Skip to content

Bra alternativ till WhatsApp, enligt experter

19 de juni de 2021
GettyImages 686932273 063f1394910a46e7afbe21f29c5d1ebd

Viktiga takeaways

  • En ny WhatsApp-sekretesspolicy har användare som letar efter alternativ.
  • Policyn har orsakat oro över att den tillåter WhatsApp att dela meddelanden med moderbolaget Facebook.
  • En expert rekommenderade appen Signal på grund av dess integritetsfunktioner.

WhatsApps nya sekretesspolicy får många att ompröva att använda meddelandeprogrammet och experter har förslag på alternativ. Den nya sekretesspolicyn oroar sig över att det tillåter WhatsApp att dela meddelanden med moderbolaget Facebook. WhatsApp sa nyligen att användare som inte accepterar policyn senast den 15 maj inte längre skulle kunna skicka eller läsa meddelanden från appen. Lyckligtvis finns det många andra säkra meddelandeprogram tillgängliga om du inte godkänner WhatsApps villkor. ”Det bästa alternativet är att byta till en budbärare som Signal, som inte samlar in användardata och delar den med Facebook eller andra tredjepartsannonsörer, samtidigt som den ger stark end-to-end-kryptering för meddelanden,” Ray Walsh, datasekretess expert på sekretesswebbplatsen ProPrivacy, sa i en e-postintervju. ”Om företag som WhatsApp / Facebook hoppas kunna lämna ett långvarigt arv måste de vädja till morgondagens kunder.”

Tiden är nästan uppe

Om du inte godkänner WhatsApps sekretesspolicy kan du fortfarande ta emot samtal och aviseringar, men det är enligt uppgift bara möjligt under en kort period. WhatsApp hävdar att meddelanden mellan individer är krypterade från slut till slut, så att endast deras mottagare kan se deras innehåll. Enligt den nya policyn kan meddelanden som skickas till företag lagras på Facebooks servrar och användas för reklamändamål.

Pankaj Srivastava, VD och grundare av lednings- och marknadsföringskonsult PracticalSpeak, sa i en e-postintervju att den nya policyn låter Facebook skapa digitala personas som företag kan rikta sig till ett pris. ”Oavsett vad WhatsApp nu hävdar är dess avsikt, det är deras förmåga att gifta sig med den nya biten av data till en redan rejäl dokumentation av Facebook-användare som Facebook sammanställer, vilket är det verkliga hotet mot integriteten”, sa han. Profilerna som skapats med de nya sekretessreglerna kommer att lämna ”fler användare utsatta för alla typer av datamäklare, intrång i integritet och algoritmer som dikterar våra val”, säger Srivastava.

Inte alla är överens om att användare kommer att påverkas avsevärt av den nya policyn, dock. Aimee O’Driscoll, säkerhetsforskare på teknikwebbplatsen Comparitech, sa i en e-postintervju att den genomsnittliga användaren förmodligen inte har mycket att oroa sig för. ”Den nya policyn kan vara mer till nackdel för företag än individer, eftersom den kan avskräcka kunder från att kommunicera via appen och tvinga företagare att hitta alternativa sätt att ansluta”, sa hon.

Alternativ Abound

För användare som vill ha ett alternativ till WhatsApp rekommenderade O’Driscoll Signal Private Messenger på grund av dess integritetsfunktioner. ”WhatsApp använder Signals protokoll för end-to-end-kryptering, men Signal har ytterligare säkerhetsfunktioner,” sa hon. Signal är begränsad när det gäller funktioner och funktioner jämfört med WhatsApp, säger Srivastava. Det har också fler begränsningar för storleken på filer som användare kan dela, liksom längden på meddelanden. ”Det bästa alternativet är att byta till en budbärare som Signal, som inte samlar in användardata och delar den med Facebook eller andra tredjepartsannonsörer.” Meddelandeprogrammet Telegram är ett annat tillförlitligt alternativ, föreslog O’Driscoll och förklarar att det är ”inte lika säkert som Signal, eftersom det som standard inte använder end-to-end-kryptering, men det är ett mer användarvänligt alternativ.” Telegram erbjuder också många fler funktioner än WhatsApp. Du kan redigera skickade meddelanden och schemalägga meddelanden och dra nytta av 200 000 chattgrupper, jämfört med WhatsApps gräns för 256 medlemmar. Men det bästa meddelandealternativet beror på hur du tänker använda det, sa Caleb Chen, redaktör för Privacy News Online på cybersäkerhetsföretaget Private Internet Access, i en e-postintervju. ”Se bara till att du läser igenom den” nya ”sekretesspolicyn från ersättningsappen och se till att du är bekväm med den”, sa han.

WhatsApp verkar engagerat i att genomföra sin nya policy, men Srivastava sa att han hoppas att företaget kommer att ompröva sina integritetsändringar. ”Om företag som WhatsApp / Facebook hoppas kunna lämna ett långvarigt arv måste de vädja till morgondagens kunder”, sa han. ”Vilket innebär att de behöver omvärdera vad som gör dem till ett bättre företag, inte bara ett större företag.”