Skip to content

Appar spårar dig. Här är vad du kan göra

14 de juni de 2021
GettyImages 482174205 e539990887ea4dfea62e2d655b3efe42

Viktiga takeaways

  • En ny studie visar att många iOS-användare inte vill att appar ska spåra dem.
  • Experter säger att spårning är ett intrång i integritet och kan ge annonsörer för mycket information.
  • Om du inte vill att appar spårar dig finns det nu fler alternativ för att stoppa övningen.

Fler appar än någonsin spårar dig över internet, och experter säger att övervakningen är en integritetsrisk. Många människor är oroliga att spåra. En nyligen genomförd studie av Apple-användare visade att 96% av amerikanska användare väljer bort appspårning i iOS 14.5. Och det finns en anledning till att du bör vara vaksam när du hindrar dig från att spåras. ”Appspårning är dåligt för konsumenterna eftersom det gör det möjligt för företag att spåra dem över olika appar som de använder för att samla in ytterligare data och skapa invasiva profiler om dem”, säger Ray Walsh, en dataskyddsexpert på ProPrivacy, i en e-postintervju.

Apple lyser spårningen

Precis hur mycket appar som spårar oss blir tydligare. Efter att Apple släppte iOS 14.5 förra månaden började det genomdriva en policy där iPhone, iPad och Apple TV-appar nu krävs för att begära användarnas tillstånd för spårning. Den tittar specifikt efter appar som använder tekniker som IDFA (ID för annonsörer) för att spåra användarnas aktivitet över flera appar för insamlings- och annonsinriktningsändamål. Pankaj Srivastava, integritetsexpert och VD för ledningskonsult Practicalspeak, jämförde appspårning med att hitta främlingar i ditt vardagsrum. ”Appar som Facebook har ockuperat våra vardagsrum i flera år utan vårt samtycke eller vår kunskap”, sa Srivastava i en e-postintervju. ”Det är dags att be dem lämna. Det är inte okej att människor följer oss runt i den fysiska världen, och det borde inte vara acceptabelt för företag att förfölja oss i den digitala världen.”

Personanpassade annonser och flöden har länge förklarats för användarna som fördelar som gör det möjligt för annonsörer att leverera innehåll som människor är intresserade av. ”Med varje skräddarsydd annons och nyhetslänk sjunker vi längre in i vår isolerade kokong,” Srivastava. ”Med varje sådant klick ger du lite av din frihet bort. Det är dags för användare att få tillbaka en del av sin kraft. IOS 14.5 är en liten start.” ”Appspårning är dåligt för konsumenterna eftersom det gör det möjligt för företag att spåra dem i olika appar som de använder.” Facebook anses vara en av de värsta gärningsmännen när det gäller appspårning eftersom det fungerar med många appar från tredje part för att säkerställa att det kan ge marknadsföringsinformation om hur användare kom för att ladda ner sin app eller göra inköp, sa Walsh. Många tredjepartsappar delar data med Facebook och integrerar Facebooks verktyg så att människor lättare kan registrera sig och autentisera sig för att börja använda sina tjänster. ”Tyvärr ökar detta mängden spårning som sker och gör det möjligt för Facebook att spåra användare i fler appar,” tillade Walsh.

Hur man slutar spåra

Om du inte vill att appar spårar dig finns det nu fler alternativ för att stoppa övningen. Som tidigare nämnts tillåter iOS 14.5 nu användare att välja bort appspårning. Tänk alltid två gånger innan du loggar in på en tredjepartsapp med ditt Facebook-konto, sa Walsh. Om du loggar in med Facebook tillåter det att tredjepartsappen lättare kan börja leta efter dig.

Paul Roberts, VD för molnreklammarknaden Kubient, säger att användare bör informera sig om spårning. I en e-postintervju pekade han på ökad lagstiftning kring konsumenternas rättigheter för integritet, inklusive California Consumer Protection Act, som har undertecknats i lag och kommer att träda i kraft i början av 2023. Roberts förutspådde att appspårning kommer att börja falla av på grund av lagstiftning och programvaruändringar som Apples nya policy. ”Vad dessa konsumenter snart kommer att inse är att annonser som visas till dem i appar kommer att vara mycket mindre personliga och riktade till sina konsumenters beteenden eftersom marknadsförare har färre data att lämna bort när de visar annonser”, tillade han.