Skip to content

Använd Apple Diagnostics för att felsöka din Mac

13 de juli de 2021
macbook pro laptop on the desk 475697448 5bcb4cd046e0fb00516a932a 32db5c3b2fd645d3a6005416ecd12eac

Under 2013 ändrade Apple sin testprogramvara för sin Mac-serie. Överge det äldre Apple Hardware Test (AHT) och AHT via Internet, Apple gick vidare till Apple Diagnostics för att hjälpa användare att ta reda på vad som kan vara fel med sina Mac-datorer. Även om namnet har ändrats till Apple Diagnostics (AD) har syftet med appen inte. AD kan användas för att hitta problem med din Macs hårdvara, inklusive dåligt RAM, problem med din strömförsörjning, batteri eller nätadapter, misslyckade sensorer, grafikproblem, problem med logikkortet eller CPU, trådbundna och trådlösa Ethernet-problem, interna enheter , dåliga fläktar, kamera, USB och Bluetooth.

 

Apple Diagnostics tillgänglighet

Apple Diagnostics ingår på varje Mac eller 2013. Den är installerad på den ursprungliga startdisken och åberopas med en kortkommando när du startar upp Mac. AD finns också som en speciell startmiljö som laddas ner över internet från Apples servrar. Känd som ”Apple Diagnostics via Internet”, den här versionen kan användas om du har bytt ut eller omformaterat den ursprungliga startdisken, vilket raderar AD-versionen som ingick vid köpet. De två formerna av AD är för alla ändamål identiska. Även om AD över internet innebär några extra steg för att starta och använda.

 

Använda Apple Diagnostics

AD är för Mac-modeller från 2013 och senare. Om din Mac är en tidigare modell, följ det tidigare nämnda Apple Hardware Test eller AHT över Internet.

 1. Koppla bort alla externa enheter som är anslutna till din Mac, inklusive skrivare, externa hårddiskar, skannrar, iPhones, iPods och iPads. Alla kringutrustning utom tangentbordet, bildskärmen, kabelanslutet Ethernet (om det är din primära anslutning till ditt nätverk) och musen ska kopplas bort från din Mac.
 2. Skriv ner namnet på det trådlösa nätverket och lösenordet du använder för att komma åt det om du använder en Wi-Fi-anslutning till internet.
 3. Stäng av din Mac. Om du inte kan stänga av med det vanliga avstängningskommandot under Apple-menyn, håll ned Kraft tills din Mac stängs av.

När din Mac har stängts av är du redo att starta Apple Diagnostics eller Apple Diagnostics via Internet. Skillnaden mellan de två är tangentbordskommandot du använder vid start och behovet av en internetanslutning för att köra AD över Internet. Om du har AD på din Mac är det den föredragna versionen av testet som ska köras. Det kräver ingen internetanslutning. Ändå, om du har en, kan du komma åt Apples hjälpsystem, som innehåller diagnostikanteckningar baserat på AD-felkoder som kan genereras.

 

Startar testet

Här är vad du behöver göra för att köra Apple Diagnostics-testet:

 1. Tryck på din Mac Kraft knapp.
 2. Håll genast ned D nyckel (AD) eller Alternativ+D (AD via Internet).
 3. Fortsätt hålla ned tangenterna tills du ser din Macs gråskärm ändras till Apple Diagnostics.
 4. Om du använder en trådlös anslutning, ange informationen du skrev ner tidigare för att ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk.
 5. Vänta. Apple Diagnostics visar en Kontrollera din Mac meddelande tillsammans med en förloppsindikator. AD tar 2 till 5 minuter att slutföra.
 6. AD visar en kort beskrivning av eventuella problem som upptäckts, tillsammans med en motsvarande felkod. Skriv ner eventuella felkoder som genereras och jämför dem med felkodtabellen nedan.

 

Efterbehandling

Om din Mac genererade fel under AD-testet kan du skicka koder till Apple, vilket resulterar i en Apple-supportsida som visar alternativ för reparation eller service av din Mac.

 1. Klicka på Komma igång länk för att fortsätta till Apples supportwebbplats.
 2. Din Mac startas om med MacOS eller OS X Recovery, och Safari öppnas för Apple Service & Support webbsida.
 3. Klicka på Godkänn att skicka länk för att skicka AD-felkoder till Apple (inga andra data skickas).
 4. Visa ytterligare information om de felkoder som Apple Service & Support-sidan visar och de alternativ du kan ta för att lösa problemen.
 5. Om du hellre vill stänga av eller starta om din Mac, tryck på S (Stäng av) eller R (Omstart). Om du vill köra om testet, tryck på Kommando+R knapparna.

 

Apple Diagnostics Error Codes

Jämför eventuella felkoder som är resultatet av att köra Apple Diagnostics med den här listan:

Felkod Beskrivning
ADP000 Inga problem hittade
CNW001 – CNW006 Wi-Fi-maskinvaruproblem
CNW007- CNW008 Ingen Wi-Fi-maskinvara upptäcktes
NDC001 – NDC006 Kamerafrågor
NDD001 USB-maskinvaruproblem
NDK001 – NDK004 Tangentbordsproblem
NDL001 Problem med Bluetooth-maskinvara
NDR001 – NDR004 Styrplattans problem
NDT001 – NDT006 Thunderbolt-maskinvaruproblem
NNN001 Inget serienummer upptäcktes
PFM001 – PFM007 Systemhanteringsproblem
PFR001 Mac-firmwareproblem
PPF001 – PPF004 Fläktproblem
PPM001 Problem med minnesmodulen
PPM002 – PPM015 Onboard minne problem
PPP001 – PPP003 Strömadapterproblem
PPP007 Strömadaptern har inte testats
PPR001 Processorproblem
PPT001 Batteriet upptäcktes inte
PPT002 – PPT003 Batteriet måste bytas ut snart
PPT004 Batteriet kräver service
PPT005 Batteriet är inte korrekt installerat
PPT006 Batteriet kräver service
PPT007 Batteriet måste bytas ut snart
VDC001 – VDC007 Problem med SD-kortläsare
VDH002 – VDH004 Problem med lagringsenhet
VDH005 Kan inte starta OS X Recovery
VFD001 – VFD005 Displayproblem som har uppstått
VFD006 Grafikprocessorproblem
VFD007 Displayproblem som har uppstått
VFF001 Problem med ljudmaskinvara

Det är möjligt att AD-testet inte hittar några problem, även om du har problem som du tror är relaterade till din Macs hårdvara. AD-testet är inte ett fullständigt och omfattande test, även om det hittar de flesta vanliga problem som är förknippade med hårdvara. Om du fortfarande har problem ska du inte utesluta vanliga orsaker som felaktiga enheter eller programvaruproblem.