Skip to content

Alla MP3-spelare som inte är Apple-kompatibla med iTunes

28 de juni de 2021
itunes compatible mp3 players 2018 5b199af3ba617700371762d4

När vi tänker på smartphones och MP3-spelare som är kompatibla med iTunes är iPhone och iPod nog det enda som kommer att tänka på. Men det är inte helt rätt. Det finns faktiskt några MP3-spelare tillverkade av andra företag än Apple som är kompatibla med iTunes. För att ta saker ännu längre, visste du att många smartphones med hjälp av någon tilläggsprogramvara också kan synkronisera musik med iTunes? Läs vidare för att lära dig allt om enheter som inte är Apple som är kompatibla med iTunes.

 

Vad betyder iTunes-kompatibilitet?

Att vara kompatibel med iTunes kan betyda två saker: att kunna synkronisera innehåll till en MP3-spelare eller smartphone med iTunes eller att kunna spela musik som köpts från iTunes Store. Den här artikeln fokuserar bara på att kunna synkronisera innehåll med iTunes. Om du vill veta mer om musik som köpts på iTunes är kompatibel med enheter som inte är Apple, kolla in hur MP3 och AAC skiljer sig åt. Om du tror att dina synkroniseringsproblem kan vara maskinvara och inte låsning av leverantörer, kan du lösa USB-anslutningsproblem med MP3-spelare.

 

Alla nuvarande iTunes-kompatibla MP3-spelare

Under många år tillverkades de enda MP3-spelarna som var kompatibla med iTunes. Det var inte alltid sant: det var kort tid i början av iTunes när det fanns många alternativ (mer om det i nästa avsnitt). På senare tid erbjuder en ny gröda av avancerade MP3-spelare iTunes-stöd. Tack vare smartphones dominans tillverkas fortfarande relativt få traditionella MP3-spelare, men följande enheter fungerar med iTunes:

Astell & Kern AK70 Onkyo DP-X1 Questyle QP1R DAP
Astell & Kern AK Jr. Pioneer XDP-300R Sony Walkman NW-ZX2
Flio X7 PonoPlayer Sony Walkman NWZ-A15

 

Utgångna MP3-spelare som var iTunes-kompatibla

Situationen var dock annorlunda tidigare. Det fanns många fler enheter som fungerade med iTunes. I början av iTunes byggde Apple stöd för ett antal enheter som inte är Apple i Mac-versionen av iTunes (Windows-versionen stödde inte någon av dessa spelare). Även om dessa enheter inte kunde spela eller synkronisera musik som köpts från iTunes Store, fungerade de med MP3-filer som hanterades via iTunes och förvärvades från andra källor. MP3-spelarna som inte var Apple och som var kompatibla med iTunes var:

Creative Labs Nakamichi Nike SONICBlue / S3
Nomad II SoundSpace 2 psa]spela 60 Rio One
Nomad II MG psa]play120 Rio 500
Nomad II c Rio 600
Nomad Jukebox Rio 800
Nomad Jukebox 20GB Rio 900
Nomad Jukebox C Rio S10
Novad MuVo Rio S11
Rio S30S
Rio S35S
Rio S50
Rio Chiba
Rio Fuse
Rio Cali
RioVolt SP250
RioVolt SP100
RioVolt SP90

Alla dessa MP3-spelare har nu upphört. Stöd för dem finns fortfarande i vissa äldre versioner av iTunes. Dessa versioner är föråldrade vid denna tidpunkt och supporten försvinner när du uppgraderar iTunes.

 

HP iPod

Det finns en annan intressant fotnot till iPod-historien som har en MP3-spelare som inte är Apple och som fungerade med iTunes: HP iPod. 2004 och 2005 licensierade Hewlett-Packard iPod från Apple och sålde iPods med HP-logotypen. Eftersom det här var sanna iPods med en annan logotyp var de kompatibla med iTunes. HP iPods avbröts 2005.

 

Varför iTunes inte stöder enheter som inte är Apple

Konventionell visdom kan föreslå att Apple vill att iTunes ska stödja det största antalet enheter för att få flest användare för iTunes och iTunes Store. Även om detta är vettigt, passar det inte med hur Apple prioriterar sina företag. ITunes Store och innehållet som finns där är inte det primära som Apple vill sälja. Snarare är Apples högsta prioritet att sälja hårdvara – som iPods och iPhones – och det använder den enkla tillgängligheten av innehåll på iTunes för att göra det. Apple tjänar den stora majoriteten av sina pengar på hårdvaruförsäljning. Vinsten det får för att sälja en enda iPhone är mer än vinsten för att sälja hundratals låtar på iTunes. Om Apple skulle tillåta att icke-Apple-maskinvara synkroniserades med iTunes kan konsumenter köpa enheter som inte är Apple. Det är något som Apple vill undvika när det är möjligt.

 

Enheter med iTunes-kompatibilitet blockerade av Apple

Tidigare fanns det några enheter som kunde synkroniseras med iTunes ur lådan. Streamingprogramvaruföretaget Real Networks och den bärbara hårdvarutillverkaren Palm erbjöd programvara som gjorde andra enheter iTunes-kompatibla. Till exempel kunde Palm Pre synkronisera med iTunes genom att låtsas vara en iPod när den kommunicerade med iTunes. På grund av Apples strävan att sälja hårdvara uppdaterade företaget iTunes ett antal gånger för att blockera den här funktionen. Efter att ha blivit blockerad flera gånger övergav Palm dessa ansträngningar.

 

Programvara som ger iTunes-kompatibilitet

Som vi har sett stöder iTunes bara synkronisering med ett litet antal MP3-spelare som inte är Apple. Men det finns ett antal program som kan läggas till iTunes så att det kan kommunicera med Android-telefoner, Microsofts Zune MP3-spelare, äldre MP3-spelare och andra enheter. Om du har en av dessa enheter och vill använda iTunes för att hantera dina media, kolla in dessa program:

  • DoubleTwist Sync (synkroniserar Android-enheter)
  • iSyncr (synkroniserar Android-enheter)
  • iTunes Agent (synkroniserar MP3-spelare på Windows)
  • iTunes Fusion (synkroniserar MP3-spelare, Android-enheter, Windows Phone och Blackberry på Windows)
  • iTuneMyWalkman (synkroniserar MP3-spelare på Mac)
  • TuneSync (synkroniserar Android-enheter).