Skip to content

AI Altered Music kan förbättra användarnas lyssningsupplevelse

14 de april de 2022
GettyImages 1295873782 b74b7db2aff742aab9c8457c0b702206

Viktiga takeaways

  • Apple har förvärvat en startup som arbetar med teknik för att ”skifta” musik baserat på lyssnarens miljö.
  • Experter säger att Apple kan använda det för att förbättra användarupplevelsen i sina spel och appar.
  • AI-experter föreslår att tekniken kan göra underverk i kombination med Apples data.
Artificiell intelligens (AI) kan inte ersätta mänsklig kreativitet när man skapar musik från grunden, men det kan garanterat erbjuda en unik upplevelse för lyssnaren. Åtminstone är det vad experter föreslår att Apple skulle hoppas på med sitt nyliga förvärv av en brittisk startup som heter AI Music. Företaget hade arbetat med att använda AI för att flytta låtar, vilket i huvudsak genererade unik musik. AI-experter tror att förvärvet sätter Apple i en position att tänja på gränserna för AI-genererad musik. ”AI som ett analytiskt verktyg har haft stor framgång med big data,” sa Abhishek Choudhary, grundare av AI-aktiverad edutech-plattform AyeAI, till Lifewire via LinkedIn. ”Men kan AI uppnå de mänskliga motsvarigheterna till kreativitet och empati? Det faktum att Apple har investerat i startupen AI Music visar att esoteriska tillämpningar av AI börjar bli myndiga.”

Musik skiftande

AI Music hade arbetat med något som de kallade ”Infinite Music Engine” för att automatiskt ändra låtar baserat på vissa förutsättningar. I en intervju 2017 beskrev AI Musics vd, Siavash Mahdavi, sin motor som att använda AI för att anpassa befintliga spår snarare än att skapa musik. Mahdavi sa att startupen tränade AI för att hitta nya sätt för lyssnare att konsumera befintlig musik genom att hitta mönster för spåren att anpassa sig till olika förhållanden, något han kallade ”formförändra musiken.”

Färgglada ljudvågor.  Ljudsignalvåg, musikvågformer för färggradient och vektoruppsättning för digital studio-equalizer.  Analog och digital ljudsignal.

”Kanske lyssnar du på en låt, och på morgonen kan den vara lite mer av en akustisk version. Kanske samma låt, när du spelar den när du ska gå till gymmet, är det ett djupt hus eller drum’n’bass-versionen. Och på kvällen är det lite jazzigare. Hela genren kan förändras, eller tonarten den spelas i”, förklarade Mahdavi. Tekniken skulle med andra ord automatiskt kunna skapa nya varianter av låtar för att presentera helt annan musik. Det står lika mycket på sin LinkedIn-sida: ”Vårt mål är att ge konsumenterna makten att välja den musik de vill ha, sömlöst redigerad för att passa deras behov eller skapa dynamiska lösningar som anpassar sig för att passa deras publik.”

Förbättrad upplevelse

Chris Hauk, konsumentskyddsmästare på Pixel Privacy, sa till Lifewire via e-post att Apple kunde använda AI Music-tekniken i ett antal av sina produkter. ”Genom att använda AI Music-teknik kunde Apple variera en användares träningsmusik så att de aldrig hör exakt samma sak två gånger, ändå skulle musiken anpassa sig för att värma upp, träna och kyla ner. Olika typer av musik skulle spelas om en användare springer, kontra att gå för att få sina steg in,” teoretiserade Hauk. ”Kanske du lyssnar på en låt och på morgonen kan det bli lite mer av en akustisk version.” På samma sätt sa Hauk att Apple kunde använda tekniken i spel för att justera musiken baserat på vad som händer i den virtuella miljön, vilket i huvudsak förbättrar spelet genom att erbjuda en unik upplevelse för varje användare. Kanske med lite arbete skulle Apple till och med kunna utöka tekniken för att hjälpa användare att skapa unika melodiösa ljudspår utan större ansträngning.

Nivå upp

Hauks förslag är baserade på vad som för närvarande är möjligt med AI Music-teknik. Å andra sidan tror AI-experter att tillsammans med Apples skattkammare av information kan AI Music göra underverk. Karim Ben-Jaafar, VD på Beanworks, är en av dem som föreställer sig något större. Han sa till Lifewire via e-post att innan vi kan inse den enorma fördelen med Apple genom detta förvärv måste vi först förstå hur den nuvarande generationen av AI gör sin magi. Han förklarade att den nuvarande generationen av AI lär sig genom att knäcka data som matas till den av människor som har gjort poäng på olika parametrar för att hjälpa datorn att förstå vad som är och inte är verkligt eller har den bästa chansen att driva engagemang. Ju mer mänskligt validerad data, desto smartare är AI. ”Apple har en enorm mängd användargenererad data från nästan tre miljoner applikationer som de stöder. Med detta förvärv kommer Apples AI att kunna rekommendera innehåll som användare är mycket mer benägna att njuta av, och till och med skapa enkla applikationer eller musik de skulle vilja ha , helt av sig själv!” menade Ben-Jaafar. Choudhary tänker i samma banor. Precis som djupt falskt väckte liv till bilder och ljuddjupa förfalskningar efterliknade en persons röst, undrade han om Apple kommer att kunna använda AI för att återuppliva geniala kompositörer som Beethoven och Mozart. ”Det är en intressant framtid som utspelar sig framför oss just nu”, sa Choudhary.