Skip to content

Använd Ragged Right eller Full Motivering på lämpligt sätt

14 de augusti de 2021
old newspaper 5727d654445d4c86b8be046e712cc67f

Om någon insisterar på att fullständigt motiverad text är bättre än vänsterjusterad text, berätta för dem att de har fel. Om någon annan säger till dig att vänsterjusterad text är bättre än motiverad text, berätta för dem att de har fel. Om de båda har fel, vad är då rätt? Inriktning är bara en liten bit av pusslet. Det som fungerar för en design kan vara olämpligt för en annan layout. Som med alla layouter beror det på syftet med verket, publiken och dess förväntningar, teckensnitt, marginaler och vitt utrymme och andra element på sidan. Det mest lämpliga valet är inriktningen som fungerar för just den designen.

Om fullt motiverad text

  • Anses ofta som mer formell, mindre vänlig än vänsterjusterad text.
  • Ger vanligtvis fler tecken per rad och packar mer i samma utrymme (än samma textuppsättning vänsterjusterad).
  • Kan kräva extra uppmärksamhet på avstånd mellan ord och tecken och bindestreck för att undvika fula floder av vitt utrymme som rinner genom texten.
  • Kanske mer bekant för läsarna i vissa typer av publikationer, till exempel böcker och tidningar.
  • Vissa människor dras naturligtvis till textens ”snygghet” som passar perfekt till vänster och höger.

Traditionellt använder många böcker, nyhetsbrev och tidningar fullständig motivering som ett sätt att packa så mycket information som möjligt på sidan för att minska antalet sidor som behövs. Medan justeringen valdes av nödvändighet har den blivit så bekant för oss att samma typer av publikationer som finns i en vänsterjusterad text skulle se udda, till och med obehagliga ut.

Du kan tycka att fullständigt motiverad text är en nödvändighet antingen på grund av begränsningar i utrymmet eller förväntningar från publiken. Om möjligt, försök att bryta upp täta textblock med gott om underrubriker, marginaler eller grafik.

Om vänsterjusterad text

  • Anses ofta som mer informell, vänligare än motiverad text.
  • Den trasiga högra kanten ger ett element av vitt utrymme.
  • Kan kräva extra uppmärksamhet på bindestreck för att hålla höger marginal från att vara för trasig.
  • Generellt sett är vänsterjusterad lättare att arbeta med (dvs kräver mindre tid, uppmärksamhet och tweaking från designern för att det ska se bra ut).

De fyra exemplen (baserade på verkligt publicerat material) i de stödjande illustrationerna för textjustering visar användningen av justering. Oavsett vilken inriktning du använder, kom ihåg att ägna stor uppmärksamhet åt bindestreck och ord-/teckenavstånd också för att säkerställa att din text är så läsbar som möjligt. Det kommer utan tvekan att vara välmenande vänner, affärspartners, kunder och andra som ifrågasätter dina val. Var beredd att förklara varför du valde den inriktning du gjorde och var beredd att ändra den (och gör nödvändiga justeringar för att det ska se bra ut) om personen med slutgodkännande fortfarande insisterar på något annat. Slutsatsen är att det inte finns något rätt eller fel sätt att justera text. Använd den inriktning som är mest vettig för designen och som effektivt kommunicerar ditt budskap.