Skip to content

Allt Apple meddelade vid oktoberevenemanget

15 de juni de 2021
apple iphone 12 new design geo 10132020 fd5bd246bc4345a2873b7770a547fefb

Viktiga takeaways

  • Fyra iPhone 12-modeller går från $ 799 till $ 1 099.
  • Kamerorna på alla iPhones är fantastiska och ännu bättre på Pro och Pro Max.
  • Det finns inga EarPods eller USB-laddare i lådan, men du kan köpa en ny MagSafe-laddare och magnetfodral.

Apples nya iPhone 12 är en ganska radikal ny enhet. Det är snabbt, det har ett helt nytt MagSafe-tillbehörssystem och kamerorna är bara galna. Och sedan finns det den nya HomePod mini. Låt oss kolla in höjdpunkterna. Apples stora budskap är ”hastighet” och det lutar kraftigt på den nya 5G-mobilanslutningen för att göra poängen. Men 5G är egentligen inte tillräckligt utbrett för att vara användbart, och det tillkännagavs mycket mer intressanta funktioner. Den platt-sidiga designen är fantastisk, men den verkliga stjärnan här är kameran. Det är helt enkelt fantastiskt. ”Tekniken som Apple har lagt i både de nya iPhone-kamerorna och fotograferingen efter beräkningen är inget annat än otrolig,” säger David ’Strobist’ Hobby på Twitter.

iPhone 12-storlekar och skillnader

Det finns fyra iPhones 12: Två vanliga och två Pro. IPhone 12 och iPhone 12 Pro har samma 6,1-tums skärm. IPhone 12 mini är mindre, 5,4 tum, och iPhone Pro Max är större, 7,7 tum. Pro iPhones 12 har också ljusare skärmar. Alla iPhones 12 har den nya platta designen, som iPhone 4 och 5, och de senaste iPads Pro och Air, och alla har nu OLED-skärmar. Den enda skillnaden mellan den vanliga iPhone 12 och mini är storlek. De har båda samma funktioner annars. Då blir saker mer förvirrande. De största skillnaderna här är i kamerorna. Alla iPhones 12 har nattläge och Dolby Vision-video (mer om alla kamerafunktioner nedan), och alla har ultrabreda och breda linser. Pro-modellerna lägger till en teleobjektiv, men den större Pro Max har en kraftfullare teleobjektiv och kan flytta sin sensor för att bekämpa kameraskakningar och vibrationer.

MagSafe och den saknade laddaren

MagSafe är tillbaka! Apples magnetiska brytladdare togs bort från Mac och ersattes av USB-C, men nu har namnet återuppstått i iPhone 12. Den nya MagSafe-laddaren snäpps fast på baksidan av iPhone med hjälp av magneter och kan laddas vid 15 watt, jämfört med maximalt 7,5 watt för en vanlig Qi-kontaktladdare. Det är som en stor version av Apple Watch-laddaren.

Apple iPhone 12 med Mag Safe Charger.

MagSafe-pucken kommer dock inte i lådan. Du måste köpa en för $ 39. Inte i lådan finns inte en USB-murbruk. Detta, säger Apple, är för att minska avfallet och för att göra paket mindre. Jag gillar de här nyheterna mycket. Vem har inte redan en massa USB-laddare hemma? Inte alla håller dock med. ”Jag tror att när du köper en ny iPhone 12 bör du få lägga till en strömadapter utan extra kostnad”, säger den brittiska programvaruutvecklaren Chris Hannah på Twitter. ”Tänk dig att du betalar för en £ 1 399-telefon och att den inte kommer med en nätadapter.”

Konstigt nog levereras iPhone nu med en USB-C till Lightning-kabel, som inte är kompatibel med alla de gamla laddarna. Och inga fler blixt hörlurar. Inga hörlurar alls faktiskt. Du måste använda dina gamla eller köpa nya. För att vara rättvis ser jag sällan Apples vita EarPods i naturen dessa dagar. Allt är Beats, Sony eller AirPods. MagSafe är inte bara för dyra laddare heller. Magneterna låter dig hålla fast på fodral och till och med en liten kortplånbok, vilket är praktiskt. Plånboken är skyddad för att hålla korten säkra.

Vem bryr sig om 5G (ännu)?

Hela iPhone 12-evenemanget snurrade runt 5G. Det är nästa steg i trådlös mobilnät, med snabbare data och bättre anslutningar i livliga, trånga områden (idrottsarenor, konserter och alla de platser vi brukade besöka). Apple gjorde en stor affär med att tillkännage ny 5G-kapacitet på Verizons amerikanska nätverk i tisdagens huvudtävling, men ingen vet riktigt hur den kommer att fungera förrän vi börjar använda den. Och det är bara USA. 5G är också långt ifrån komplett i resten av världen. IPhone 12 är naturligtvis inte den enda 5G-handenheten, men om iPhone 12 säljer i sina vanliga stora siffror kommer det säkert att stresstesta nätverken. ”Tänk på det här”, säger Bloombergs Apple-ryktreporter Mark Gurman på Twitter. ”Apple kan potentiellt fördubbla mängden 5G-telefoner på den amerikanska marknaden enbart den här månaden. Bör vara … intressant att se konsumenter verkligen exponeras för 5G för första gången.”

Den andra nackdelen med 5G är att det tappar batteriet snabbt. Apple mildrar detta genom att bara byta till 5G när du verkligen behöver snabb dataöverföring – direktuppspelning av HD-filmer. Resten av tiden faller den automatiskt tillbaka till 4G- eller LTE-anslutningar. Kort sagt, förvänta dig inte att se mycket från 5G ett tag. Antingen har du inte täckning eller så blir hastigheterna inte mycket bättre än med en solid 4G-anslutning, eller så undviker du det för batterisyfte. Faktum är att 5G verkar mer användbart för iPad eftersom du använder det mer som en vanlig dator. ”För mig är det definitivt en” om du bygger den kommer de att bli ”-teknik”, berättade den tidigare NYT-teknikkolumnisten Kit Eaton till Lifewire via Twitter. ”Hastigheterna och latensen kommer att möjliggöra en massa saker (innovationer såväl som nya användarvanor) som vi inte har tänkt på än.”

Dessa kameror, Tho

IPhone 11 var redan ett stort steg från tidigare iPhones, och de 12 konsoliderar den ledningen. Nu har alla kameror nattläge, som tar detaljerade, ljudfria foton i nästan totalt mörker. Och A14-chipet som kör årets Apple-enheter har ännu mer kraft för Apples ’beräkningsfotografering’, aka vansinnigt snabb bearbetning för att få fantastiska foton under alla förhållanden.

Nattfotografering med iPhone 12-kameran.

Också nytt i iPhone 12 Pro är en LiDAR-kamera. Detta är en kamera som är utformad för att fånga djupinformation. LiDAR används i självkörande bilar för att kartlägga omgivningen, och Apple har använt det i iPad Pro för att förstärka dess förstärkta verklighet. Nu används den tillsammans med de vanliga kamerorna. LiDAR tillåter iPhone att autofokusera nästan direkt, i mycket svagt ljus. Det kan också ta en 3D-karta över scenen och använda den för att ta porträttfoton i mörkret. Det är bilderna där bakgrunden är suddig och motivet är skarpt. Det finns mer här, som en helt annan, större sensor i iPhone 12 Pro Max, men vi planerar en separat artikel om iPhone 12-kamerorna.

HomePod Mini

HomePod mini är en liten, bollformad $ 99-version av den vanliga HomePod, och den är ungefär densamma – bara sötare. Om du köper två upptäcker de varandra och förvandlas till ett stereopar. Om du har en telefon med ett U1-chip i det (introducerat i iPhone 11 och iPhone 11 Pro, berättar U1-chipet din iPhone hur nära och i vilken riktning andra enheter ligger) kan den upptäcka när din iPhone är nära och erbjuda personliga spellistor.

En person som håller en iPhone nära en HomePod Mini.

Intercom är också snyggt, en ny funktion som låter dig skicka korta röstmeddelanden till andra HomePods, och även AirPods, Mac, Apple Watches, iPhones och iPads. Jag tror att det här kan vara sovhytten för hela evenemanget. Apples nya förinspelade en timmes huvudformat är fantastiskt. Det är superfokuserat och du behöver inte sitta genom till synes oändliga demos från spelföretagets VD. Återigen är det ganska enkelt att komma med en övertygande en timmes kortplats när du har något så coolt som den nya iPhone och den söta lilla HomePod mini.