Skip to content

Bluetooth vs Wi-Fi: Vad är skillnaden?

21 de juni de 2021
Bluetooth vs Wifi 9056516fca7541d2b34da5ecff3dd200

Bluetooth är en standard som ansluter datorutrustning trådlöst till en värdenhet. De vanligaste användningarna ansluter högtalare, huvudenheter, tangentbord, skrivare och headset till en telefon, surfplatta eller dator. Wi-Fi är en standard som möjliggör trådlös internetanslutning för enheter i ett lokalt nätverk (LAN). Medan de är beroende av modem använder Wi-Fi-nätverk trådlösa routrar istället för Ethernet-kablar för att ansluta enheter till internet. Vi tar en djupdykning i likheter och skillnader mellan Bluetooth och Wi-Fi.

 

Övergripande resultat

Blåtand

 • Mestadels för att ansluta enheter till varandra.
 • Lägre effekt, kortare räckvidd och lägre datahastigheter.
 • Fungerar på RF-spektrumet (radiofrekvens).

Wi-Fi

 • Mestadels för att ansluta enheter till internet.
 • Högre effekt, bredare räckvidd och snabbare datahastigheter.
 • Fungerar på RF-spektrumet (radiofrekvens).

Bluetooth är ett trådlöst nätverksprotokoll som gör att två enheter kan kommunicera med varandra via en radiofrekvens (RF). Med Bluetooth kan du trådlöst styra en högtalare via en app på din telefon eller skriva ut dokument på en skrivare som inte är fysiskt ansluten till din dator. Bluetooth används också med handsfree-headset, trådlösa navigationssystem och fjärrmus och tangentbord. Ett Wi-Fi-nätverk är den trådlösa förlängningen av en trådbunden modemanslutning. Wi-Fi är det trådlösa anslutningsprotokollet som används istället för en trådbunden anslutning som Ethernet. Det kräver en trådlös router genom vilken alla Wi-Fi-enheter i nätverket kanaliseras. Termen Wi-Fi används ibland omväxlande med internet. Wi-Fi är inte detsamma som internet. Modemet ansluter till internet. Både Wi-Fi och Bluetooth fungerar via radiofrekvens, men räckvidden för ett Wi-Fi-nätverk är vanligtvis större än en Bluetooth-anslutning. Även om många Wi-Fi-nätverk använder samma 2,4 GHz-band som Bluetooth, använder Wi-Fi mer ström.

Wi-Fi Blåtand
Tillgänglighet Sedan 1994 Sedan 1991
Frekvens 2,4, 3,6 och 5 GHz 2,4 GHz
Bandbredd 11 Mbps 800 Kbps
Räckvidd Upp till 92 meter 1 till 100 meter beroende på klass
Latens 150 ms 200 ms
Bithastighet 2,1 Mbps 600 Mbps
Typiska enheter Datorer, spelkonsoler, telefoner, smarta TV-apparater och IoT-enheter (Internet of Things). Datorer, telefoner, ingångsenheter som möss och tangentbord, fitnessspårare, headset och smarta högtalare.
Nödvändig hårdvara Wi-Fi-adapter ansluten till varje enhet och en trådlös router eller trådlösa åtkomstpunkter. Inbyggd Bluetooth-radio eller en Bluetooth-adapter ansluten till varje enhet.
Typisk användning Nätverk Anslutande enheter

 

Hastighet: Högre effekt ger högre hastigheter

Blåtand

 • Långsammare.
 • De flesta användningsfall kräver inte superhöga datahastigheter.

Wi-Fi

 • Snabbare.
 • Kan snabba dataöverföringar för media med hög bandbredd.

Bluetooth är vanligtvis långsammare och erbjuder mindre bandbredd än Wi-Fi. Detta är en av anledningarna till att Bluetooth-ljudkvalitet anses sämre. Wi-Fi kan användas för att strömma högkvalitativ musik, videoinnehåll och andra stora dataströmmar. Bluetooth 4.0 erbjuder högre hastigheter än tidigare versioner av tekniken. Det är dock begränsat till 25 Mbps, och den effektiva hastigheten är lägre än så. Wi-Fi-nätverkshastigheter varierar beroende på protokollet, men de långsammaste tolererbara anslutningarna är snabbare än den teoretiska gränsen för Bluetooth 4.0.

 

Användningsfall: kringutrustning kontra internetanslutning för hela hemmet

Blåtand

 • Mestadels för anslutning av kringutrustning som högtalare, skrivare, tangentbord och hörlurar.
 • Kortare driftsintervall än Wi-Fi.

Wi-Fi

 • Mestadels för att ansluta till internet.
 • Upprättar ett trådlöst LAN (lokalt nätverk) som är tillgängligt för alla enheter med inloggningsuppgifter.

Bluetooth används främst för att ansluta två enheter över en kort räckvidd med låg energi. Detta gör den idealisk för att överföra ljud från en telefon eller surfplatta till ett högtalarsystem eller för att möjliggöra handsfreesamtal i en bil. Bluetooth ger också ett enkelt sätt att lyssna på musik medan du kör, och fungerar som en trådlös hjälpkabel. Wi-Fi används inte i dessa situationer, eftersom huvudsyftet är att skapa ett nätverk för andra enheter att komma åt internet. Följaktligen är det mer användbart i hemmet och på kontoret än i bilar.

 

Nätverk: Hela vägen till modemet

Blåtand

 • Ansluter trådlöst högtalare, huvudenheter, tangentbord, skrivare och headset trådlöst till kontrollenheter – vanligtvis en telefon, surfplatta eller dator.

Wi-Fi

 • Ansluter en enhet trådlöst till ett modem som ansluter till internet. Kan också ansluta till andra enheter i ett LAN.

Både trådbundna och trådlösa enheter måste dirigeras via ett modem, som är den faktiska portalen till internet. Så länge som modemet är anslutet till internet är alla enheter som är anslutna till modemet (eller har kapacitet att vara) anslutna till internet. Bluetooth-anslutningar kan härröra från antingen en Ethernet- eller Wi-Fi-anslutning. En framgångsrik Bluetooth-parning sträcker sig upp till cirka 30 fot. I de flesta situationer är det effektiva intervallet dock kortare. Bluetooth använder relativt lite energi och är lämpligt för ett personligt nätverk eller PAN. PAN används för kommunikation mellan personliga enheter och kontrast till ett LAN. Ett Wi-Fi-nätverk är LAN genom vilket enheter kan ansluta till ett modem och i sin tur internet. Av den anledningen är det möjligt att använda en trådlös router för att skapa ett Wi-Fi-nätverk utan någon internetanslutning inblandad. Detta gör att enheter i nätverket kan dela data med varandra, även om dessa enheter inte kan ansluta till internet utan ett modem.

 

Slutlig dom

Att jämföra Wi-Fi och Bluetooth är som att jämföra äpplen och apelsiner. Wi-Fi är överlägsen Bluetooth när det gäller räckvidd och hastighet. Bluetooth är favoriserat för sitt låga energi och smala RF-intervall, vilket Wi-Fi saknar. Wi-Fi är den gynnade standarden för att upprätta trådlösa hemnätverk. Bluetooth är den gynnade standarden för trådlös anslutning av kringutrustning till datorer. Bluetooth finns också alltmer i huvudenheter, högtalare och hemmabiomottagare. Det är svårt att tänka sig mycket konkurrens för någon av dem, men det närmaste skulle vara Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct är en nyare version av enhet-till-enhet-standarden som Bluetooth har dominerat under de senaste decennierna. Liksom Bluetooth är Wi-Fi Direct utformad så att enheter kan hitta varandra utan att skapa ett ad hoc-nätverk. Den största skillnaden mellan traditionella ad hoc-Wi-Fi-anslutningar och Wi-Fi Direct är att den senare innehåller ett upptäcktsverktyg. Det andra problemet med Wi-Fi och Wi-Fi Direct är strömförbrukningen, som är tung och alltid ett problem med mobila enheter.