Skip to content

Beta: Vad det betyder när du ser det online

7 de september de 2021
3294679702 61f7869138 b1 5aa5c3e2642dca00366b7839

När du besöker en webbplats online som vanligtvis erbjuder någon form av produkt eller tjänst kan du märka en ”Beta” -etikett bredvid logotypen eller någon annanstans på denna webbplats. Du kanske redan har full tillgång till allt eller inte, beroende på vilken typ av betatest som utförs. För dem som inte är bekanta med produktlansering eller mjukvaruutveckling kan hela denna ”beta” sak verka lite förvirrande. Här är vad du behöver veta om webbplatser som är i beta.

Ett introduktion till betatestning

Ett betatest är en begränsad version av en produkt eller tjänst med målet att hitta buggar före den slutliga utgåvan. Programvarutestning hänvisas ofta till med termerna ”alfa” och ”beta”. Generellt sett är alfatestet ett internt test för att hitta buggar, och betatestet är ett externt test. Under alfa -fasen öppnas produkten vanligtvis för anställda i företaget och ibland vänner och familj. Under betafasen öppnas produkten för ett begränsat antal användare. Ibland kallas betatester som ”öppna” eller ”stängda”. Ett stängt betatest har ett begränsat antal platser öppna för testning, medan en öppen beta antingen har ett obegränsat antal platser (dvs. alla som vill kan delta) eller ett mycket stort antal platser i fall där det öppnas för alla är opraktisk.

Upp- och nackdelar med att vara en betatestare

Om du blir inbjuden eller deltar i betatestet på en webbplats eller tjänst som är öppen för allmänheten, kommer du att vara en av de lyckliga få som provar den nya webbplatsen eller tjänsten och alla dess erbjudanden först före någon annan. Du kommer också att kunna ge skaparna feedback och förslag på hur du kan göra det bättre. Den stora nackdelen med att använda en webbplats eller tjänst som för närvarande är i beta är att den kanske inte är särskilt stabil. När allt kommer omkring är poängen med ett betatest att få användare att identifiera dolda buggar eller fel som bara blir uppenbara när webbplatsen eller tjänsten faktiskt används.

Hur man blir en betatestare

Vanligtvis behövs inga specifika kvalifikationer eller krav från betatestare. Allt du behöver göra är att börja använda webbplatsen eller tjänsten. Apple har ett eget Beta -program så att användare kan testa företagets nästa iOS- eller OS X -utgåvor. Du kan registrera dig med ditt Apple -ID och registrera din Mac- eller iOS -enhet i programmet. När du blir en betatestare för Apple kommer operativsystemet du kommer att testa med en inbyggd feedbackfunktion som du kan använda för att rapportera buggar. Om du vill veta mer om andra coola, nya webbplatser och tjänster som för närvarande är öppna för betatestning, gå in och titta på BetaList. Detta är en plats där startande grundare kan lista sina webbplatser eller tjänster för att locka de bästa testarna som du. Det är gratis att registrera dig och du kan bläddra igenom några kategorier som du är intresserad av att kolla in.