Skip to content

Apple Watch Unlock är lika bra som det låter

21 de juni de 2021
ScreenShot2021 04 29at12.30.53PM 97700ecad77948819414e1855b1facb2

Viktiga takeaways

  • Med Watch Unlock kan du låsa upp din iPhone medan du bär en ansiktsmask.
  • Det fungerar med alla iPhone-enheter som har Face ID.
  • Watch Unlock är överraskande snabb och lika pålitlig som Face ID.

Apples nya maskvänliga klocklåsningsfunktion för iPhone är den exakta typen av problemlösande design Apple gör inte mer. När en skrämmande start behöver lösa ett problem skapar det en smart lösning med låg budget. När ett världsomspännande megakorp har samma problem, kastar det pengar på det. Inget företag har mer pengar än Apple, vilket gör iOS 14.5: s nya Apple Watch Unlock-funktion ännu mer imponerande.

Det krävs det som redan finns och MacGyvers för att göra något annat. Ja, vi använde bara ”MacGyver” som ett verb. Det här är den typ av hack som Apple brukar tycka ha problem med. När den hade en stor plan och ett tomt pappersark kom det upp saker som M1 Mac eller iPad Pro: s nya skärm. Men när vi möter en filwebbläsare på iPad ringde den in i appen Filer, vilket är ännu mer nedslående när man tänker på hur bra Mac-Finder är. Kanske är Watch Unlock en återgång till formuläret.

Titta på Lås upp

Den här nya funktionen låter din Apple Watch låsa upp din iPhone när du bär en ansiktsmask. Innan iOS 14.5 måste du använda ett lösenord för att låsa upp din iPhone medan du är maskerad, vilket gjorde det frestande att byta från ett starkt alfanumeriskt lösenord tillbaka till en fyrsiffrig PIN-kod. Watch Unlock sparkar in när din telefon upptäcker att du – eller någon annan – försöker komma åt din iPhone medan du bär en mask. Den kontrollerar sedan för att se om din Apple Watch är i närheten (och även olåst). Om allt checkar ut låser den upp din iPhone och skickar samtidigt en haptisk bula till din handled. Klockan visar en varningsanmälan med en knapp för att låsa upp telefonen omedelbart. Om du låser den så här kommer telefonen att behöva ditt fullständiga lösenord, oavsett vad.

I mina tester kan alla som bär en mask utlösa klocklåsning, så det är möjligt att kringgå säkerheten. Men i praktiken är det inte så lätt. Du måste stå ganska nära iPhone-ägaren och du måste hindra dem från att låsa den igen. När det gäller fysisk tvång är det inte mycket annorlunda än att tvinga någon att stirra på sin telefon för att låsa upp den.

Game Changer

Under användning ändrar Watch Unlock helt hur jag använder iPhone när jag är ute. Innan Watch Unlock skulle jag gå min dagliga promenad med min telefon i fickan hela tiden. Det var bara där för att mata podcasts till mina hörlurar, och jag kunde styra min podcast-app med Apple Watch. När jag går en promenad kan jag dra ut telefonen och använda den normalt. Låset är något långsammare än vanligt Face ID, men inte mycket. IPhone 12: s Face ID är utmärkt, det snabbaste hittills, enligt min erfarenhet. I hastighetsvillkor liknar Watch Unlock iPhone XS Face ID. Kort sagt, det är mycket snabbt nog. Watch Unlock låser bara upp iPhone så att du inte kan använda den för att autentisera till exempel Apple Pay. Men det är inget problem, för du kan använda din Apple Watch för att betala i butiker.

Problemlösning

Watch Unlock är verkligen utmärkt. Det är snabbt, pålitligt och det fungerar bara ™. Det är Apple som bäst. Men min favoritdel är inte själva funktionen. Det är att Apple löste problemet med Face ID och masker genom att kubba ihop en lösning från vad den hade till hands. Det betyder också att den är tillgänglig för alla som redan använder en iPhone med Face ID istället för att tvinga oss att köpa en ny telefon. Ja, du behöver en klocka, men du kan alltid hämta en till billig. ”Under användning ändrar Watch Unlock helt hur jag använder iPhone när jag är ute.” Man kan också säga att Apple insåg att Face ID var en skyldighet med alla som bär ansiktsmasker och skyndade sig för att komma med en snabb lösning istället för att ta den dyrare vägen att omforma hela iPhone-serien. Hur som helst, Watch Unlock är en total vinst, och jag älskar det.