Skip to content

Apple är här för att lära dig hur du skyddar din integritet

15 de juni de 2021
GettyImages 491838182 0a5b6f4c5c474844a09afd81a782b8a5

Viktiga takeaways

  • Apples nya guide hjälper till att skydda din personliga säkerhet.
  • Lär dig hur du stoppar stalkers åtkomst till din plats och kalender, och hur du berättar om din iPhone är äventyrad.
  • Facebook är livrädd för att Apple låter användare kontrollera sina egna data.

I ett nytt supportdokument visar Apple dig hur du skyddar din iPhone, och i förlängning själv, från skadliga aktörer. Det kan hjälpa dig att upptäcka varningssignalerna för en hackad telefon och kan till och med hjälpa till att hålla elektroniska förföljare borta. Våra telefoner är laddade med personlig information och de vet också var vi är och vad vi gör. Apples nya PDF ger en detaljerad titt på exakt vad du behöver ta hand om och hur. Det erbjuder även checklistor så att du kan se till att du inte delar din plats, att du fortfarande inte delar foton, kalendermöten och så vidare, och att ingen har tillgång till din enhet eller dina konton. Det är lite läskigt, men det är också Apple som bäst. ”Jag är SÅ stolt över Apple för att publicera den här guiden om enhets- och datatillgång för personlig säkerhet”, skrev Apples iOS-tillgänglighetsspecialist Sommer Panage. ”Jag hoppas att detta kan hjälpa alla som har att göra med intim partnerövervakning eller förföljelse av någon du litar på.”

Det finns många, många sätt som din iPhone kan ge bort privat och ibland farlig information, men om du inte blev hackad beror de flesta på inställningar som du lämnade åt dig själv. Om du till exempel använder Familjedelning kan du dela appköp och prenumerationer med familjemedlemmar, men du kan också dela dina kalendrar, din plats och kanske foton. Om du delar upp med någon kommer de fortfarande att veta var du är och vad du gör, såvida du inte återkallar åtkomst. Om du ingår i en familj som administreras av någon annan kan du enkelt gå. Dokumentet är en bra läsning och gräver djupt medan det fortfarande är intressant och lätt att följa. Även om du inte behöver det själv, kanske du vill bokmärka det för att dela med vänner och familj om och när de behöver hjälp. Det kan överraska dig hur vanligt detta är. ”I mitt tidigare liv arbetade jag på en Apple Store och jag har så många konversationer graverade i mitt hjärta / minne av människor som kom in rädda eftersom deras partner / före detta partner aktivt övervakade allt de gjorde”, skriver Apple Health QA-ingenjör Rody Albuerne på Twitter.

Apple och integritet

Apple talar om sitt engagemang för integritet närhelst det kan. Det beror på att det är en viktig skillnad i teknikbranschen, där dina privata uppgifter behandlas som en legitim vara som ska skördas och säljas. Och Apple säkerhetskopierar verkligen det här samtalet. Här är några snygga sekretessfunktioner som du kanske inte visste om.

  • När du använder Apple Pay antingen online eller i en butik använder den inte ditt faktiska kreditkortsnummer. Det genererar en token istället som du kan ändra när som helst. Detta hindrar köpmän från att spåra dig.
  • Om du använder Logga in med Apple för att logga in på webbplatser och appar kommer den inte att dela din e-postadress (du kan välja om du vill). Istället måste appen skicka e-post till en adress som genereras av Apple, som vidarebefordrar den till dig.

”Jag stöder Apples integritet, men jag tycker inte att det går tillräckligt långt”, sa en säkerhetsinriktad programvarutekniker – som (något lämpligt) vill vara anonym – till Lifewire via direktmeddelande. Han sa att han till exempel inte litar på Siri och insisterar på att inaktivera den alltid lyssnande ”Hey Siri” -funktionen.

Facebook hatar integritet

Facebook gillar verkligen inte Apples allt hårdare integritetsåtgärder, och det beror på att Facebooks hela verksamhet bygger på att samla in så mycket information om dig som möjligt, så att det bättre kan rikta in sig på annonser. Det är, säger The New York Times, en övervakningsmaskin. Apple håller på att stänga av Facebooks annonsspårning med en enkel ändring, ett nytt spårningsförebyggande alternativ som låter användare välja bort annonsspårning. Här är dialogrutan som dyker upp när en app vill spåra dig:

Apples antispårningsmeddelande kommer folk att se på sin iPhone.

Det är allt. Och ändå har Facebook blivit helt nötter. Det tog ut helsidesannonser i Wall Street Journal, The New York Timesoch Washington Post, försöker vrida detta till en berättelse om Apple som attackerar småföretag. Allvarligt. Du kan läsa hela texten på Mac Rumors. Det är bra. Electronic Frontier Foundation kallade det ”skrattretande.” Här är Apples svar, delat av NYT: s Mike Isaac: ”Vi tror att det här är en enkel fråga om att stå upp för våra användare. Användare bör veta när deras data samlas in och delas över andra appar och webbplatser – och de borde ha valet för att tillåta det eller inte. ”

Denna kamp har precis börjat, och det kommer att bli en rolig att titta på. Facebook verkar skramlade. Hela sin affärsmodell förlitar sig på obegränsad tillgång till vilken information som helst. Apple låter användare stänga av detta, och naturligtvis kommer de flesta av oss att göra det. Och det är troligt att det betyder att saker kommer att bli riktigt fula.