Skip to content

Använd Excel: s MIN -funktion genväg för att hitta de minsta värdena

31 de juli de 2021
GettyImages 956484236 5c79854146e0fb000140a420

När du behöver veta det lägsta värdet i ett Excel -kalkylblad använder du MIN -funktionen. Använd MIN -funktionen för att till exempel hitta det lägsta priset för en produkt, den lägsta försäljningsvolymen, den lägsta temperaturen eller de lägsta testresultaten. Instruktioner i denna artikel gäller Excel 2019, 2016, 2013, 2010; Excel för Mac, Excel för Microsoft 365 och Excel Online.

MIN Funktionsöversikt

MIN -funktionen hittar det minsta eller minsta antalet i en lista med värden, men beroende på data och hur datan formateras hittar den också:

 • Den snabbaste tiden
 • Den kortaste sträckan
 • Lägsta hastighet
 • Det tidigaste datumet
 • Den lägsta temperaturen
 • Minsta summa pengar

Det är ofta lätt att plocka ut det största värdet i ett litet urval av heltal, uppgiften blir svår för stora datamängder eller om den informationen råkar vara:

 • Negativa siffror
 • Tiderna mäts i hundradelar av en sekund
 • Valutakurser beräknade till tiotusendelsdelen
 • Tal formaterade som bråk

Exempel på dessa nummer finns i bilden nedan och visar hur MIN -funktionen är ett mångsidigt sätt att hantera nummer i olika format.

MIN -funktion Syntax och argument

En funktions syntax refererar till funktionens layout och inkluderar funktionens namn, parenteser, kommaseparatorer och argument. Syntaxen för MIN -funktionen är: = MIN (Number1, Number2, …, Number255)

typ = ”kod”>

Nummer 1 krävs och Nummer2, …, nummer255 är valfritt. Dessa argument innehåller de siffror som ska sökas efter det största värdet, upp till maximalt 255. Argument kan vara:

 • Tal
 • Namngivna intervall
 • Matriser
 • Cellreferenser till platsen för data i ett kalkylblad
 • Booleanska värden skrivs direkt i listan över argument

Om argumenten inte innehåller siffror returnerar funktionen ett värde på noll. Om en array, ett namngivet intervall eller en cellreferens som används i ett argument innehåller tomma celler, booleska värden eller textdata, ignoreras dessa celler av funktionen som visas i exemplet i rad 7 i bilden ovan. I rad 7 formateras siffran 10 i cell C7 som text. Den gröna triangeln i cellens övre vänstra hörn indikerar att numret är lagrat som text. Som ett resultat ignoreras den tillsammans med det booleska värdet (TRUE) i cell A7 och den tomma cellen B7 av funktionen. Funktionen i cell E7 returnerar noll för ett svar, eftersom intervallet A7 till C7 inte innehåller några tal.

MIN Funktionsexempel

Informationen nedan täcker stegen som används för att mata in MIN -funktionen i cell E2 i bilden nedan. Som visas ingår en rad cellreferenser som nummerargumentet för funktionen. En fördel med att använda cellreferenser eller ett namngivet intervall är att om data i intervallet ändras uppdateras funktionens resultat automatiskt utan att behöva redigera själva formeln.

Prova MIN -formler i Excel.

Gå in i MIN -funktionen

Gör något av följande för att ange formeln:

 • Skriv formeln som innehåller funktionen = MIN (A2: C2) i cell E2 och tryck på Stiga på nyckel.
 • Ange argumenten med MIN Ffunktionsdialogrutan.
 • Använd MIN funktionsgenväg på Hem fliken på bandet.

MIN Funktionsgenväg

Denna genväg till att använda Excel MIN funktion är en av flera populära Excel -funktioner som har genvägar grupperade under AutoSum ikonen på Hem fliken på bandet. För att följa den här självstudien öppnar du ett tomt Excel -kalkylblad och kopierar självstudiedata som visas här:

En skärmdump som visar exempeldata som används med Excel MIN -funktionen

För att använda MIN -funktionens genväg för att gå in i MIN -funktionen:

 1. Välj cell E2 för att göra den till den aktiva cellen.

 2. På bandet, gå till Hem flik.

 3. I Redigering grupp, välj Σ AutoSum rullgardinsmenyn för att öppna en lista med funktioner.

 4. Välj MIN för att mata in MIN -funktionen i cell E2.

  En skärmdump som visar MIN -funktionens genväg på Excel Home -fliken

 5. Markera celler på kalkylbladet A2 till C2 för att ange detta intervall som funktionsargument.

  En skärmdump som visar data som väljs som funktionsargument för Excel MIN -funktionen

 6. tryck på Stiga på på tangentbordet för att slutföra funktionen.

 7. Svaret -6,587,449 visas i cell E2, eftersom det är det minsta negativa talet i den raden. Negativa tal blir mindre ju längre de är från noll.

  En skärmdump som visar resultatet av MIN -funktionen i ett Excel -kalkylblad

 8. Välj cell E2 för att se hela funktionen = MIN (A2: C2) i formellinjen ovanför kalkylbladet.