Skip to content

Är Facebooks Codec-avatarer för realistiska? Experter säger att det är bra

30 de juni de 2021
clouds 1845517 1280 db7ada3572b64eadbc08a3d840f992d1

Viktiga takeaways

  • Facebook arbetar med virtual reality-avatarer som kan efterlikna en persons sociala uttryck.
  • Även om det kan verka för verkligt, tycker experter att detta är en stor vinst för VR-industrin.
  • När ytterligare stora teknikföretag investerar i VR-teknik kommer fler användare att bli säkra på att använda VR, säger experter.

Facebook planerar att lansera virtual reality-avatarer som kommer att inkludera användarnas sociala uttryck i verkligheten, vilket kan tyckas lite för verkligt och påträngande för vissa. Teknikföretaget har arbetat med sina virtual reality-produkter under en längre tid nu. Det lanserade till och med Facebook Reality Labs för att få forskare, utvecklare och ingenjörer under ett paraply för att fokusera på företagets virtuella och augmented reality-teknik. Ett fokus i labbet har varit att skapa Codec-avatarer, ett projekt där Facebook använder maskininlärning för att samla och återskapa mänskliga sociala uttryck för att lägga till virtual reality-avatarer. ”Människor uppför sig redan dåligt i VR. Sedan början av VR Chat har användare upplevt trakasserier från andras händer. Detta riktar sig ofta till personer med kvinnliga röster”, säger Joel Garcia, teknologidirektör på Urban District Realty, till Lifewire. i en e-postintervju. ”Så oroande som detta är i en virtuell värld med tecknade avatarer, skrämmer det mig att tänka på en virtuell värld där användarna måste presentera sig som sig själva, och de dåliga skådespelarnas affron blir ännu mer riktade och personliga.”

Vad är så verkligt med dessa avatarer?

Yaser Sheikh, forskningsdirektör vid Facebook Reality Labs i Pittsburgh, leder teknikföretagets Codec Avatars-projekt. Han ser detta projekt som början på en helt ny virtuell verklighetsvärld och vill att människor ska kunna kommunicera som sitt mest verkliga jag via avatarer. Facebooks planerade verklighetstrogna avatarer skulle inte bara plocka upp en användares sociala uttryck; de skulle också i huvudsak efterlikna personens hela ansikte. Användare skulle fortfarande behöva ha ett virtual reality-headset när deras avatarer kommunicerar i den digitala världen.

Till skillnad från Garcia ser Floreos VD Vijay Ravindran bara bra saker komma ut ur Facebooks arbete med Codec Avatars. Han ser värdet i att använda VR som en första kommunikationslinje i framtiden. ”Jag tror att det Facebook vill göra är att verkligen skapa digitala personas”, säger Floreos VD Vijay Ravindran till Lifewire i en telefonintervju. ”Sammantaget tycker jag att de är fantastiska eftersom en del av det som håller den virtuella verkligheten tillbaka som ett medium för sociala sammankomster och ett sätt att bygga upp samhället är förmågan att läsa kroppsspråk och ansiktsuttryck.” Virtuell verklighet kan redan förändra hur människor interagerar socialt, men experter är ivriga att se hur ett projekt av den här typen kan påverka människor känslomässigt. När Garcia nyligen spelade några onlinespel sa han att han gillade den sociala aspekten mer för att han kände sig som VR lät honom få bättre vänner snabbare. När allt kommer omkring spelade de schack eller seglade tillsammans. Det fanns ingen agenda, men det fanns inte heller någon besvärlighet som interagerade med någon online under dessa aktiviteter. ”Medan jag är säker på att det kommer att bli mycket samtal kring sekretess och tillåta användare att ha rätt mängd anonymitet, tror jag att en sådan förmåga verkligen skulle kunna bidra till att skapa en mer ansluten, känslomässig samhällsmiljö, säger Ravindran.

Vad är nästa för superrealistiska avatarer?

Facebooks Codec Avatars är fortfarande i fasen att efterlikna ansiktsuttryck. Så småningom vill teknikföretaget fånga en persons hela kroppsspråk, inklusive unika egenskaper, som hur en person går eller använder handgester. ”Sammantaget tycker jag att de är fantastiska eftersom en del av det som håller virtuell verklighet tillbaka som ett medium … är förmågan att läsa kroppsspråk och ansiktsuttryck.” Trots vissa tvivel är både Ravindran och Garcia överens om att Facebooks Codec Avatars-projekt har förmågan att förändra framtiden för virtual reality-teknik. ”Facebooks avatarsystem är den typ av sak som kan göra virtual reality-möten till den nya standarden,” sa Garcia. ” Jag skulle kunna föreställa mig att efter att ha perfektat Codec-systemet, skulle nästa steg vara att låta användare byta kläder och hår, sedan näsa och ögonfärg, och innan långt kan vem som helst se ut som någon annan. Det finns något läskigt i det, och också något befriande. ”