Skip to content

AMC ser ut att strömma för frälsning

21 de juni de 2021
GettyImages 53112590 cc0f64f770464143a15aadfd28f4106b

Viktiga takeaways

  • AMC (och resten av teaterbranschen) tappar pengar på grund av COVID-19.
  • Digitala streamingtjänster, som redan är ett hot, drar nytta av att människor stannar hemma.
  • Vissa experter säger att filmindustrin aldrig kommer att bli densamma.

Under andra kvartalet 2020 publicerade AMC Theatres, det största filmutställningsföretaget i världen, en häpnadsväckande förlust på 561 MUSD eftersom de flesta av dess filmhus förblev slutna på grund av COVID-19-pandemin. Mot katastrofala förluster började AMC leta efter alternativa inkomstkällor. ”Vi kan se en förändring i hur vi skapar och marknadsför filmer”, säger professor i marknadsföring och supply chain management Subodha Kumar, i en intervju med Lifewire. ”Innovationer kommer. Vi ser en grundläggande förändring i denna bransch. ”

AMC slår avtal med Universal

Kumar undervisar vid Temple Universitys Fox School of Business. Han säger att streamingtjänster redan gjorde inbrott i teaterbranschen före pandemin, och den trenden har nu accelererat. I slutet av juli slöt AMC en historisk affär med Universal Studios för att förkorta exklusivitetsperioden från standard 90 dagar till 17 för studioens filmer.

Nu kan Universal Studios-filmer släppas till streamingtjänster på bara tre helger. ”Människor behöver underhållning under [a] vilket är anledningen till att streamingtjänsterna går så bra. ” –Subodha Kumar, Temple University professor i marknadsföring AMC-Universal-affären kommer att täcka franchiseavtal som Fast & Furious, Jurassic parkoch Dumma mig under de kommande tre åren. Vissa branschexperter tror att AMC-Universal-affären kommer att stimulera till nya affärer med filmstudior och streamingtjänster som Netflix, Disney, Hulu och andra. Marken förändras redan i biografindustrin, med Disneys direkt-till-streaming-release av Hamilton och en planerad septemberversion av Mulan på Disney +.

Ron Yuan, Niki Caro, Yifei Liu, Jason Scott Lee och Yoson deltar i fotosamtalet "Mulan"

Disneys förflyttning till direkt-till-streaming är betydande; förra året stod företaget för nästan 40 procent av all biljettförsäljning i Nordamerika. Globalt bankade Disney cirka 13 miljarder dollar.

Universal säger att teaterupplevelsen är hörnstenen

Donna Langley, ordförande för Universal Filmed Entertainment Group (UFEG), sade att avtalet med AMC återspeglar en önskan att bevara branschen. ”Teaterupplevelsen är fortfarande hörnstenen i vår verksamhet. Partnerskapet vi har skapat med AMC drivs av vår kollektiva önskan att säkerställa en blomstrande framtid för filmdistributionsekosystemet och att möta konsumenternas efterfrågan med flexibilitet och optionalitet, säger hon i ett uttalande. Mycket av brummen i branschen handlar om vad som kommer att hända med stora filmer som för närvarande är i ett innehavsmönster. Christopher Nolans Grundsats, ett Warner Bros.-erbjudande, har försenats flera gånger, eftersom studion försöker mäta när filmbesökare kommer att återvända till traditionella platser i tillräckligt antal.

Fortsatta utmaningar

Temple’s Kumar sa att även när filmbesökare återvänder till teatrarna kan de utsättas för kapacitetsbegränsningar, med många teatrar belagda med 25 procents beläggningsgränser. ”Det kommer att ta år innan industrin återhämtar sig. Det finns inget prejudikat för detta. Vi har inget riktmärke, inga ekonomiska modeller att dra. Traditionellt minskar folk på lyxutgifterna under en kris, men teatrar undviker ofta den fulla bördan av det. Människor behöver underhållning under [a] vilket är anledningen till att streamingtjänsterna går så bra, säger han. En annan utmaning för teaterkedjor är trenden att streamingtjänster skapar konkurrerande, originalt innehåll, som kan vara lika övertygande och ha lika högt produktionsvärde som traditionella filmer. Dessutom förutspår Kumar att när teatrarna kommer tillbaka kommer det att finnas färre kedjor på grund av sammanslagningar och teaterstorlekarna kommer att krympa. Andra faktorer påverkar också teatern jämfört med strömmande krig, inklusive mindre av en global publik, mindre kedjor och ett minskat tag på koncessionsställen.

”Den kinesiska marknaden är till exempel betydande. Filmstudior räknar med utländsk biljettförsäljning för mycket av deras intäkter. Jag kan se att många av de mindre teaterkedjorna aldrig kommer tillbaka. Och sedan finns det intäkter från eftergifter. Med nästan en tredjedel av intäkterna från koncessioner är detta ett område med djup oro. Att ersätta dessa intäkter blir inte lätt, sade han. Kumar finner dock fortfarande utrymme för optimism. ”När marknaden kommer tillbaka, och det kommer att göra, behöver teaterkedjorna göra två saker: minska teatrarnas storlek och räkna ut en affärsmodell som tar hänsyn till den utökade rollen som streamingtjänster”, sa han. ”Filmer går inte bort. Människor kommer fortfarande att vilja ha upplevelsen av att gå på bio. ”