OS X-brandväggen.

Ge aldrig känslig, personlig information

Det är klokt att vara försiktig med att ge ut din personliga information. Uppge inte din mors flicknamn, ditt personnummer eller din adress. Undvik också att nämna sådana saker på sociala medier. Identitetstjuvar och andra brottslingar trollar sociala medier för att samla information. Använd en tjänst som PayPal istället för att tillhandahålla din kreditkortsinformation när du handlar online. Ditt kreditkort och din finansiella information skyddas på en enda webbplats snarare än på flera webbplatser. Ange endast socialförsäkrings- eller kreditkortsnummer på säkra webbplatser. URL: en för en säker webbplats är inledd med https: // (Hypertext Transfer Protocol Secure).

Ta kontroll över din e-post

Öppna aldrig en oväntad e-postbilaga, oavsett vem som verkar ha skickat den. Angripare spoofar en avsändares namn för att lura människor att öppna bilagor som samlar in personlig information och vidarebefordrar den till angriparen. Skadligt innehåll gömmer sig också i e-postmeddelanden som använder HTML eller Rich Text. Läs din e-post i klartext för ökad säkerhet.

Behandla chattar misstänksamt

Direktmeddelanden är ett vanligt mål för maskar och trojaner. Bedrägerier arbetar kontinuerligt med nya sätt att få personlig information och få tillgång till personliga konton. Behandla chattmeddelanden lika försiktigt som du skulle e-posta.

Använd starka lösenord

Använd en mängd olika bokstäver, siffror och specialtecken i dina lösenord, och ju längre och mer komplicerat desto bättre. Använd olika lösenord för varje konto. Om ett konto stöder det, använd tvåfaktorautentisering. För att ta hand om dina lösenord, överväg att använda ett lösenordshanteringsprogram. Många webbläsare, som Chrome och Opera, sparar lösenord om den här funktionen är aktiverad. Tredjepartsappar, som LastPass, är också användbara. Dessa fungerar som webbläsartillägg som övervakar lösenordsposter och sparar referenser för varje konto. Allt du behöver komma ihåg är det enda lösenordet du skapade för managerprogrammet. Det bästa sättet att skapa ett säkert lösenord är att börja med ett enkelt lösenord och göra det till ett som är mer komplext. Lägg till exempel till siffror, specialtecken och versaler.

Håll dig uppdaterad om Internetbedrägerier

Öppna eller klicka inte på länkar i e-postmeddelanden som berättar sorgliga historier, gör oönskade jobbbjudanden eller lovar lottovinster. Se också upp för e-postmeddelanden som maskerade som säkerhetsproblem från din bank eller annan e-handelswebbplats. Dessa e-postmeddelanden kan innehålla länkar till skadligt innehåll. Om du inte är säker på om ett e-postmeddelande från din bank eller ditt kreditkortsföretag är legitimt, kontakta dem direkt. FTC håller koll på de senaste bedrägerierna. Besök dess webbplats för att kolla in byråns senaste varningar och bläddra bland bedrägerier efter ämne.