Skip to content

Android 12 kan förhindra att appar spionerar på dig, säger experter

30 de juni de 2021
GettyImages 1174418677 5d8e8515f86f466b98742b1b00a05239

Viktiga takeaways

  • Google kommer att inkludera nya integritetsindikatorer i Android 12.
  • De nya sekretessmeddelandena varnar användarna när deras mikrofon, kamera eller plats används av en app.
  • Användare kan använda dessa funktioner för att spåra vilka appar som använder enhetens funktioner, vilket ger bättre kontroll vem som kan komma åt dessa system.

Android 12: s nya sekretessindikatorer hjälper dig att se när appar lyssnar eller tittar på dig, något som experter säger kan förändra hur vi använder våra smarta enheter. Android 12: s fullständiga utgåva förväntas inte komma förrän någon gång senare i år. En nyligen titt på den andra förhandsgranskningen av utvecklare avslöjade nya sekretessindikatorer som låter dig se om en app har åtkomst till din kamera, mikrofon eller plats. Apple släppte nyligen en liknande funktion med iOS 14, även om det ser ut som att Googles kommer att erbjuda mer djupgående information, samt visa upp fullständigt sammanhang om alla systemfunktioner som för närvarande används. Experter säger att detta bara är ytterligare ett steg i att användare tar tillbaka kontrollen över hur deras data delas. ”Detta kommer att förändra hur användarna tänker på sina appar och enheter i grunden,” sa Nick Potvin, VD och grundare av Marketing Privacy, till Lifewire via e-post. ”Tidigare var datainsamling och sekretess inte särskilt kända. Nu kommer datainsamlingen och spårningsmetoderna att vara i centrum och ge användarna en stund att få möjlighet att välja bort.”

Stanna kvar i öglan

Sekretessmeddelanden är något som Google har arbetat med ett tag, men det är första gången vi har sett hur företaget närmar sig dem. Ungefär som iOS 14 visas indikatorerna längs meddelandefältet högst upp på din Android-telefons skärm. Till skillnad från iOS verkar dock Android innehålla ikonen för den specifika funktionen som används vid den tiden. Detta bör göra det lättare för användarna att se exakt vad som nås utan att behöva komma ihåg vad de olika färgerna betyder – iOS använder en orange punkt för ljud och en grön punkt för att beteckna att en app har åtkomst till din kamera. Baserat på bilder som delas av utvecklaren @ kdrag0n på Twitter ser det också ut som om Google ytterligare bryter ner vilka appar som har åtkomst till din kamera eller mikrofon.

Enligt Potvin är ett av de största problemen med användarnas integritet just nu att många inte förstår hur deras data fångas och delas. Dessa nya indikatorer hjälper åtminstone användarna att förstå när deras data samlas in. ”Datapraxis har varit hemlig och inte lätt att förstå,” förklarade Potvin. ”Jag tror att många användare börjar inse att integritet inte bara handlar om att” inte ha något att dölja. ” Det finns legitima säkerhets- och psykiska risker förknippade med denna datapraxis. ”

Det sista ordet

Medan Googles och Apples nya sekretessindikatorer inte hindrar applikationer från att fånga ljud eller video med hjälp av din smartphones inbyggda system, varnar de dig när det händer. Potvin säger att detta är viktigt eftersom det ger kontroll över dina data i dina händer. Om du ser att en app har åtkomst till din mikrofon när den inte behöver, kan du ta bort appen från din telefon för att förhindra ytterligare problem. Det bästa sättet som användare kan skydda sig på är att vara medvetna och dessa meddelanden kommer att göra det lättare. ”Jag tror att många användare börjar inse att integritet inte bara handlar om att” inte ha något att dölja. ”. Många appar kräver att du ger dem tillstånd att använda olika funktioner på din telefon när du först installerar dem. Precis som villkoren för överenskommelse som många enkelt bläddrar igenom och går med på, bara att blint acceptera att en app behöver åtkomst till telefonens system kan ge dig risk. ”Vissa användare kan bevilja appar tillstånd att använda kameran och mikrofonen utan att inse hur och när appen kommer att använda dessa behörigheter”, sa Paul Bischoff, en konsumentskyddsexpert på Comparitech.

Bischoff sa också att det är bra att vara medveten om när appar har åtkomst till din mikrofon eller till och med spelar in video, eftersom det kan leda dig till skadligt beteende. Han säger också att Android-indikatorer förmodligen inte kommer att förändra många människors beteende när det gäller att använda standardappar som en röstinspelare eller kameraprogrammet. Det kommer dock åtminstone att låta dem veta när appar försöker komma åt dessa system. ”Utan denna funktion missbrukas dessa behörigheter lättare. De kan användas för att spionera på användare när de till exempel inte förväntar sig det.” Sa Bischoff.