Skip to content

Använd volymnivellering i WMP 12 för att lösa ljudproblem

29 de juli de 2021
WMPvolumeleveling 5c61f6ed46e0fb00017dd708

För att minimera skillnader i ljudstyrka mellan låtarna i din musiksamling erbjuder Windows Media Player 12 ett volymnivelleringsalternativ. Detta är en annan term för normalisering och liknar funktionen Sound Check i iTunes. I stället för att direkt ändra (och permanent) ljuddata, mäter WMP-volymnivelleringsfunktionen skillnaderna mellan låtar och beräknar en standardvolymnivå. Detta är en icke-destruktiv process som säkerställer att varje låt du spelar normaliseras i förhållande till andra låtar. Informationen lagras sedan i varje låts metadata (ungefär som ReplayGain) för att behålla nivåerna för all framtida lyssning. Ljudfiler måste vara i WMA- eller MP3-ljudformat för att kunna använda volymnivellering i WMP 12.

Hur man automatiskt normaliserar ditt musikbibliotek i WMP 12

Om du vill eliminera eller minimera större volymförändringar mellan låtar i ditt Windows Media-bibliotek, starta WMP 12-applikationen och följ dessa steg.

 1. Välj på menyfliken Se > Nu spelas. Alternativt kan du använda CTRL+M snabbtangent för att visa WMP-huvudmenyfliken eller tryck på CTRL+3 för att starta Nu spelas visningsläge.

 2. Högerklicka var som helst på skärmen Spelar nu och välj Förbättringar > Crossfading och automatisk volymutjämning. Menyn Avancerade alternativ visas ovanför Spelar nu skärmen.

  Välja alternativ för Crossfading och Auto Leveling i Windows Media Player 12.

 3. Välj Aktivera automatisk volymnivåering.

  Välja Aktivera automatisk volymnivåering i Windows Media Player 12.

 4. Välj X i det övre högra hörnet av fönstret för att stänga inställningsskärmen.

  Välja X för att stänga inställningar för Crossfading och automatisk volymutjämning i Windows Media Player 12.

Poäng att komma ihåg om WMP 12: s funktion för automatisk nivellering

För låtar i ditt bibliotek som inte har ett volymnivå som är lagrat i deras metadata måste du spela dem hela vägen genom en gång. WMP 12 lägger bara till ett normaliseringsvärde efter analys av filen under uppspelning. Detta är en långsam process jämfört med funktionen Sound Check i iTunes, som automatiskt skannar alla filer på en gång. Om du hade ett stort bibliotek innan du aktiverade volymutjämning, ställ in WMP så att volymerna för nya låtar som läggs till i ditt bibliotek automatiskt nivåeras.

Hur man automatiskt lägger till volymnivåering när man lägger till nya låtar

Följ dessa steg för att säkerställa att alla nya filer som läggs till i ditt WMP 12-bibliotek har volymutjämning automatiskt:

 1. Välj på huvudmenyfliken Organisera > alternativ.

  Välja alternativ i Windows Media Player 12.

 2. Välj Bibliotekoch välj sedan Lägg till volymnivåinformationsvärden för nya filer.

  Välja Lägg till volymnivåinformationsvärden för nya filer i Windows Media Player 12.

 3. Välj Tillämpa > OK för att spara inställningen.

  Välj Tillämpa och OK för att slutföra inställningarna.

Istället för att långsamt spela upp alla låtarna i ditt bibliotek för att normalisera dem, överväga att ta bort hela biblioteket och sedan ladda upp det igen. Genom att aktivera volymnivellering för nya filer och sedan importera dina musikfiler på nytt kan du spara tid. Se till att du inte av misstag tar bort källfilerna för biblioteket.

Varför varierar ljudet mellan låtar så mycket?

Det finns en chans att ljudfilerna på din dator eller externa lagringsenhet inte alla kommer från samma plats. Många mediebibliotek skapas från:

 • Köpt och laddat ner låtar från musiktjänster online.
 • Rippade låtar från ljud-CD-skivor.
 • Nedladdade låtar från lagliga fildelningswebbplatser.
 • Inspelade liveframträdanden.
 • Analoga källor som vinylskivor eller kassettband.

Problemet med att skapa ett bibliotek från flera källor är att ljudstyrka, ljudkvalitet och andra faktorer kan variera. Ofta är skillnaden så skarp att du ständigt måste justera volymen medan du lyssnar. Detta är inte ett idealiskt sätt att lyssna på musik, så det är ofta värt ansträngningen att aktivera volymnivellering.