Skip to content

Bluetooth-skivspelare blandar modern och retro

1 de juli de 2021
CanvasUnpacked 700x700 2840fc421bfe40b8af3139bf19b347ca

Viktiga takeaways

  • Nya Victrola skivspelare erbjuder old school vinylfunktioner och en Bluetooth-anslutning.
  • Prissatt till mindre än $ 100, ser de nya skivspelarna bra ut.
  • Att spela skivor kan vara en mer tillfredsställande upplevelse än att streama musik.

För musikfans som är nostalgiska förr, släpper Victrola ett spännande par skivspelare som erbjuder Bluetooth-anslutning. Eastwood Hybrid Turntable ($ 99) och The Canvas ($ 79) ser bra ut, coolt. Trots sitt vintageutseende ger dessa skivspelare inte upp alla moderna bekvämligheter. De snurrar 33 1/3, 45 och 78 RPM-skivor, men låter dig också strömma musik från din smarta enhet eller spela dina skivor via någon extern Bluetooth-högtalare. Twee? Kanske, men det finns något enormt tilltalande i denna bakåtblickande teknik. I en tid där nästan alla låtar som någonsin spelats in kan laddas ner eller strömmas med ett klick, kan fysiska skivor vara motgift för musikutmattning.

Retrostil

De nya skivspelarna går en fin linje mellan modern och retro. Eastwood har en elegant bambufinish som skulle vara rätt hemma i ett SoHo-loft eller ett Ikea-showroom. På ljudsidan har den här modellen en Audio-Technica AT-3600LA patron och stereohögtalare. Med Canvas kan du anpassa sitt utseende med en vit yta som kan dekoreras med de medföljande klistermärkena. Den har ett bärhandtag för bärbarhet, medan Victrola kan skryta med att skivspelaren kommer att ha en keramisk penna som ger ökad bas- och ljudklarhet.

Eastwood Hybrid Turntable öppnar och sitter på ett bord

Victrolas senaste modeller möter hård konkurrens på marknaden för Bluetooth-skivspelare. Victrolas egen The Navigator-modell ($ 140) finns i en mängd olika finish och kan också spela CD-skivor, kassetter och har en radiomottagare. I den högre delen är Sonys PS-LX310BT ($ 199) snygg, modern och producerar ”naturligt ljud”, säger företaget. För stora spenderare finns det också Cambridge Audio Alva TT ($ 1200), som ser ut som en metallstaty och har en tonarm utformad för att ”hämta maximal mängd ljuddetaljer från patronen och därmed dina register”, enligt företagets webbplats. Det stora utbudet av skivspelare där ute visar att det fortfarande finns en marknad för vinyl.

Idag känns musik mindre värdefull eftersom den är så lätt tillgänglig. Mellan alla streamingtjänster från Apple Music till Pandora lever vi i en guldålder av låtar där aldrig så mycket musik har varit tillgänglig för så många för så lite. ”Jag är glad att prova en av dessa prylar eftersom de tar oss lite närmare vårt musikaliska förflutna.” Men till vilket pris? Det är ett gåta, men med all tillgänglig musik, ibland känns det som om musiken har minskat. Den stora tillgången på musik nedvärderar upptäckten och lyssnarupplevelsen. En gång, som en gammal jägare-samlare, var musikfans tvungna att följa de senaste låtarna. De fångade doften av nya album i en tidning eller genom att höra ett stycke musik på radion. Sedan var det jakten på en skivbutik för kassetter eller CD-skivor innan den sista spänningen när det fysiska objektet sattes in i en musikspelare. Halva nöjet var i jakten och det har försvunnit.

Bättre ljud genom vinyl?

Utöver den obestämbara tillfredsställelsen att äga din musik på fysiska medier, hävdar vissa att digitala medier är av sämre kvalitet. ”Det har pågått en debatt om musikens ljudkvalitet sedan CD-skivor släpptes på marknaden”, skriver audiofil Mark Starlin. ”När CD-skivor introducerades först ansågs de vara ett bättre klingande medium än vinyl. En som aldrig skulle slits ut. Men så var det inte alltid. Människor upptäckte snabbt att helt digitala inspelningar kunde låta hårda.”

Vissa hävdar att strömmande musik fångar mindre information än CD-skivor eller skivor. ”Vi lever i den digitala tidsåldern, och tyvärr förnedrar det vår musik, inte förbättras”, sa Neil Young en gång. Vissa streamingtjänster, som Tidal, försöker höja kvaliteten genom att erbjuda ”high fidelity” -musik. Ingen kunde hävda att Victrolas senaste skivspelare producerar ljudmatchande avancerade system. På under $ 100 är det helt klart inte företagets mål. Men för sin blygsamma prislapp ger de en fysisk anslutning till musik som inte kan matchas av streaming. Victrolas senaste skivspelare kanske inte är banbrytande teknik, men det är ok. Jag är glad att prova en av dessa prylar eftersom de tar oss lite närmare vårt musikaliska förflutna.