Skip to content

Big Tech verkar redo att erövra rymden

23 de juni de 2021
GettyImages 1220234043 ad36f3e5f92f4782a88915d865265fed

Viktiga takeaways

  • Microsoft och SpaceX: s partnerskap innebär att ett annat Big Tech-företag går in i rymdindustrin.
  • Google, Amazon, Microsoft och Facebook har alla haft intresse för rymdteknik.
  • Big Tech-företag har pengar och resurser för att lägga till utrymme i sina portföljer.
  • Big Tech kommer att ändra utrymme, men det kommer fortfarande att finnas gott om plats för andra spelare.

Stora teknologiföretag som Google, Amazon och Microsoft har redan tagit över Silicon Valley, men tekniska giganter verkar titta på ett andra område och en bransch att erövra: yttre rymden. Microsoft har blivit det senaste Big Tech-företaget som tjänar pengar på rymdsatelliter och tillkännagav ett partnerskap med sin Azure-plattform och SpaceX tidigare i veckan. Fler och fler av dessa teknikföretag satsar på satellitkommunikation och tar med dem sina pengar och innovation till rymdloppet. ”Rymdgemenskapen växer snabbt och innovation minskar hinder för åtkomst för offentliga och privata organisationer”, säger Tom Keane, företags vice president för Microsoft Azure, i en video som meddelar partnerskapet. Men med tanke på mikroskopet som Big Tech-företag är under och deras många problem kring antitrust, datasäkerhet, integritet och frågan om dessa företag är för stora, är det dock en klok idé att fortsätta att släppa in dem i rymdindustrin?

Vad har Big Tech gjort i rymden?

För det mesta har Big Tech fokuserat sitt rymdintresse på kommunikationssatelliter för att ge fler människor bättre tillgång till bredband. Enligt en februarirapport från BroadbandNow har uppskattningsvis 42 miljoner människor inte tillgång till bredbandsinternet – och det är bara i USA ensam. Det är uppenbart att något måste göras, och teknikföretag tror att de har pengar och teknik för att göra det.

Amazon

Amazon var först med att placera sin plats i rymden när Amazons vd Jeff Bezos grundade Blue Origin år 2000. Blue Origin fokuserar främst på att bygga återanvändningsbara raketer som dess New Shepard suborbital raketsystem. Dess nya Glenn-lyftfordon med en enda konfiguration kan också transportera människor och nyttolast rutinmässigt till jordens omlopp.

Jeff Bezos, VD för Amazon och grundare av Blue Origin, talar under Access Intelligence's SATELLITE 2017-konferens

Rymdföretaget lämnade också in papper till den amerikanska regeringen förra året för att få godkännande för att starta ett nätverk av 3 236 satelliter som kallas Project Kuiper, enligt en rapport från GeekWire. Federal Communications Commission (FCC) godkände projektet i juli och Amazon lovade att investera mer än 10 miljarder dollar i projektet som skulle ge bredbandsanslutning till internet till fler områden världen över.

Microsoft

Microsofts senaste tillkännagivande av sitt partnerskap med SpaceX för att ansluta sitt Azure cloud computing-nätverk till Starlink-satelliterna markerar sitt första angrepp i rymdindustrin. ”Det som enbart brukade vara regeringarnas bastion, den innovation som utvecklats av privata rymdföretag har demokratiserat tillgången till rymden och användningen av utrymme för att skapa nya scenarier och möjligheter att tillgodose behoven hos både den offentliga och den privata sektorn. världen länge, sade Keane i tillkännagivandet. Microsoft tillkännagav också Azure Orbital för bara några veckor sedan. Detta initiativ dirigerar satelliter direkt till molnet genom att göra det möjligt för satellitoperatörer att kommunicera med och styra sina satelliter, bearbeta data och skala operationer direkt i molnet. Det liknar särskilt Amazons Project Kuiper. ”Vi har för avsikt att göra Azure till den valbara plattform och ekosystem för rymdgemenskapens uppdragsbehov”, tillade Keane.

Google

Google hade en gång ett internt satellitföretag som heter Terra Bella som innehöll sju högupplösta satelliter. Men 2017 sålde Google företaget till Planet, Inc., med affären inklusive Google som hade tillgång till sitt bildarkiv, enligt Atlanten. Google använder denna satellitbild för att fånga avlägsna bilder från rymden för sin Google Earth-applikation. Medan Google inte längre har ett satellitprogram, äger företaget delvis SpaceX. Enligt Business InsiderKöpte Google en andel på 7,5% i företaget för 900 miljoner dollar.

Äpple

Förra december, Bloomberg rapporterade att Apple var i ett tidigt skede av att skapa sin egen satellitteknologi som skulle göra det möjligt att ansluta Apple-enheter utan att behöva traditionella trådlösa nätverk eller mobiltorn. Företaget har hållit tyst om sin ambitiösa satellitteknik, men BloombergEnligt sin första rapport hade teknikjätten anställt chefer och ingenjörer från flyg- och satellitindustrin. ”Vem har mer pengar att göra miljardprojekten för att göra saker som att bygga ett stort satellitnätverk …” Vi räckte till Apple för en uppdatering av dess satelliter och kommer att uppdatera den här historien när vi hör tillbaka.

Facebook

Även Facebook har kommit in i rymdloppet, om än tyst. PointView Tech, ett dotterbolag på Facebook, lanserade en liten satellit som kallades Athena i rymden i september för att testa E-band högfrekventa millimetervågsradiosignaler som lovar mycket snabbare datahastigheter. I sin ursprungliga FCC-arkivering från 2018 sa PointView Tech att satelliten använder 71-76 GHz för nedlänkar, 81-86 GHz för upplänkarna i E-bandspektrumet. Facebook berättade tidigare Daily Mail att satellitinfrastruktur – som den i Athena – skulle ge bredbandsanslutningar till mer landsbygdsområden där internet antingen saknas eller inte finns.

Implikationer av Big Tech i rymden

Att veta vad vi vet om Big Tech och de nuvarande antitrustutredningarna för alla ovannämnda företag, är det en bra idé att släppa dem in i rymdloppet? Experter säger att de kanske inte ens når väldigt långt på grund av den amerikanska regeringens tvärvetenskapliga misstro mot dessa företag.

En raket från Falcon 9 som bär företagets rymdfarkoster Crew Dragon startar på Demo-2-uppdraget till den internationella rymdstationen

”Detta är ett självförvänt sår av Big Tech”, säger Mike Gruntman, professor i astronautik och flygteknik vid University of Southern California, i en telefonintervju. ”Både konservativa och vänsterpartiet kan följa dem när det gäller regler, så om detta händer skulle all denna rymdinnovation kvävas och lägga osäkerhet till deras stora planer.” Gruntman säger att satellitprojekten som dessa företag arbetar med kan plötsligt stoppas om deras antitrustutredningar tillbaka på jorden får ånga. En annan aspekt som Gruntman tror kan komplicera saker för Big Tech och deras rymdmål är den allmänna misstro som många människor har. Med företag som Facebook och Amazon som kämpar om användarnas data och huruvida dessa data lätt kan komprometteras, kan vi lita på dem med uppgiften att bygga ett kommunikationssystem i rymden? ”Det finns två komponenter: en är säkerhet, som praktiskt taget saknas i dessa Big Tech-applikationer, och det finns också nationella säkerhetsfrågor som förmodligen är allvarligare,” sa Gruntman. ”Jag tycker inte att Big Tech går in på rymdmarknaden är bra eller dåligt – det är bara en utveckling av marknaden.” Den tredje möjliga frågan är en som många astronomer har varit bekymrade över under en tid, och det är överbelastningen av satelliter i rymden. Starlink-satelliterna SpaceX och Microsoft arbetar med kommer att resultera i mer än 40 000 rymdfarkoster som läggs till i en geostationär omlopp, enligt Space.com. Amazons projekt Kuiper lovar 3 236 satelliter till det redan trånga satellitbältet, som ligger cirka 22 236 mil högt över jorden. Gruntman sa att lägga till tusentals fler satelliter innebär att kollisioner kan börja öka och bli vanligare inom några år.

Fördelarna med Big Tech i rymden?

En av de uppenbara fördelarna med att Big Tech flyttar in i rymdsektorn är pengar. Big Tech har massor av pengar och utrymme är dyrt. ”Vem har pengar för att göra miljardprojekten för att göra saker som att bygga ett stort satellitnätverk … en liten start kommer inte att kunna göra det”, Doug Mohney, chefredaktör för Space IT Bridge, berättade Lifewire via telefon. Mohney sa att många företag som försöker bygga ett satellitbredbandsnät brukar hamna i konkurs. Satellitföretagen OneWeb, Intelsat SA och Speedcast International ansökte alla om konkurs i år enligt S&P Global, men Big Tech har mer än tillräckligt med pengar för att avsätta för sina rymdintressen. När Big Tech går in i rymdindustrin säger experter att de faktiskt kommer att bana väg för att göra det enklare och mer livskraftigt för mindre företag att komma in och göra det. ”Om Big Tech investerar i att främja rymdinnovationer kommer de att komma med mycket innovation. Saker blir billigare och mindre energiförbrukande, och allt detta kommer att lyfta upp hela rymdteknikindustrin,” sa Gruntman. ”Alla skulle ha nytta av detta.”

Sol som skiner ovanför en parabolantenn

Andra i branschen är överens om att det är ett välkommet tecken på att Big Tech-företag är villiga att gå till rymden. Dr Kumar Krishen, en tidigare seniorforskare och ledande teknolog vid NASA, sa att förutom att föra innovation och hitta nya användningsområden för data, kunde dessa företag komma med lösningar på problem utanför behovet av bredbandsinternet. ”Vissa av dessa företag kan komma med mycket fler lösningar på utmanande frågor som global säkerhet, global positionering och global övervakning,” sa Krishen. ”[The companies] har en mycket bättre position för att se vilka människors framtida behov är. ”Efter att ha arbetat på NASA under större delen av sin karriär, sa Krishen att rymdindustrin var strikt baserad på statliga enheter, inte privata företag. Men han sa att medan NASA inte är ’ De här företagen är inte lönsamma. ”Alla dessa ambitiösa saker tar resurser och pengar, och Big Tech kommer att göra vad NASA inte kan,” sa Krishen.

In i framtiden

Framtiden för Big Tech i rymden är fortfarande uppe i luften (så att säga), men experter säger att det sannolikt kommer att förändra utrymme som vi känner till det. ”Big tech skulle verkligen förändra vad som händer i rymden, men jag tvivlar på att de skulle ta över branschen som helhet”, sa Gruntman. Att lägga till utrymme i sina arbetsportföljer är bara ett annat sätt för Big Tech att komma in på ännu en marknad, eftersom det inte bara finns ett behov av det utan de har kapacitet att göra det. Sammantaget bör oro över Big Tech förbli här på jorden, för nu. ”Jag tror inte att Big Tech går in på rymdmarknaden är bra eller dåligt – det är bara en utveckling av marknaden”, sa Mohney.