Skip to content

Använd DNS för att fixa en webbsida som inte laddas i din webbläsare

11 de juli de 2021
GettyImages 513087873 5b82261746e0fb00503a7d8d

Det finns många anledningar till att en webbsida kanske inte laddas framgångsrikt i din webbläsare. Vi undersöker orsakerna till att en webbsida inte laddas och hur vi åtgärdar dessa problem.

Webbläsare och kompatibilitetsproblem

Ibland är problemet kompatibilitet, till exempel när webbplatsens utvecklare använder egna kodningstekniker som inte alla webbläsare vet hur de ska tolkas. Du kan söka efter denna typ av problem genom att använda en annan webbläsare för att besöka webbplatsen i fråga. Det är en av anledningarna till att det är en bra idé att hålla webbläsarna Safari, Firefox och Chrome till hands. Om en sida laddas i en webbläsare men inte en annan, vet du att det är ett kompatibilitetsproblem.

Din ISP kan vara den skyldige

En av de mest troliga orsakerna till att en webbsida inte laddas är ett felaktigt konfigurerat eller dåligt underhållet DNS-system (Domain Name Server) av din ISP (Internet Service Provider). De flesta internetanvändare har DNS-systemet tilldelat av sin ISP. Ibland görs detta automatiskt. ibland ger en ISP dig DNS-serverns internetadress för att manuellt ange din Macs nätverksinställningar. I båda fallen är problemet vanligtvis vid internetleverantörens slut på anslutningen.

Hur fungerar DNS?

DNS är ett system som gör det möjligt för användare att använda lätt ihågkomna namn för webbplatser och andra internettjänster, snarare än de svårare att komma ihåg numeriska IP-adresser som tilldelats webbplatser. Det är till exempel mycket lättare att komma ihåg www.livetstrad.com än 207.241.148.80, som är en av livetstrad.coms IP-adresser. Om DNS-systemet har problem med att översätta www.livetstrad.com till rätt IP-adress laddas webbplatsen inte. Du kan se ett felmeddelande eller bara en del av webbplatsen kan visas. Det betyder inte att du inte kan göra något. Du kan bekräfta om din ISP: s DNS-system fungerar korrekt. Om det inte är det, eller till och med om det är det, kan du ändra dina DNS-inställningar för att använda en mer robust server än den som din ISP rekommenderar.

Testa din DNS

Mac OS erbjuder olika sätt att testa och bekräfta om ett operativt DNS-system är tillgängligt för dig. Här är en av dessa metoder:

 1. Lansera Terminal, finns på / Applikationer / Verktyg /.

 2. Skriv eller kopiera och klistra in följande kommando i terminalfönstret. värd www.livetstrad.com

 3. tryck på lämna tillbaka eller stiga på när du har angett raden ovan.

Om din ISP: s DNS-system fungerar bör du se följande två rader som returneras i Terminal-applikationen: www.livetstrad.com är ett alias för dynwwwonly.livetstrad.com. Dynwwwonly.livetstrad.com har adressen 208.185.127.122

Det som är viktigt är den andra raden, som verifierar att DNS-systemet kunde översätta webbplatsens namn till en faktisk numerisk internetadress, i det här fallet 208.185.127.122. (IP-adressen du ser kan vara annorlunda, men den kommer att ha samma eller liknande format). Prova värdkommandot om du har problem med att komma åt en webbplats. Oroa dig inte för antalet rader med text som returneras; det varierar från webbplats till webbplats. Det som är viktigt är att du inte ser en rad som säger: Värd ditt.webbplats.namn hittades inte

Om du ser en webbplatsen hittades inte resultat, och du är säker på att du angav webbplatsens namn korrekt och att det verkligen finns en webbplats med det namnet, då kan du vara ganska säker på att åtminstone för tillfället har din ISP: s DNS-system problem.

Använd en annan DNS

Det enklaste sättet att fixa en leverantörs felaktiga DNS är att ersätta en annan DNS med den som tillhandahålls. Ett utmärkt DNS-system drivs av ett företag som heter OpenDNS (nu en del av Cisco), som erbjuder gratis användning av sitt DNS-system. OpenDNS ger fullständiga instruktioner för hur du gör ändringarna i Macs nätverksinställning, men om du har DNS-problem kan du kanske inte komma åt OpenDNS-webbplatsen. Här är en snabb översikt över hur du gör ändringarna själv.

 1. Starta systeminställningar genom att klicka på Systeminställningar ikonen i Dock eller välja Systeminställningar objekt från Äpple meny.

  Mac-systeminställningar.

 2. Klicka på Nätverk ikonen i fönstret Systeminställningar.

 3. Välj den anslutning du använder för internetåtkomst. För nästan alla är det här Wi-Fi eller Inbyggt Ethernet.

  Skärmdump av Systeminställningar Nätverksskärm

  Systeminställningar Nätverksskärm.
 4. Klicka på Avancerad knapp.

 5. Välj fliken DNS.

  Skärmdump av fliken Network_DNS

  Fliken DNS-nätverk.
 6. Klicka på plusknappen (+) under fältet DNS-servrar och ange följande DNS-adress:

  208.67.222.222

 7. Upprepa stegen ovan och ange en andra DNS-adress, som visas nedan:

  208.67.220.220

 8. Klicka på OK knapp.

 9. Klicka på Tillämpa knapp.

 10. Stäng fönstret Nätverksinställningar.

OpenDNS erbjuder massor av alternativ

Din Mac har nu tillgång till DNS-tjänsterna som tillhandahålls av OpenDNS, och den egensinniga webbplatsen ska nu laddas ordentligt. Denna metod för att lägga till OpenDNS-poster behåller dina ursprungliga DNS-värden. Om du vill kan du ändra ordning på listan genom att flytta de nya posterna till toppen av listan. DNS-sökningen börjar med den första DNS-servern i listan. Om webbplatsen inte hittas i den första posten anropar DNS-sökningen den andra posten. Detta fortsätter tills sökningen har gjorts eller alla DNS-servrar i listan har förbrukats. Om de nya DNS-servrarna du lade till presterar bättre än de ursprungliga, flyttar du de nya posterna till toppen av listan genom att välja och dra den till toppen.