Skip to content

De fyra typerna av artificiell intelligens

20 de juni de 2021
GettyImages 1254677478 6c691cae6ac24da391eefc3d11f58bdc

Artificiell intelligens, eller AI, blir alltmer en del av vår vardag, även om vi inte alltid vet det. Eftersom den redan är här och bara kommer att bli mer kritisk i framtiden är det viktigt att förstå de fyra typerna av artificiell intelligens, hur de skiljer sig ut och vilka som används idag.

Översikt av artificiell intelligens

Artificiell intelligens mäts i jämförelse med det mänskliga sinnets funktioner. En sann, fullständig AI kan replikera – och sannolikt utvidga – en mänsklig hjärnans funktioner. Det skulle vara självmedvetet, ha medvetande och minnen, kunna lära sig och förutsäga framtida händelser – och skulle göra dessa saker på egen hand utan mänsklig inblandning eller inmatning från programmerare.

De fyra typerna av AI: reaktiva maskiner

Den första och mest grundläggande typen av AI är Reactive Machines. Dessa maskiner har intelligens som nästan existerar just nu (ät dina hjärtan, meditatorer!). Programmerare bygger reaktiva maskiner kring komplexa uppsättningar regler. Förutom dessa regler kan de inkludera neurala nätverk som gör att de kan lära sig och anpassa sig för tillfället. Avgörande är dock att denna typ av AI inte kan bilda minnen eller agera baserat på tidigare erfarenheter. Eftersom de inte kan skapa minnen kan de inte ta tidigare händelser, inte ens de som hände dem, och använda dem för att fatta nya beslut. På detta sätt är de begränsade till de scenarier och information som omfattas av deras regler. På grund av denna begränsning kan man lura reaktiva maskiner att besegras genom att tvinga dem att arbeta utanför deras begränsade uppsättning regler. Reaktiva maskiner har inte heller något framtidsbegrepp. De kan använda sina regler för att göra extrapoleringar om vad som kan komma nästa, men bara inom de gränser som fastställs av deras regeluppsättningar. Eftersom de inte kan ändra sina framtida handlingar baserat på tidigare händelser, kan reaktiva maskiner inte lära sig.

  • Exempel: IBM Deep Blue (spelar schack), IBM Watson (vann på Jeopardy), Google AlphaGo (spelar Go), rekommendationsmotorer som de som finns i strömmande video- och ljudtjänster

De fyra typerna av AI: Begränsat minne

Denna mer avancerade AI-typ har förmågan hos reaktiva maskiner men lägger till ett koncept från det förflutna. Medan AIs för begränsat minne inte bildar minnen är de medvetna om ett nytt förflutet och kan använda den information som samlats in vid den tiden för att påverka deras beslut. Självkörande bilar är det bästa exemplet här. De övervakar kontinuerligt förhållandena runt dem – vad andra fordon gör, var föremål är, hur fotgängare rör sig osv. – och håller den informationen i ett tillfälligt tillstånd för att påverka deras handlingar. Som du kan tänka dig, bearbetar AI med begränsat minne enorma mängder data och fattar beslut mycket snabbt. Denna AI-nivå kallas ”Begränsat minne” eftersom dessa tidigare erfarenheter inte lagras permanent, och den kan inte använda dem för all framtida lärande. Istället sparas dessa tidigare erfarenheter en kort stund medan de är praktiska och sedan kasseras.

  • Exempel: Självkörande bilar

De fyra typerna av AI: Theory of Mind

Med Theory of Mind AI kommer vi närmare science fiction-idealet om artificiell intelligens. Denna nivå av AI inkluderar alla aspekter av reaktiva maskiner och begränsat minne. Men det lägger till en avgörande och komplex förståelse: att levande föremål (människor, djur, etc.) runt sig har en sak som kallas ett ”sinne”.

När en AI förstår att andra varelser har sinnen kan den då förstå att den bör lära sig och justera sina beslut baserat på dessa sinnen. Det förstår då sinnen genererar tankar och känslor (även om det inte riktigt förstår vad dessa saker är ännu) och att tankar och känslor kommer att påverka beteendet. AI måste använda dessa faktorer i sitt beslutsfattande ramverk.

  • Exempel: Det finns inga kända exempel på Theory of Mind AI (även om vissa robotar som försöker förstå och simulera pekar en riktning för denna typ)

De fyra typerna av AI: Självmedveten

Självmedveten AI är den sista och mest komplexa och mogna nivån av AI. Det är en verkligt självmedveten intelligens. All AI från science fiction faller inom denna kategori. Det är en enhet med sann medvetenhet. Den är medveten om dess existens och dess interna tillstånd (och potentiellt känslor), kan bilda minnen från det förflutna och göra förutsägelser. Den är medveten om andra medvetanden och kan ta hänsyn till dem när man fattar beslut. Avgörande är att den kan lära sig och bli mer intelligent baserat på sina erfarenheter. En självmedveten AI kräver extremt flexibel programmeringslogik, en förmåga att uppdatera sin logik på egen hand och en tolerans för inkonsekvens, eftersom mänskligt beteende inte alltid är snyggt förutsägbart eller styvt mönstrat.

  • Exempel: Självmedveten AI finns inte för närvarande och är sannolikt många år från att uppnås

De fyra typerna av AI jämfört

De fyra viktigaste typerna av AI och deras nyckelegenskaper listas nedan för enkel referens och jämförelse.

AI-typ Följer

Regler

Kan lära Har minnen Vet att andra sinnen finns Medveten om känslor Sann AI
Reaktiva maskiner
Begränsat minne begränsad
Theory of Mind
Självmedveten

Ska vi oroa oss för AI?

Den som känner till science fiction om AI vet att saker ofta går fel för människor när en maskin uppnår medvetande (hej, Skynet). Så, borde vi vara oroliga för AI? Det finns inget enda svar på den här frågan, men det är en bra idé att vara tankeväckande och försiktig med hur vi ska skapa och använda helt självmedveten AI. Det finns dommedagsscenariot för att AI ersätter människor – oavsett om det innebär att ta mänskliga jobb och lämna människor utan arbete eller inkomst eller den mörkare historien i Terminator-stil. Det finns också etiska problem: Är det acceptabelt att skapa ett medvetande som kan tänka och känna och sedan tvinga det att göra vårt bud? Vissa etikister studerar AI och skriver om dessa frågor. När AI blir mer avancerad och mer utbredd måste vi se till att vi lyssnar på dem, och våra lagar och regeringar anpassar sig till de unika utmaningarna och möjligheterna som AI skapar.