Skip to content

Alla iPhone X -gester du behöver veta

16 de augusti de 2021
lifewire.comall the iphone x gestures you need to know 4589830 01 4206bdc2f8434535beac29501b0ee8e1

När Apple släppte iPhone X 2017 gjorde det bort med hemknappen som inkluderades sedan den allra första iPhone 2007. iPhone X -användare fick nu lära sig en rad nya interaktioner, inklusive hur man återvänder till startskärmen. Men visste du att Apple också introducerade många användbara nya gester? Här är alla iPhone X -gester du behöver veta för att få ut det mesta av din iPhone. Denna artikel innehåller instruktioner för iPhone X, XS, XS Max och XR som kör iOS 12 och senare.

Tryck för att väcka iPhone X

Du kan få information från din iPhone utan att behöva låsa upp den. Tryck bara på displayen för att väcka låsskärmen. Denna interaktion är användbar om du vill kontrollera tiden, titta på dina meddelanden eller kontrollera batterinivån medan din iPhone laddas. Härifrån kan du också snabbt slå på ficklampan eller aktivera kameran.

Lyft för att väcka iPhone X

I likhet med touch för att vakna, lyfter du telefonen ger dig information som du inte behöver göra utan att behöva göra något annat. Du har också snabb åtkomst till ficklampan och kameran, men på grund av iPhone: s position har sannolikt TrueDepth -kamerasystemet en fri sikt över ditt ansikte, så att du kan låsa upp det med en enkel svepning uppifrån på skärmen.

Lås upp iPhone X

En av de viktigaste funktionerna i iPhone X -serien är Face ID. För att låsa upp din enhet, se till att TrueDepth -kameran (inrymd i skåran högst upp på skärmen) har fri sikt över ditt ansikte. Svep sedan upp från botten av skärmen. Om du har mörka solglasögon eller om ditt ansikte annars är skymt fungerar Face ID inte korrekt. Istället blir du ombedd att ange enhetens PIN -kod.

Återgå till startskärmen

Med en fysisk hemknapp utelämnad är det inte nödvändigtvis självklart hur man återgår till startskärmen. Allt du behöver göra är dock att svepa upp från hemfältet längst ner på displayen för att ta dig tillbaka till huvudskärmen.

Svep upp svart stapel, mellanskärm, startskärm på iPhone X

Få åtkomst till och hantera aviseringar på iPhone X

Om du vill se en lista över dina aviseringar sveper du nedåt från vänster sida på skärmhakan (sidan som visar tiden). Du ser dina aviseringar (om du har några) grupperade efter app.

  • För att vidta åtgärder på en enda avisering, tryck på den för att starta den appen.
  • Med grupperade aviseringar trycker du på för att expandera och sedan på aviseringen du vill starta.
  • För att hantera ett meddelande, svep det åt vänster för att visa ytterligare hanteringsalternativ.
  • Tryck på för att rensa alla aviseringar Xoch tryck sedan på Klar.

X -knapp, svep gest, Hantera/Visa/Rensa alternativ för låsskärmsaviseringar på iPhone X

Åtkomstkontrollcenter på iPhone X

För att komma åt Control Center, svep nedåt från höger om hacket (sidan som visar nätverksindikatorn och batterinivån). Denna åtgärd ger dig snabb åtkomst till kontroller som Wi-Fi, Bluetooth, volym och mer. Du kan också komma åt Control Center från låsskärmen med samma gest. Se bara till att skärmen är vaken.

Justera inställningarna i Kontrollcenter på iPhone X

Väl i Control Center kan du snabbt justera vissa inställningar med 3D Touch (iPhone X, XS, XS Max) eller lång tryckning (iPhone XR). Om du till exempel vill ändra skärmens ljusstyrka, tryck ner (eller tryck och håll ned) för att visa inställningsfältet. Härifrån kan du svepa uppåt eller nedåt för att justera ljusstyrkan. Dessutom ger det här fönstret snabba alternativ för att aktivera Night Shift -läge och True Tone.

Ljusstyrka i Control Center och Night Shift/True Tone -kontroller

Växla snabbt mellan appar på iPhone X

Om du vill flytta mellan en app du använder för närvarande och nyligen använda, sveper du höger på hemfältet längst ned på skärmen. Med den här åtgärden kan du glida vidare till appen du använde tidigare. Du kan fortsätta svepa för att bläddra igenom de senaste apparna i den ordning de senast användes. För att gå tillbaka till föregående app, svep åt vänster på hemfältet. Den här åtgärden är användbar om du behöver flytta fram och tillbaka ofta mellan två appar.

Växla mellan appar på iPhone X

För att få en fullständigare bild av dina senast använda appar, svep uppåt från hemfältet, stanna halvvägs upp på skärmen och flytta sedan fingret något åt ​​höger. Denna åtgärd kommer att avslöja en beställd karusell med nyligen använda appar. Härifrån kan du svepa igenom dem och trycka på den du vill öppna.

Svep upp fältet, svep från vänster till höger, Nyhetsapp på iPhone X

Stäng av appar på iPhone X

Om du behöver stänga en app som inte fungerar bättre kan du göra det genom att avslöja hela appväxlaren. Härifrån sveper du uppåt på appen du vill stänga av för att ta bort den från karusellen och stänger därmed helt.

Svep uppåt på startskärmen, svep upp appar på iPhone X

Aktivera Reachability på iPhone X

Om du någonsin har haft svårt att nå toppen av din iPhone -skärm är Reachability ett användbart verktyg för att skjuta ner skärmområdet. För att göra detta, svep ner över bryggan längst ned på skärmen. Funktioner överst blir nu mer tillgängliga. Om detta inte fungerar för dig, aktivera Reachability -växeln inställningar > Allmän > Tillgänglighet. För att återgå till standardvyn, svep bara ner över hemfältet eller tryck på den lilla karaten högst upp i displayområdet.

Svep upp på Dock, karat högst upp på skärmen på iPhone X

Gå till Today View på iPhone X

För att komma åt Today View, svep åt höger från den första sidan på startskärmen. Denna åtgärd kommer att avslöja din mängd app -widgets. För att gå tillbaka till startskärmen, svep åt höger eller uppåt från skärmens botten.

Svep åt höger, svep i dag till höger, idag på iPhone X

Öppna Siri Search på iPhone X

Siri Search är användbart om du vill söka på din enhet och dina appar. För att göra detta, se till att du är på startskärmen och svep sedan ner från mitten av skärmen. Detta drag startar en sökfält högst upp på skärmen och tar upp ditt tangentbord.

Svep ner från mitten, Siri -sökfältet på iPhone X