Skip to content

Ansiktsigenkänning blir bättre på att se tidigare masker

5 de juli de 2021
atoms kh8cXy2PbjQ unsplash 33ab8a70f65444a387fb47fe34526936

Viktiga takeaways

  • Nya ansiktsigenkänningsalgoritmer är nästan 100% korrekta vid identifiering av maskerade ansikten.
  • Denna teknik kan användas för att ”avmaska” demonstranter.
  • Polisen missbrukar redan ansiktsigenkänning och använder det för massövervakning.
Det är möjligt att telefonens ansiktslåsning äntligen kan fungera medan du bär en mask – precis i tid för slutet av pandemin (och kanske inte så bra för demonstranter). Forskare har funnit att ansiktsigenkänningsalgoritmer har blivit mycket bättre på att arbeta med bara toppen av ansiktet, tack vare utvecklare som justerar sina algoritmer. Det är bra nyheter för telefonanvändare, men dåliga nyheter för integritet och till och med säkerhet i vissa delar av världen. ”Data om ansiktsigenkänning kan vara utsatta för fel, vilket kan innebära människor för brott de inte har begått,” skriver Electronic Frontier Foundation (EFF). ”Program för ansiktsigenkänning är särskilt dåligt för att känna igen afroamerikaner och andra etniska minoriteter, kvinnor och ungdomar, ofta felidentifierar eller misslyckas med att identifiera dem, [and] påverkar vissa grupper på olika sätt. ”

Bättre erkännande

En studie från National Institute of Standards and Technology (NIST) undersökte 65 algoritmer för ansiktsigenkänning som tillhandahölls efter mitten av mars 2020. Den jämförde sedan deras effektivitet genom att digitalt lägga till masker i ansikten och göra före / efter tester. För att genomföra testerna använde NIST gränsövergångsfotografier och foton av sökande för invandringsförmåner. Resultatet? Algoritmerna blir bättre. ”Medan några pre-pandemiska algoritmer fortfarande är inom de mest exakta på maskerade foton, har vissa utvecklare skickat in algoritmer efter pandemin som visar betydligt förbättrad noggrannhet och är nu bland de mest exakta i vårt test”, säger rapporten. De bästa hanterade algoritmerna för att korrekt identifiera nästan alla människor (en misslyckande på bara 0,3% för maskbärare). Med masker med hög täckning steg misslyckandet till bara 5%. Ännu bättre accepterade dessa algoritmer falskt ”inte mer än 1 av 100 000 bedragare . ” Att köra ansiktsigenkänning på en massa foton, till och med knepiga, dåligt tagna gränsövergångsfoton, skiljer sig från 3D-ansiktskartorna som genereras av telefonens ansiktsupplåsningssystem, men ändå. Detta är en stor förbättring jämfört med tidigare test gjort av NIST. ”Vissa utvecklare har skickat in algoritmer efter pandemin som visar betydligt förbättrad noggrannhet.”

Goda nyheter, dåliga nyheter

Det är uppenbart att det är goda nyheter för telefonanvändare. Face ID på iPhone är något av ett ansvar i COVID-tider. Om du vill använda din iPhone för kontaktlös betalning via Apple Pay måste du först låsa upp iPhone (genom att ange ditt lösenord), sedan aktivera Apple Pay och sedan autentisera igen. Med bättre noggrannhet kommer enklare åtkomst till dina skyddade data. Men denna förbättring av att känna igen maskerade ansikten har också dess nackdelar. Demonstranter bär ofta masker nu, delvis för att brottsbekämpning tar video och fotografier av protester och demonstrationer och använder ansiktsigenkänning för att identifiera deltagare (plus, ja, masker förhindrar spridning av COVID). I Storbritannien, känt för sin övergripande CCTV-övervakning, distribueras live ansiktsigenkänningskameror av Londons Metropolitan Police.

Maskerad ung person med ett George Floyd-protesttecken

Demonstrationer är en legitim form av protest och erkänns som sådana i demokratiska länder. Och ändå använde polisen i Baltimore ett privat ansiktsigenkänningsföretag för att identifiera medborgare med utestående arresteringsorder under protester för flera år sedan. Även när ansiktsigenkänning distribueras offentligt under sken av bekvämlighet kan brottsbekämpning inte låta bli att sniffa. År 2017 använde en kalifornisk golfturnering kameror för att skanna deltagare och visa VIP för att få tillgång till begränsade områden. Kamerorna ”eliminerade långa väntetider genom att identifiera mediemedlemmar och turneringspersonal exakt alla samtidigt hålla utkik efter kända personer av intresse för brottsbekämpning genom att söka i statliga / lokala och nationella databaser för brottsbekämpning, hålla potentiella hot borta genom att varna behöriga myndigheter, ”Skriver Sporttekniker’s Diamond Leung [emphasis added]. För närvarande använder Kina ett ansiktsigenkänningssystem från det kinesiska mobiltelefonföretaget Huawei för att spåra och spionera på uiguriska muslimer. Detta inkluderar en ”Uighur alert” -funktion som identifierar människor efter etnicitet och flaggar dem till polisen. I kölvattnet av Black Lives Matter-protester är det lätt att föreställa sig att vissa amerikanska polisstyrkor använder en sådan etniskt riktad teknik.

Du kan inte ha det på båda sätten

Vi är väl medvetna om den gamla avvägningen mellan säkerhet och bekvämlighet. Det är bekvämt att inte ha något lösenord eller att använda namnet på din hund. Men det är säkrare att använda en unik, komplex (och svår att komma ihåg) lösenfras. Biometri är redan problematisk för allmän ID. Det är lätt att få ett nytt kreditkortsnummer till exempel om ditt blir stulet. Men om dina fingeravtryck äventyras, är du skruvad. Och åtminstone fingeravtryck är lätta att kontrollera. Du kan bära handskar eller bara inte röra vid något. Ditt ansikte är där ute offentligt, inspelningsbart av alla. Och nu hjälper inte ens masken att bära. Du behöver åtminstone inte dra ut ett kreditkort för att betala för dina livsmedel.