Skip to content

CES dag 2: Nvidia, TCL och AMD Go Big

28 de juni de 2021
nvidiartxlaptops ed86ebd13aba43eeb02d5562600cd23b

Den första dagen av CES 2021 satte scenen med stora tillkännagivanden, men de flesta företag var lätta för detaljer. Dag två, ledd av stora tillkännagivanden från Nvidia och AMD, började fylla i luckorna med avslöjandet av ett prisvärt Nvidia-grafikkort för PC-spelare, nya AMD-processorer för högpresterande bärbara datorer och plusstora tv-apparater från TCL.

Nvidia ger sin bästa RTX-maskinvara till ett prisvärt grafikkort

Det gröna laget var inte officiellt en del av CES 2021, eftersom presentationen hölls utanför den officiella virtuella showen, men Nvidia hade fortfarande mycket att dela. Den största och minst överraskande var lanseringen av Nvidias RTX 3060, RTX 3070 och RTX 3080 Max-Q grafikkort för bärbara datorer. Dessa ger arkitekturen som driver Nvidias populära skrivbordskort i 30-serien, känd som Ampere, till mobila enheter. Nvidia säger att RTX 30-seriens mobila lansering innehåller över 70 bärbara datorer från alla tillverkare av bärbara datorer i Nordamerika, med tillgänglighet från 26 januari och priser från 999 $. Flera specifika bärbara datorer visades, inklusive Lenovos Legion Slim 7, Asus ’G15 och Alienwares m15. Medan nya RTX-bärbara datorer förväntades allmänt, hade Nvidia en överraskning: ett nytt RTX 3060-grafikkort för stationära datorer. Prissatt till $ 329 blir det det mest prisvärda RTX 30-serie grafikkortet hittills. Dess specifikationer inkluderar 13 teraflops med citerad skuggprestanda (mer än en Xbox Series X eller PlayStation 5) och GDDR6-minne. Detta är ett vanligt kort som riktar sig till miljontals spelare som fortfarande använder ett kort som är fem år gammalt eller äldre, som Nvidia GTX 1060. ”GTX 1060 var en av våra mest framgångsrika grafikprocessorer som vi någonsin byggt”, säger Jeff Fisher, Senior Vice VD för Nvidia GeForce, under företagets CES-presentation. ”Nu är den perfekta tiden att leverera en RTX för varje spelare.” Tillgängligheten är dock fortfarande ett problem, eftersom praktiskt taget alla nya PC-grafikkort för närvarande är slut eller priser över MSRP. Fisher sa under sin presentation att Nvidia vet att dessa produkter ”har varit svåra att hitta, och vi vill tacka dig för ditt tålamod när vi fortsätter att arbeta hårt för att komma ikapp.” Förutom ny hårdvara tillkännagav Nvidia funktionsstöd för flera spel:

  • Call of Duty: Warzone lägger till DLSS-stöd.
  • Löpare kommer att stödja DLSS.
  • Fem nätter på Freddy’s: säkerhetsbrott stöder RTX-strålspårning och DLSS.
  • FIST Forged In Shadow stöder RTX-strålspårning.
  • Rainbow Six Siege och Övervakning får stöd för Nvidia Reflex.

AMD utökar sin ledning inom processorer

AMDs VD Dr. Lisa Su på scenen vid CES 2021

AMD: s nyligen släppta Ryzen 5000-serieprocessorer visade att företaget kan leverera klassens bästa prestanda på skrivbordet. Vid CES 2021 presenterade företagets VD, Dr Lisa Su, en tvåkantig strategi som ger Ryzen 5000 till bärbara datorer. Företagets Ryzen H-serie-processorer riktar sig mot ultratunna och kompakta bärbara datorer. Dessa har upp till åtta kärnor, sexton trådar och klockhastigheter upp till 4,4 GHz. Su sa under AMDs presentation att ”när du tittar på riktmärkena är det mycket tydligt att Ryzen 7 bara kör din programvara snabbare.” Jämförelser som visas av Su hävdar att Ryzen 7 5800U är mellan 18-44% snabbare än Intels Core i7-1185G7, en processor i populära bärbara datorer som Dell XPS 13. Företaget avslöjade också sin nya Ryzen 5000 HX-serieprocessor för bärbara datorer. Dessa riktar sig mot en kategori där AMD tidigare släpar efter Intel: gaming-bärbara datorer. Intel-processorer fungerar ofta bättre på bärbara datorer på grund av högre klockhastigheter. Ryzen HX-serien svarar genom att slå boost-klockor på upp till 4,8 GHz, och den träffar den hastigheten medan den fortfarande levererar åtta kärnor. AMD låser också upp klockhastigheten, så bärbara datortillverkare och ägare kan försöka överklocka chipet. Företaget hävdar att den snabbaste HX-serieprocessorn, Ryzen 9 5900HX, har 13-35% ledning jämfört med Intels Core i9-10980HK. AMDs nya hårdvara erbjuder äntligen ett alternativ till Intel, och tillverkare av bärbara datorer har noterat. Su sa under AMDs presentation att ”vi förväntar oss att antalet bärbara datordesigner som drivs av vår nya generation av mobila processorer kommer att växa med 50%”, vilket leder till 150 nya modeller. Bärbara datorer med AMD Ryzen 5000 mobil hårdvara kommer att träffa återförsäljare i februari 2021. Även om AMD hade mycket att säga om processorer, motverkade det inte Nvidia på grafik. Su kunde bara dela att AMD kommer att ta med sin senaste grafikhårdvara, byggd på samma RDNA-arkitektur som finns i Xbox Series X och PlayStation 5, till bärbara datorer någon gång under första halvåret 2021.

TCL går stort

Kampanjbild av TCL: s XL-TV-samling

TCL har inte samma inflytande som LG eller Samsung, men dess svimlande tillväxt har utmanat de välkända jättarna. TCL säger att dess tv-apparater nu är den näst mest populära i USA och den tredje mest populära i Kanada, efter försäljningsvolym. Företaget har en enkel plan för att hålla fart på 2021: gå stort. Företagets XL-samling av 85-tums tv-apparater spänner över alla prispunkter, från den överkomliga TCL 4-serien till premium TCL 8-serien. Alla XL-Collection-tv-apparater inkluderar Rokos strömningsplattform och QLED-skärmpaneler, med priser som börjar på $ 1600. Avancerade modeller kommer att använda företagets ODZero Mini-LED-bakgrundsbelysningsteknik, som TCL tillkännagav den första dagen av CES 2021. ”Endast de största skärmarna kan verkligen transportera dig till världen bortom skärmens yta”, säger Aaron Dew, TCL: s chef för produktutveckling i Nordamerika under företagets presentation. ”Det finns ingen ersättning för storbildsstorleken för att ersätta den filmiska upplevelsen av en biograf.” Medan stora TV-apparater gör rubriker är nyckeln till TCL: s senaste popularitet den prisvärda 6-serien, som under de senaste åren har fått utmärkta recensioner. TCL tar dock inte foten från gasen och planerar att ta upp 8K-upplösning till 6-serien 2021. Det är ett djärvt åtagande och om det inte resulterar i en stor bump i priset kommer att ge TCL: s 6-serie en klar fördel jämfört med konkurrenterna, som reserverade 8K-upplösning för sina mer lyxiga TV-apparater. TCL retade också nya 5G-telefoner, dess första 5G-surfplatta och en hopfällbar smartphone för Nordamerika 2021, även om detaljerna är knappa. TCL tog sin första telefon till Verizon, TCL 10 5G UW, i slutet av 2020.

Asus och Acer visar hur virtuellt CES ska göras

Asus ROG Citadel XV "spel"

De flesta företag vid CES 2021 höll fast vid videopresentationer, men Asus och Acer tog ett mer aggressivt tillvägagångssätt. Båda företagen använde virtuella utställningsrum för att replikera CES-monterupplevelsen hemifrån. Asus gick direkt till spelare med ROG Citadel XV, ett gratis spel som laddats upp till Steam, precis som företagets videoström gick live. ROG, som står för Republic of Gamers, är ett undermärke av Asus som bland annat säljer bärbara datorspel, grafikkort och mekaniska tangentbord. ROG Citadel XV ”spel” innehåller ett berättelseläge, komplett med en guidad tur från en fräck robot, eller så kan du hoppa direkt till showroom-läge om du bara vill se hårdvaran. Eftersom det är ett spel innehåller det 3D-modeller av Asus-enheter istället för foton eller videor. Det visuella var definitivt attraktivt, men du behöver ett modernt diskret grafikkort för att njuta av demo utan att det blir ett bildspel. Acers virtuella showroom, å andra sidan, fungerar ungefär som inredningen i Google Maps och liknande applikationer, med hjälp av en serie bilder tagna från hela rummet för att konstruera ett 3D-utrymme som du kan ”gå igenom” genom att flytta från en punkt till Nästa. Även om det inte är lika imponerande som Asus ROG Citadel XV, har det fördelen att arbeta i en webbläsare. Dessa virtuella upplevelser fick mig att önska att fler företag hade provat detta tillvägagångssätt vid CES 2021. Om Asus och Acer kunde dra igång det, varför kunde inte Samsung eller LG? Kanske kommer vi att se fler virtuella 3D-upplevelser på CES 2022 om det inte är möjligt att närvara personligen.

Vad kommer härnäst?

Dag två i CES avslutar huvuddelen av showens produktannonser. Dag tre kommer sannolikt att vara mer en övergång till ämnesfokuserade samtal om speltrender, smarta heminnovationer och hälsa. Håll dig uppdaterad! Vill ha mer? Se all vår täckning av CES 2021 här.