Skip to content

Cutout Text Effect i Photoshop Elements

14 de september de 2021
001 use the photoshop marquee tool 1697604 d4155750bcac416e9345759e63933ea6

Med Photoshop kan du använda flera effekter på former och foton. Men du kan också använda några av samma verktyg med text eftersom programmet behandlar bokstäver som fler former du kan ändra. En cool effekt du kan skapa är en tredimensionell effekt där text tycks stansas ut från en annan tjänst. Så här gör du. Dessa instruktioner gäller Photoshop Elements 15 och senare och Photoshop CS5 och senare. Vissa menyalternativ och kommandon kan skilja sig åt mellan olika versioner.

Hur man skapar en textavklippning i Photoshop

Den allmänna processen med att klippa ut bokstäver i Photoshop är att skapa texten och sedan radera den så att ett lägre lager syns igenom. Här är vad du ska göra.

 1. Skapa ett nytt dokument i Photoshop.

 2. Skapa ett nytt lager fyllnadsskikt med enfärgad färg genom att gå till Lager > Nytt fyllnadsskikt > Enfärgad.

 3. Skriv ett namn för det nya lagret i namn textfältet och klicka OK. Du behöver inte namnge det nya lagret, men det kan göra det lättare att hålla reda på det.

  Ny dialogruta Layer i Photoshop med OK -knappen markerad

 4. Välj en färg för det nya lagret och klicka OK.

  Färgvalsfönster i Photoshop med OK -knappen markerad

 5. Välj verktyget Horisontell typmask genom att klicka på Textverktyg och klicka sedan på typ maskverktyg i verktygslådan. Beroende på din design kanske du vill använda Vertical Type Mask Tool istället. Du kan också använda kortkommandot T för att välja textverktyget och tryck på Skift+T att bläddra igenom de olika alternativen.

  Photoshop på en Mac med verktyget Horizontal Type Mask markerat

 6. Klicka inuti dokumentet och skriv in lite text.

  Ett dokument i Photoshop med text markerad

 7. Markera texten för att markera den och välj ett fetstil och en stor teckenstorlek. När du är nöjd med typvalet klickar du på bock eller tryck på Enter/Return att tillämpa den.

  Textfont och storleksmeny i Photoshop

 8. Tryck radera på tangentbordet för att ”slå ut” textvalet från det översta lagret, sedan Välja bort eller använd tangentbordskommandot Ctrl+D. Om du får ett felmeddelande när du försöker ta bort markeringen, se till att fyllnadsskiktet inte är låst och att du har valt avsnittet ”mask” (rutan till höger om lagret).

  En textstans i Photoshop

 9. För att slutföra effekten, lägg till en släpp skugga till textlagret. Välj fyllningsskiktet och klicka sedan på Effekter -menyn längst ner i lagerfönstret och välj Släpp skugga. Du kan också hitta det här alternativet genom att gå till Lager > Lagerstil > Släpp skugga.

  Photoshop på Mac med alternativet Drop Shadow markerat

 10. Justera inställningarna i menyn för att uppnå den effekt du vill ha. Klick OK att fortsätta. Målet med en Drop Shadow är att visa höjd. I det här fallet ger skuggan texten en präglad effekt. I båda fallen bör subtilitet vara ditt mål. Ju högre objektet som kastar skuggan är över en yta desto större och svagare (opacitet) är det på kanterna. I vissa versioner av Photoshop kan du klicka och dra på elementet i ditt dokument och flytta runt det istället för att använda reglagen i menyn. Inställningarna justeras automatiskt.

  Släpp Shadow -menyn med OK -knappen markerad

 11. Om du vill göra en annan bakgrundsfärg väljer du Målarfärgsburk genom att klicka på den i verktygsmenyn eller använda kortkommandot G.

  Photoshop på en Mac med Paint Bucket -verktyget markerat

 12. Klicka på Förgrundsfärg för att välja en ny färg. Klick OK att spara.

  Färgväljarens förgrundsfärgmeny med OK -knappen markerad

 13. Välj Bakgrundsskikt och klicka var som helst på dokumentet med Paint Bucket Tool för att ändra färg.

  Photoshop på en Mac med bakgrundslagret markerat

 14. Du har nu slutfört text-punch-out-effekten.