Skip to content

Att spela videospel kan vara bra för din mentala hälsa, säger experter

16 de juni de 2021
GettyImages 902906742 4330245a35884171b3af86804ef85956

Viktiga takeaways

  • Ett växande antal studier visar att spela videospel kan vara bra för din mentala hälsa.
  • I en tidning som nyligen gjorts hittades det att vissa användare hade nytta av att spela Plants vs. Zombies: Battle for the Neighborville och Animal Crossing: New Horizons.
  • Rädslan för att videospel orsakar våld eller dålig mental hälsa stöds inte vetenskapligt, säger en expert.

Att spela videospel kan vara bra för dig trots år av hype tvärtom, säger experter. I en ny artikel publicerad av forskare från University of Oxford finner man att vissa spel kan påverka spelarens mentala hälsa positivt. Forskare studerade effekterna av Plants vs. Zombies: Battle for the Neighborville och Animal Crossing: New Horizons, och i specifika scenarier fick spelen människor att må bättre. Vissa experter instämmer i studiens slutsats att videospel kan ha psykologiska fördelar. ”Fördelarna med att spela videospel liknar fördelarna med någon annan hobby, sport eller fritidsaktivitet – lindra stress, uppleva njutning, utveckla en färdighet och känna en känsla av prestation vid ett väl utfört jobb”, Natalie Moore, en Los Angeles-baserad terapeut med expertis i samspelet mellan spel och mental hälsa, sa i en e-postintervju. Multiplayer-spelets mentala hälsofördelar inkluderar också ”social koppling, en känsla av att tillhöra en grupp, emotionellt stöd i tider av nöd och att arbeta tillsammans som ett team för att uppnå ett gemensamt mål”, sa hon.

Spelföretag lånar ut stöd

Den nya studien samarbetade med spelföretag för att få användardata via enkäter. Spelare berättade hur de kände när de spelade och hur länge de spenderade spelen. Spelföretagen tillhandahöll speldata som start- och stopptider som jämförelse. Forskare hämtade data från 2756 Djurkorsning spelare och 471 Växter vs Zombies spelare. Forskare hittade en korrelation mellan användarnas spel och positiva känslor i vissa scenarier efter att ha undersökt data. Forskare sa att användarna pressades för att spela spel inte fick den känslomässiga ökningen av dem som inte var pressade.

Den senaste studien är en del av en växande mängd forskning som visar att videospel kan vara användbara snarare än skadliga, påpekade Moore. Till exempel hävdade en granskning från 2019 att videospel är associerat med bättre kognitiv funktion inom områdena visuell uppmärksamhet, korttidsminne, reaktionstid och arbetsminne. En studie från 2016 visade att videospel är korrelerat med högre intellektuell funktion och övergripande akademisk kompetens, samt minskningar i relationer med kamrater.

Vänner som spelar videospel

Dr Mimi Ito, en kulturantropolog och professor vid University of California, Irvine som studerar ungdomar och nya medier, har forskat med fokus på kreativa och lärande samhällen som omger komplexa spel som Star Craft, Liten stor planet, Minecraft, och Roblox. ”Vi upptäckte att unga människor, när de är engagerade i dessa samhällsgrupper och online-samhällen, lär sig ett brett spektrum av tekniska, akademiska och digitala medborgarskapskunskaper och kunskaper”, sa Ito i en e-postintervju. ”Detta kan sträcka sig från att organisera komplex lagspel, skapa och redigera videor eller bygga egna spel.”

Expert säger att tidiga studier är felaktiga

Rädslan för att videospel orsakar våld eller dålig mental hälsa stöds inte vetenskapligt, sa Moore. Tidiga studier som tittade på samband mellan videospel och mental hälsa var dåligt utformade och gav vilseledande bevis, tillade hon. ”Den senaste studien är bland en växande mängd forskning som visar att videospel kan vara användbara snarare än skadliga.” ”Dessa myter föddes efter skottandet av Columbine High School när politikerna föredrog att syndabocka kulturfenomen som videospel och popmusiker för att förgifta ungdomars sinnen istället för att undersöka större systemfaktorer i spel,” sa Moore. Föräldrar som är oroliga över effekterna av videospel på sina barn bör ställa sig frågor, sa Ito. ”Utvecklar ditt barn meningsfulla vänskap genom spelet?” tillade hon. ”Behandlas de och behandlar andra med respekt och omsorg? Strävas deras intresse på ett hälsosamt och balanserat sätt med andra livsprioriteringar?”

Viktigare än huruvida någon spelar videospel eller inte, är förhållandet som individen har till att spela spelet, sa Moore. ”Om spelet behandlas precis som vilken annan hobby som helst,” tillade hon, ”och det påverkar inte personens mentala hälsa, arbete, skola, relationer eller större rollansvar, då finns det inget att oroa sig för.”