Skip to content

Apples M1 Mac-datorer får Intel att se ut som ett skämt

11 de juli de 2021
Apple new macbookpro wallpaper screen 11102020 7f7e264282a54bbfacb0db2e246437fd

Key Takeaway

  • De nya M1-Macarna ersätter Apples low-end Mac-datorer.
  • M1-chipet är baserat på iPhones A14, vilket betyder att det är supersnabbt, coolt och ger fantastisk batteritid.
  • Det tar två år för Apple att byta alla sina Mac-datorer till M-serie marker.

Apples M1-baserade Mac-datorer är här för att ersätta de heta och trötta Intel-drivna modellerna. De är snabba, de är coola, och batterierna håller, för alltid. M1 är en Mac-anpassad version av A-seriechipsen som driver iPhone och iPad. Eftersom den utvecklades från dessa mobila marker använder den väldigt lite kraft och går mycket effektivt och genererar lite värme. Detta innebär i sin tur att det kan gå snabbt, men ändå håller batteriet hela dagen. Så om du inte har en bra kompatibilitetsskäl att köpa en Intel Mac, eller om du vill ha en Mac som ännu inte gjort skiftet, bör du köpa en M1. Det är ett enkelt val, som vi håller på att se, men inte för alla – ännu. ”Min pappa som snart gick i pension ville inte få den första i en ny generation Mac-datorer, utan få något som är etablerat”, sa arkitekten och kärleksfulla sonen James Robinson till Lifewire via direktmeddelande. ”Medan Apple har gjort sitt eget fantastiska kisel för bärbara enheter ett tag nu, ville han inte ha en generation 1-enhet.”

Samma, enda sätt annorlunda

På utsidan är dessa nya M1 Mac-datorer – en MacBook Air, en MacBook Pro och en Mac mini – identiska med de tidigare modellerna. Endast insidan har förändrats; du får samma M1-chip i alla dessa nya Mac-datorer. Den enda skillnaden är att MacBook Pro och Mac mini fortfarande har fläktar, medan Air har ingen, precis som en iPad. Till skillnad från Intel får du inte betala mer för en CPU med högre specifikation. De enda uppgraderingarna som finns tillgängliga när du köper är för minne (RAM) och SSD-lagring. Men du behöver kanske inte så mycket RAM som du trodde.

Cool, snabb, helt chillaxed

De viktigaste nyheterna med dessa M1 Mac-datorer är att de dricker ström. Apples chip-designteam spenderade år tvångsmässigt på att raka strömbehovet på iPhone-chips, som tar slut på små batterier, i trånga höljen utan fläktar för att kyla dem. M1 är densamma. Det är optimerat för Mac, men är i huvudsak årets A14 iPhone-chip med några extra. Det betyder att den lyckas springa snabbt och ändå hålla sig cool. ”Jag har tillbringat hela veckan med att försöka göra den här 999 $ bärbara datorn varm, om inte varm,” sa Wall Street Journalsa Joanna Stern i en video. ”Jag har helt misslyckats.”

På Intel MacBooks snurrar fansen upp i lövblåsare och värmen från tangentbordet får dina händer att svettas. M1 Mac-datorerna förblir svala, även vid överbelastning. (Starns stresstester är till och med stressiga att titta på). Så varför finns det ett fan i Pro och mini? The Air, som iPad, kommer uppvärmning. Och när det gör det saktar det ner för att hålla sig svalt. Stoppa i en fläkt och du kan vrida M1 med full hastighet, hela dagen.

Ett delat minne

Vanligtvis har en dator RAM, som innehåller de saker du arbetar med nu, grafikminne och mycket mer. Problemet med detta är att du ständigt måste byta data mellan de två, vilket slösar bort tid och energi. M1 kommer runt detta genom hajminne. Det vill säga allt ”RAM” är tillgängligt för alla delar av datorn som behöver det, vilket gör saker snabbare. Så medan konventionell visdom säger att du ska köpa en dator med så mycket RAM som möjligt, kan det vara så att 8 GB-modellen av dessa nya Mac-datorer är gott. ”För de allra flesta människor, även för dem som lutar sig på den” professionella ”sidan av multitasking av bärbara datorer med flera appar och ett dussin webbläsarflikar och flera typer av media som spelas samtidigt, är basmodellerna för dessa datorer med 8 GB RAM kommer att räcka, skriver 9to5MacStephen Hall.

iOS-appar på MacBook

Den andra stora skillnaden mellan M1 och x86 Intel-chips är att M1 kan köra iPhone- och iPad-appar. Du hittar dem i Mac App Store och du installerar dem och kör dem som alla andra appar. De är lite konstiga. Det finns inget i menyraden för dessa appar, till exempel, men för ett spel eller för ditt favoritväderverktyg, vem bryr sig? Och här är ett trick för dig: Du kan faktiskt kopiera appen från din iPhone eller iPad och dubbelklicka för att starta den på din nya Mac!

En samling appar tillgängliga på macOS, inklusive HBO Max, Among Us och Apple TV

Inte alla iOS-appar är tillgängliga på Mac, dock; utvecklare kan välja bort. Det är möjligt att deras appar inte fungerar korrekt utan en pekskärm, eller så har de redan Mac-versioner av sina appar. Dessutom brukar iOS-appar vara mycket billigare än sina Mac-motsvarigheter, så om en utvecklare har både Mac- och iOS-versioner av en app kan de sluta kannibalisera sin egen försäljning.

Vem ska köpa en M1 Mac?

Om den Mac du vill ha finns i denna första våg av M1-versioner, bör du gå vidare och köpa den. M1 Air är nu den enda tillgängliga Air, medan det fortfarande finns Intel-versioner av Mac mini och 13-tums MacBook Pro. De är för människor som mest behöver mer RAM eller som inte vill ha coola, tysta datorer med lång batteritid. Jag är benägen att tro att dessa nya Mac-datorer kommer att vara mycket mer tillförlitliga än de gamla Intel-versionerna också. Så, om du inte är James Robinsons pappa, borde du förmodligen köpa en M1.