Skip to content

Cloud Gaming och bärbara datorer blev bättre på CES

5 de juli de 2021
lenovolegiongaminglaptop b75c8f12a619421d83a597ec6a789aca

CES 2021, den första virtuella showen i konventets historia, gav mer uppmärksamhet åt spel, som ökade i popularitet fram till 2020. Företagen avslöjade imponerande nya bärbara datorer och bildskärmar som lovar stora vinster jämfört med förra årets modeller, och molnspel kom äntligen till tv-apparater.

Nya bärbara datorer ger stora prestationsvinster

Spelbärbara datorer fick ett stort uppsving vid CES 2021 när Nvidia, AMD och Intel tillkännagav ny mobil hårdvara. Jeff Fisher, senior vice president för Nvidia GeForce, sa under företagets presentation att ny RTX 3000-serie mobil hårdvara kommer att komma till ”över 70 bärbara datorer från varje OEM.” AMD: s VD, Dr Lisa Su, sa vid företagets CES-huvudinriktning att man förväntar sig ”mer än 150 ultratunna bärbara datorspel och professionella bärbara datorer” med ny AMD-hårdvara 2021. Intel hade inga specifika siffror att dela, men företaget tillkännagav en fyrkärnig ”Special Edition” mobilprocessor för ultratunna bärbara datorer.

Chris Walker, företagets vice vd och chef för Intels Mobile Client Platforms Group, sa att processorn kommer att ”leverera en ny nivå av fantastiskt, låg latens, uppslukande spel när du är på språng.” Bärbara datortillverkare följs upp genom att avslöja nya modeller. Razer visade upp en ny Blade 15-bärbar dator som drivs av Nvidia RTX 3000-serie GPU: er; MSI tog med Stealth 15M, en supertunn spelbärbar dator med Intels nya fyrkärniga spel-CPU; och Asus avslöjade Asus ROG Zephyrus Duo 15 SE, en bärbar dator med dubbla skärmar med AMD Ryzen 9-processorer och Nvidia RTX 3000-serie grafik. Du kan förvänta dig att dessa bärbara datorer kommer att ge en betydande förbättring av prestanda jämfört med modeller som sålts 2020. I synnerhet Nvidias RTX 3000-serie är en stor uppgradering jämfört med tidigare RTX 2000-serien. Jarred Walton, som skrev en recension av skrivbordsgrafiken GeForce RTX 3080 för Toms hårdvara, sade sig förvänta sig ”30% bättre prestanda än den utgående RTX 2080 Ti”, vilket var betydligt dyrare än RTX 3080 vid lanseringen. Datorvarianterna i RTX 3000-serien kommer inte att vara lika snabba på grund av strömbegränsningar, men bör ändå vara en betydande uppgradering. Nyckelupptagningen? Spelare som köper en ny bärbar dator bör hålla kvar tills nya modeller anländer i februari, eftersom de omedelbart får förra årets bärbara datorer att känna sig föråldrade.

Desktop Gamers Still Face Disability Woes

Nvidias Senior Vice President Jeff Fisher innehar ett GTX-grafikkort

PC-spelare som spelar på hembyggda stationära riggar har mött ett stort problem under det senaste året. Efterfrågan på stationära grafikkort och i mindre utsträckning avancerade stationära processorer har drastiskt överträffat utbudet och tvingat priserna att stiga. PCPartPickers prisutvecklingstabeller visar att alla nuvarande skrivbordsgrafikkort säljer över MSRP. Även äldre kort, som Nvidia GTX 1660 Ti och AMD RX 580, säljer för mer idag än vad de gjorde i början av 2020. CES 2021 gav inga goda nyheter för stationära PC-spelare. Nvidias Jeff Fisher talade vid företagets CES-angränsande presentation och sade: ”Ampere har varit vår snabbast sålda arkitektur någonsin. Vi vet att dessa produkter har varit svåra att hitta. Jag vill tacka dig för ditt tålamod när vi arbetar hårt för att komma ikapp . ” Nvidia-representanter har använt liknande meddelanden i tidigare presentationer, och företaget har inte förbundit sig att exakta scheman för bättre tillgänglighet. AMD är förmodligen i en ännu sämre position. Dess verkställande direktör, Dr Lisa Su, sa ingenting om tillgängligheten av sin nuvarande grafikhårdvara vid företagets CES 2021-nyckel, och kunde bara säga att företagets nästa stationära grafikkort kommer att komma någon gång under första halvåret 2021. Och om du bor i USA finns det en sak att oroa sig för: Tullar som Trump-administrationen infört på varor som samlats i Kina träder i kraft. Dessa var planerade att träda i kraft 2019, men Trump-administrationen beviljade ett undantag fram till 2020. Det har nu upphört att gälla en enorm avgift på 25% på många varor, inklusive grafikkort. Flera företag som tillverkar grafikkort, inklusive Asus, EVGA och Zotac, har höjt prissättningen som svar. Det här är dåliga nyheter för alla som bygger en stationär dator. Prisvärda stationära PC-spelhårdvaror, i kombination med lanseringen av nya bärbara datorer på CES 2021, kan driva spelare mot bärbara datorer även om de föredrar att spela på ett skrivbord.

Cloud Gaming kommer äntligen till TV-apparater

LG meddelar att Google Stadia kommer till LG TV-apparater

Bärbara datorer är dock inte det enda alternativet för PC-spelare. Dessa spelare kan också vända sig mot molntjänster som Google Stadia och Nvidias GeForce Now. Nvidias Fisher utropade GeForce Now framgång under sin presentation och sa att folk ”strömmade över 200 miljoner timmars spel 2020.” Han påminde också spelare om Nvidias exklusiva partnerskap med The Game Awards i december förra året och tillgängligheten av Cyberpunk 2077. LG meddelade emellertid att Google Stadia och Nvidia GeForce Now kommer till LG-tv 2021. Detta är en första för både Stadia och GeForce Now, som endast var tillgänglig via extern hårdvara som Googles Chromecast eller Nvidias Shield TV. Att bunta appen i en TV betyder att molnspel fungerar direkt ur lådan. Det är ett stort steg upp för användarvänlighet som förmodligen gör molnspel ännu mer tillgängligt än en spelkonsol. Betydelsen av detta tillkännagivande ökar bara av tillgänglighetsproblemen för PC-spelare. När priset på PC-spel ökar kommer vissa spelare att leta efter billigare sätt att spela spel. Nvidias GeForce Now är särskilt väl positionerad, eftersom tjänsten spelar datorspel som människor äger och har tillgång till RTX-strålspårning. Till exempel spelare som hoppas kunna spela Cyberpunk 2077 med strålspårning aktiverad kommer GeForce Now att vara det enda alternativet till en spel-PC.

Kriget mot latens fortsätter

Asus ROG Swift spelmonitor

Nicole LaPointe Jameson, VD för e-sportorganisationen Evil Geniuses, sa vid en rundabordsdiskussion under Gaming 2021 att ”kampen för att komma till nästan noll latens är varje e-sportspelares eviga resa.” CES gav spelarna nya sätt att hantera detta problem. Nvidia tillkännagav fem nya bildskärmar med Nvidia Reflex-stöd från Acer, AOC och Asus. Nvidia Reflex är en samling hårdvara och programvara som låter spelare mäta klyftan mellan ett musklick och resultatet av den åtgärden på skärmen. Reflex gör det också möjligt för spel att visa latensmått om de är uppdaterade för att stödja Nvidias teknik. Alla fem bildskärmar är höguppdaterade skärmar med uppdateringsfrekvenser på 180Hz och 360Hz. 360Hz-skärmen, AOCs AGON PRO 25, går med i en smal men växande lista med alternativ från Alienware, Acer och Asus. Detta är den högsta uppdateringsfrekvensen som finns på en bildskärm och uppdaterar skärmen 360 gånger varje sekund. Det är sex gånger snabbare än en vanlig 60Hz-skärm. Trenden med hög uppdatering och låg latens finns också i bärbara datorer. Varje spelbärbar dator som visades vid CES 2021 hade minst en 144Hz-skärm och 240Hz-skärmar är nu vanliga. Flera bärbara datorer, inklusive Razer Blade 15 och Asus ROG Strix G-Series, har en 360Hz-skärm.

Nya OLED- och Mini-LED-skärmar ser fantastiska ut

Det är inte bara uppdateringsfrekvensen som förbättras. CES 2021 gav också goda nyheter för PC- och konsolspelare som längtar efter fantastiska bilder. LG Display, affärsenheten som bygger displaypaneler för LG, avslöjade planer på att bygga 42-tums OLED-paneler. En TV som använde panelen tillkännagavs inte vid CES 2021, men tillägget av denna panel till LG Displays uppställning innebär att en 42-tums OLED-TV sannolikt kommer att visas i år. Det skulle vara enorma nyheter för spelare som saknar utrymme för större TV-apparater, eftersom de flesta 42-tums HDTV-apparater som säljs idag är budgetmodeller med medelmåttig bildkvalitet, i bästa fall. LG tillkännagav också LG UltraFine 32EP950 4K OLED-skärm, som kommer att släppas i butiker 2021. ViewSonic tillkännagav sin egen iögonfallande skärm, XG321UG. Denna 31,5-tums 4K, 144Hz-skärm som har VESA DisplayHDR 1000-certifiering aktiverad av en Mini-LED-bakgrundsbelysning med 1152 lokala dimningszoner. Det kan, om det är väl implementerat, ge OLED-liknande kontrastnivåer. ViewSonic säger att XG321UG kommer fram i sommar, även om prissättningen förblir under omslag. Widescreen-skärmar fick också lite kärlek. LG och Dell tillkännagav nya 40-tums 21: 9-skärmar med 5.120 x 2.160 upplösning. Det fungerar med samma pixeldensitet som en 32-tums 4K-skärm, och det är den högsta pixeldensiteten på någon ultrabred bildskärm. Tyvärr har dessa skärmar standard 60Hz uppdateringsfrekvens, men de kommer att tilltala simuleringsspelare som föredrar ett bredare perspektiv som en 21: 9-skärm ger. Vill ha mer? Se all vår täckning av CES 2021 här.