Skip to content

Apples M1 utmanar all tävling

23 de juni de 2021
Apple new m1 chip graphic 11102020 big.jpg.large cfad543091b74191909cd56248bb0838

Viktiga takeaways

  • Apples M1-chip ligger långt före tävlingen.
  • M1 är utformad för att perfekt matcha Mac-programvaran, vilket ger den en enorm fördel.
  • Nu när Apple kontrollerar marker kan det erbjuda Mac-datorer till lägre priser, som det gör med iPhone.

M1-chipet är snabbare än nästan alla andra datachips som finns idag, men ändå sippar det på strömmen och förblir svalt som det telefonchip det är. Det kommer sannolikt att förändra resten av PC-industrin, precis som iPhone förstörde Blackberry och resten av smarttelefonindustrin 2007. Här är datormarknadens tillstånd fram till förra veckan: Windows-datorer som körs på Intel- och AMD-baserade system och Mac-datorer som körs på Intel. Pris och prestanda för alla datorer var jämförbara, med Apple endast i de högre priserna på marknaden. Och även det kan förändras. ”Det mest spännande – eller skrämmande, om du är ett traditionellt PC-chipföretag – en del av Apples nya chips är att M1 bara är utgångspunkten”, skriver GränsenChaim Gartenberg. ”Det är Apples första generationens processor, designad för att ersätta chips i Apples svagaste, billigaste bärbara datorer och stationära datorer.”

M1 vs världen

Från och med lanseringen av M1 den 10 november ser det ut så här: På ena sidan finns det Windows på Intel och AMD, som går varmt, med bullriga fläktar och hemsk batterilivslängd. Å andra sidan är Mac, som varar hela dagen på en laddning, blir aldrig varm eller bullrig och kör dina iOS-appar. Det är också snabbare än varje dator som en vanlig konsument skulle köpa. Vad händer sen? M1 kommer att förändra Windows / Intel-världen. Apples Mac-datorer är nu så mycket bättre att många köpare kan byta bara för hastigheten. Även om de inte vet eller bryr sig om skillnaderna mellan Intel och Apple Silicon, kommer bärbara datorköpare snart att veta att $ 999 $ MacBook Air är snabbare än någon annan dator för det priset, och att de kan ta det till skolan (eller jobba eller på en affärsresa) och använd den hela dagen utan att ansluta den.

Apple M1 CPU-kraftdiagram som hävdar att M1 är upp till 2x snabbare

Intel och AMD kanske inte har något liknande tillgängligt snart, och även om de kunde, kunde de inte matcha Apples integration av programvara och hårdvara, vilket är en stor anledning till att dessa M1 Mac-datorer är så bra. Medan chiptillverkare måste göra relativt generiska chips som tilltalar ett brett spektrum av tillverkare, behöver Apple bara göra chips för macOS och iOS. ”Det är inte bara att Apples hårdvara är snabbare”, skriver Gartenberg, ”det är att Apples programvara är utformad för att få ut det mesta av den hårdvaran, på ett sätt som inte ens den bästa optimeringen av macOS på ett x86-system.”

En höger gammal knipa

Allt detta lämnar Intel, AMD och till och med Windows lite. För det första ser varken Intel eller AMD ut som om de slår M1 i rent hårdvarumärke när som helst. Och även om de kunde, skulle det kräva en OS-leverantör som Microsoft att engagera sig djupt i chipdesignprocessen för att komma nära Apples integration. Detta innebär att Windows-datorer bara kan konkurrera med Apple om priset. Den mycket höga änden av marknaden är fortfarande kvar, med Intel-chips som fortfarande kan överträffa M1, men inte mycket. MacBook Air slås bara av Apples egen Mac Pro i en handfull tester, men Apple planerar att ha Mac Pro som kör Apple Silicon inom två år. Det betyder att den enda anledningen till att någon skulle köpa en bärbar dator för PC är att de föredrar Windows, trots att de har sämre prestanda och batteri, eller att de inte vill spendera 999 $ på Air.

Prisparaply

Tillbaka 2009 lade Tim Cook redan fram sin iPhone-strategi. ”En sak som vi kommer att se till är att vi inte lämnar ett priskort för människor”, sa han under ett inkomstsamtal. Cooks Apple gillar att sälja billigare iPhones och iPads, och det gör det på två sätt. En är att hålla kvar de gamla modellerna, sänka sina priser efter att nya modeller ersätter dem. Den andra är att ha billigare produkter som nybörjar-iPad och iPhone SE. Föreställ dig att den här strategin tillämpas på Mac. Nu när Apple gör sina egna marker kan de åtnjuta samma kostnadsbesparingar som på iPhone. Ju fler marker du gör desto billigare blir de. Och när M2 oundvikligen kommer nästa år kommer M1 att vara gammal teknik och lättare att göra. När de använde Intel-chips skördade Intel dessa besparingar. Nu kan dock Apple ta dessa besparingar och tillämpa dem på sina Mac-datorer. Vill du ha den senaste M3 MacBook Air? 999 $. Men kanske är du nöjd med en M1-modell, i vilket fall du betalar, säg $ 799.

M1 MacBook Air, M1 MacBook Pro och 16-tums MacBook Pro sida vid sida på Apples webbplats

Allt detta ger upphov till goda nyheter för Apple, stora nyheter för Mac-användare och fruktansvärda nyheter för andra chiptillverkare. Det kan också vara dåliga nyheter för människor som föredrar Windows, såvida inte detta väcker en stor förändring i hur Microsoft gör saker. Från och med nu har kraften i PC-världen förändrats. ”Ingen pratar om att inte bli sparkad för att köpa IBM längre”, skriver Apple-expert John Gruber. ”Snart kommer ingen att tro att du alltid tappar vadslagning mot Intel och x86.”