Skip to content

Att styra dina drömmar är inte bara Sci-Fi längre

30 de juli de 2021
GettyImages 80992350 ad85c3b487054d12b15f0d49c3b6ceeb

Viktiga takeaways

  • Ett team på MIT säger att de har upptäckt ett nytt sätt att styra människors drömmar.
  • Targeted Dream Incubation (TDI) använder en app tillsammans med en bärbar sömnspårningssensorenhet.
  • En rad prylar på marknaden hävdar att de erbjuder möjligheten att kontrollera dina tankar medan du sover.

Att ändra dina drömmar kan verka som science fiction, men det kan snart vara möjligt i verkligheten, säger forskare. Ett antal prylar marknadsförs för att kunna manipulera drömmar, men forskare har uttryckt skepsis med dessa påståenden. Nu säger ett team på MIT att de har upptäckt ett sätt som faktiskt fungerar. Teamets nya teknik, som beskrivs i en ny artikel, vinner beröm från forskare. ”Jag tror att detta tillvägagångssätt har verkligt löfte,” sa Tore Nielsen, en sömnforskare vid University of Montreal, i en telefonintervju. ”Det kan vara användbart för allt från bara underhållningsvärde hela vägen till att behandla dina posttraumatiska mardrömmar.”

Var som Leo i Början

Lucid dreaming, när du är medveten under en dröm, blev känd i 2010-filmen Början. I filmen spelar Leonardo DiCaprio som en professionell tjuv som stjäl information genom att infiltrera det undermedvetna av sina mål. MIT: s verkliga version av drömstyrning, kallad Targeted Dream Incubation (TDI), använder en app tillsammans med en bärbar sömnspårningssensorenhet. Utrustningen hjälper till att spela in drömrapporter och styr också drömmar mot vissa teman. Det gör det genom att upprepa information när en person börjar sova, vilket forskare säger tillåter införlivande av denna information i drömmar. ”Det kan vara användbart för allt från bara underhållningsvärde hela vägen till att behandla dina posttraumatiska mardrömmar.” MIT-teamet använde tidigare forskning om sömn, som visade att under det tidigaste sömnstadiet som kallas hypnagogi, kan människor fortfarande höra ljud medan de drömmer. ”Detta sinnestillstånd är trippy, löst, flexibelt och divergerande”, säger ledande forskare Adam Haar Horowitz i ett uttalande. ”Det är som att vrida skåran högt upp på sinnesvandring och göra den uppslukande – att bli skjuten och dras med nya förnimmelser som att din kropp flyter och faller, med dina tankar som snabbt går in och ut ur kontroll.”

För att dra nytta av detta steg utvecklade teamet Dormio, en sömnspårningsenhet som de hävdar kan förändra drömmar genom att spåra hypnagogi och sedan leverera ljud baserat på fysiologiska data. ”Dormio tar drömforskning till en ny nivå, interagerar direkt med en individs drömhjärna och manipulerar det verkliga innehållet i sina drömmar”, säger Robert Stickgold, chef för Center for Sleep and Cognition vid Beth Israel Deaconess Medical Center och professor i psykiatri vid Harvard Medical School.

Läka och lära sinnet

Förmågan att kontrollera ditt undermedvetna kan ha en mängd fördelar, säger experter, kanske till och med en dag som hjälper till att behandla psykisk sjukdom. ”Posttraumatisk stressstörning har denna effekt där människor som har gått igenom traumatiska händelser har återkommande mardrömmar”, sa Achilleas Pavlou, en sömnforskare vid University of Essex, i en telefonintervju. ”Och dessa återkommande mardrömmar påverkar deras liv. Du kan då bli klar och förvandla mardrömmen till en neutral eller en positiv dröm, och det kan ha överföringseffekter i ditt vakna liv.”

En sovande flicka flyter på en säng i himlen och drömmer

Andra möjliga användningsområden för sådan kontroll inkluderar undervisning i musik eller sportfärdigheter. ”Det finns en del förundersökningar som visar att du faktiskt kan träna i sömnen”, sa Pavlou. ”Det beror på att du i dina drömmar faktiskt aktiverar samma neurala vägar som om du gör det i verkliga livet.”

The Wild World of Dream Gadgets

En rad tillverkare säljer prylar som de hävdar erbjuder möjligheten att kontrollera drömmar. Dessa gizmos sträcker sig från Aurora, som påstås låta användarna ”sova smartare. Dream Bigger” tack vare en hjärnsensor inbäddad i ett huvudband som ansluter till en app. En annan enhet avsedd för drömjustering är Remee, en sovmask som enligt produktwebbplatsen ”använder en serie smarta timers, [with] ljusmönster … visas under hela natten. ”Hypnodynes ZMax är ett annat sömnövervakande huvudband som levererar ljus, vibrationer och ljud och tillåter också” ljudinspelning av drömupplevelser. ”Neuroons sömnmask ger sömnspårning och dess webbplats säger en klar dröm funktionen kommer snart.

Hypnodynes ZMax

En studie som släpptes förra året, av vilken Pavlou var medförfattare, försöker kontrollera riktigheten av sådana påståenden. ”Endast Neuroon och ZMax tillhandahåller minimal teknisk information om hur deras algoritm upptäcker REM-sömn online, men ingen gör data fullständigt tillgängliga”, fann studien. ”Viktigast är att endast DreamLight har testats empiriskt med publicerade resultat. Därför drar vi slutsatsen att bättre kontrollerade valideringsstudier är nödvändiga för att bevisa effektiviteten hos LD-induktionsanordningar.” Nielsen säger att han är skeptisk till påståenden från många av dessa sömnprylar. ”Jag skulle säga att dessa företag som erbjuder dessa enheter, åtminstone för hjärnstimulering, är verkligen för tidiga”, sa han. ”De hoppar med pistolen. Självklart vill de komma in först med sin produkt, och de tar en enda studie eller två och antar att detta är det sista ordet, men det är det faktiskt inte.”

Drömmer om dagen

Forskare säger att dagen är nära när det blir verklighet att kontrollera dina tankar under sömnen. ”När det gäller att ändra drömmar finns det definitivt en framtid,” sa Pavlou. Nielsen förutspår att ”om fem år kanske vi kan se något som är riktigt effektivt.” Men framsteg måste fortfarande göras innan människor kan beställa en dröm enligt dina exakta specifikationer. ”Vi är inte där ännu,” sa Pavlou. ”Vi förstår fortfarande inte helt förutsättningarna för att framgångsrikt integrera externa stimuli som ljud i drömmen.” Pavlou studerar för närvarande hur man får en stimulans att gå in i en dröm utan att väcka någon. ”Om det är ett ljud, och jag tror det en gång [we have] förstod mekanismerna, så kommer vi att kunna veta [how to] modifiera drömmar som vi vill, ”tillade han.” Det finns en del inledande undersökningar som visar att du faktiskt kan träna i sömnen. ”Men nu arbetar Pavlou fortfarande med grunderna.” Jag försöker förstå hur hjärnan bearbetar stimuli när den sover, ”sa han.” En av de viktigaste sakerna har att göra med att väcka trösklar. Till exempel om jag spelar ett ljud [around] 30 decibel, som kan väcka dig eller som kanske inte väcker dig. Och det beror på att hjärnan dämpar yttre stimuli annorlunda [in] varje individ.”

Även om drömmar kan kontrolleras, återstår det att se hur mycket. Så småningom tror Nielsen att ”vi kommer att kunna hjälpa människor att få mer klara drömmar, men om det kommer att vara hela tiden, återstår det att se.” Jag misstänker att det kommer att komma tillbaka från drömmarna själva. Jag tror inte att drömma nödvändigtvis lätt kan tämjas. ”De som vill styra sina egna vördnader kanske vill hålla på med att köpa någon teknik just nu. Men dagen när man skapar en specifik dröm är lika lätt som att ladda ner en låt kan komma närmare.