Skip to content

Android 11 lovar mer integritet, men är det tillräckligt?

7 de juli de 2021
GettyImages 458662613 c7f33e4e812f433d89fcd616f9f46880

Viktiga takeaways

  • Android 11 erbjuder en blandning av nya funktioner och tweaks, säger analytiker.
  • Det senaste operativsystemet kommer att lanseras gradvis över enhetstillverkare, men en expert säger att det är en säkerhetsrisk.
  • Google låter användare ta mer kontroll över sina appar med en nyligen förfinad behörighetsfunktion.

Googles senaste mobila operativsystem, Android 11, lanserades den här veckan och analytiker säger att det erbjuder en övertygande blandning av nya sekretessfunktioner och justeringar av användargränssnittet. Den nya versionen lovar att göra meddelanden mer mångsidig och ger en massa integritetsförbättringar. Under tiden syftar en separat lätt Go-utgåva med några av samma funktioner till att påskynda billiga och äldre telefoner. Som vanligt för Android kommer det senaste operativsystemet att rulla ut gradvis över enhetstillverkare, även om en expert säger att det är en säkerhetsrisk. ”Med dessa uppgraderingar är den ständiga utmaningen mänskliga begränsningar.” ”Ibland kanske du inte får uppdateringar under en lång, lång tid eftersom en leverantör har skräddarsy skiten från programvaran och det kommer att ta Android ett tag att kringgå det”, sa cybersäkerhetsanalytiker Dave Hatter i en telefonintervju. ”Det finns ungefär en miljard Android-telefoner där ute som kryssar för säkerhetstidsbomber eftersom de aldrig kommer att få en uppdatering eller så kan de behöva vänta mycket länge.” På lanseringsdagen gjordes Android 11 direkt för Googles egna Pixel-telefoner och var också redo att laddas ner för vissa telefoner från OnePlus, Xiaomi, OPPO och Realme. En lista över när uppdateringar kommer att vara redo för andra telefoner finns online.

Komplexitet kontra funktioner

Dave Burke, vice vd för Googles Android Engineering, visar användargränssnittsändringarna och säger i en anteckning på företagets webbplats att OS ”handlar om att hjälpa dig att komma till det som är viktigt på din telefon med enklare sätt att hjälpa dig att hantera dina konversationer, anslutna enheter, integritet och mycket mer. ” Men det senaste operativsystemet tillför komplexitet och fördelar, säger en expert på användargränssnittet. ”Med dessa uppgraderingar är den ständiga utmaningen mänskliga begränsningar”, säger Virgil Wong, Chief Digital Officer för HGS Digital, i en telefonintervju. ”Utvecklare lägger till nya funktioner, men frågan är hur gör man det utan att överskrida kognitiva förmågor. Om man tittar på Android-operativsystemet måste man fråga, är det att eliminera friktionspunkter eller bara lägga till funktioner bara för att lägga till funktioner ? ”

Wong sa att det finns mycket att gilla i det nya operativsystemet och pekar på den nya Bubbles-funktionen som är utformad för att göra det lättare att skicka meddelanden från vilken app som helst. ”Sådana förändringar speglar hur olika vi använder enheter”, sa han. ”Människor i alla åldrar är alltmer beroende av digitala plattformar och det är särskilt viktigt att kunna ha flera konversationer.” Den nya snabbkontrollskärmen erbjuder ett bekvämt sätt att hantera smarta hemenheter, men Wong sa ”vi ser inte en enorm mängd antagande av dessa från vår forskning.” Google Pay finns också på menyn Snabbkontroller, vilket Wong noterade är särskilt välkommet under koronaviruspandemin när användare vänder sig från kontanter.

Google justerade också COVID-19-exponeringsanmälningssystemet. Användare kan ladda ner en app i Play-butiken som berättar för dem om de har utsatts för andra personer som är kända för att ha coronavirus. För Android 11-användare behöver platsinställningen inte aktiveras för att programvaran ska fungera. Uppspelningskontroller får också en uppgradering i Android 11, med Wong som säger ”känslan är lite mer sömlös.” Det finns en ny uppspelningskontroll som inte längre visas som ett väntande meddelande. Istället visas en liten ruta i panelen snabbinställningar som låter användare hoppa över, gå tillbaka, spela eller pausa och växla enheten som musiken spelar på. ”Om du tittar på Android OS måste du fråga, eliminerar det friktionspunkter eller bara lägger till funktioner bara för att lägga till funktioner?”

Ta mer kontroll över appar

Google låter också användare ta mer kontroll över integriteten. Android 10 låter appar bara komma åt plats, mikrofon och kameradata medan appen är öppen. Android 11 går ett steg längre genom att låta användare godkänna dessa behörigheter bara en gång och OS kommer att återkalla tillståndet senare. Behörighetsfunktionen ensam är anledning att uppgradera, sa Hatter. ”Apple har alltid haft mer detaljerade behörigheter än Android, men den här nya versionen 11 kommer dem närmare”, sa han. ”Men Google suger fortfarande in all den här informationen om dig hela tiden.”