Skip to content

Är T-Mobils gratis internet tillräckligt för familjer med låg inkomst?

25 de juni de 2021
GettyImages 1217912971 80e858e860984fadb066dde51c1d542e

Viktiga takeaways

  • T-Mobile kommer att ge bort gratis 5G-internetanslutningar till 10 miljoner hem, distribuerade av skolområden, i fem år.
  • Mindre än en tredjedel av hushållen i Afroamerika och Latinx har bredband.
  • Brist på konkurrens innebär att USA: s internetpriser är dubbla än i stora delar av Europa.

T-Mobile planerar att ge gratis internet till 10 miljoner hem i USA. Projektet 10 miljoner kallas, idén är att få barn från familjer med låg inkomst online så att de kan fortsätta lära sig under avstängning. Kvalificerade hushåll får en gratis hotspot i fem år och 100 GB data per år. T-Mobils VD meddelade faktiskt detta system i november förra året, långt innan COVID-19 stängdes av. Det finns fortfarande en massiv digital klyfta i USA, och pandemin gör bara ojämlikheten mer uppenbar. För barn och arbetare är tillgång till internet nästan lika viktigt som el. ”Baserat på vår sommarskola med flyktingar och asylsökande ungdomar vet vi att det är en kombination av en adekvat dator och anslutning som behövs”, berättade Janet Gunter, medgrundare av The Restart Project. Lifewire via e-post. ”Och många hushåll med lägre inkomster har fortfarande bara mobiler.”

Digitala klyftan

Det är 2020, och i USA distribueras bredbandsinternet inte lika nära. En typ av digital klyfta är klyftan mellan landsbygden och staden, där över en fjärdedel av landsbygdens invånare fortfarande saknar en trådbunden bredbandsanslutning, enligt dessa siffror från 2017 från FCC. Den andra typen är den där icke-vita hushåll i städer inte har tillgång till internet, även om kablarna är lagda. ”En av tre afroamerikaner och latinamerikaner – 14 miljoner respektive 17 miljoner – har fortfarande inte tillgång till datorteknik i sina hem”, skriver utbildningskolumnisten Jabari Simama för Governing.com. ”Liknande dystra siffror, 35 procent av de svarta hushållen och 29 procent av de spansktalande hushållen, har inte bredband.”

Enligt en Associated Press-folkräkningsanalys är det mer sannolikt att studenter utan internet hemma är studenter med färg, från familjer med låg inkomst eller i hushåll med lägre föräldrarnas utbildningsnivå. 18 procent av alla amerikanska studenter har inte hembredband. Det här är dåligt i bästa tider. Även om barn har en dator från skolan kan de fortfarande inte få tillgång till grundläggande krav som online klassmaterial. Och även om det finns många sätt att komma online gratis eller billigt, är de inte idealiska.

Lösningen?

T-Mobile Project 10Million kommer att administreras av skolor. Skolområden kan distribuera 5G-hotspots till dem som behöver dem. Och även om 100 GB per år inte låter så mycket, är det troligt nog att få skolarbetet gjort. Längden på fem år är också viktig. Ett system i Hartford, Connecticut, gav hotspots till gymnasiebarn, men när programmet avslutades lämnades hälften av alla distriktshushåll utan tillgång.

T-Mobile's Project 10Million-kampanjbild

Barn tar sig runt den här typen av problem genom att använda sina telefoner. De kan antingen dela telefonens dataanslutning till en bärbar dator – känd som ”internetdelning” – eller de gör bara läxor på en telefon. Internetdelning är ett snabbt spår för att ”maximera deras dataplaner”, säger The Restart Project’s Gunter, och medan det är möjligt att använda en telefon för skolarbete är det opraktiskt. Vi vet att barn kan skriva bra på telefonskärmar, men de små skärmarna betyder att de måste bläddra fram och tillbaka mellan källmaterial och skrivning.

Den indiska fixen

2016 lanserade Indiens rikaste man, Mukesh Ambani, ett helt nytt LTE-nätverk som heter Jio. Ambani spenderade 32 miljarder dollar (USA) för att bygga det enda nätverket från grunden, och det täckte hela landet. Han gjorde sedan röstsamtal gratis och ställde upp dataplaner billigare än alla andra leverantörer. Detta innebar att nästan alla hade råd med internet, och det krossade den digitala klyftan. Jio är nu den största mobiloperatören i Indien. T-Mobils 10-miljoner-hem-system är litet i jämförelse, och även om det kommer att vara bra för dem som är berättigade, kommer det inte att lösa det grundläggande problemet. I USA, där privata företag ofta är beroende av att göra jobb som hanteras av regeringen i andra länder, verkar det osannolikt att något kommer att förändras. Ambanis ambitiösa plan i Indien fungerade eftersom han såg ett sätt att tillhandahålla full internetåtkomst till miljontals indianer. Han störde den befintliga marknaden.

I USA skulle det behöva en ny aktör som Jio att radikalt förändra saker. Problemet är inte tillgänglighet, utan brist på konkurrens och statlig reglering. ”Medan bredband i USA är allmänt tillgängligt och upptag är högt”, säger en brittisk studie av världsomspännande bredbandspriser, ”brist på konkurrens på marknaden innebär att amerikaner betalar mycket mer än vad de borde, jämfört med mycket av resten av världen . ” Även om grundläggande bredbandsaccess fortfarande är för dyr för låginkomstfamiljer att ha råd med, kommer denna digitala klyfta att förbli, och barnen har inte tillgång till de utbildningsresurser de behöver. Det är dåligt nog när som helst, men mitt i en pandemi, när distansundervisning är normen, betyder det att barn inte kan få någon utbildning alls.