Skip to content

Dessa prylar har inte heller någon avstängning

2 de juli de 2021
apple airpods max pairing 12082020 big.jpg.large 862e0a8f3c384f8bb25a3716f041b707

Viktiga takeaways

  • Apples enheter har de mest förvirrande strömbrytarna någonsin.
  • Vissa enheter du aldrig vill stänga av.
  • Storbritannien har de mest paranoida strömkontakterna någonsin.

AirPods Pro Max har ingen av / på-knapp och internet har blivit vild. Apples 549 $ hörlurar har orsakat en mindre internetupplevelse tack vare deras höga pris och konstiga, bh-formade fodral. Men ingenting kommer nära debatten om deras strömbrytare – eller deras brist på en. AirPods Pro Max kan inte stängas av. Men är detta ett unikt Apple-koncept? Låt oss ta en titt på några andra prylar som inte har strömbrytare.

Ett fall för inga knappar

Först AirPods Pro Max: Om du stänger av dem går de in i lågeffektläge efter 5 minuter. Lämna dem där i 72 timmar, så stänger de äntligen av Bluetooth och går in i ultra-low power-läge. Att sätta in hörlurarna i fodralet gör samma sak, bara snabbare: omedelbart lågeffektläge och 18 timmar för ultra-lågt energiläge. Allt verkar enkelt, men en strömbrytare skulle vara enklare. Och få oss inte igång på MacBooks, som startar när du öppnar locket, istället för att vänta på att du ska trycka på på-knappen. Eller iMac, som har en strömknapp så dold att du kanske måste Google den första gången du använder en.

Medicinska prylar

Vet du vad mer inte har en strömbrytare? Medicinska apparater. Och det är inte för att tillverkarna försöker tvinga användarna en förvirrande ”användarvänlighet”. Det beror på att det antingen skulle vara väldigt dåligt att stänga av dem (pacemakers – även om dessa kan inaktiveras av läkare) eller för att du inte vill stänga av dem (hörapparater). Ibland vill människor stänga av dessa enheter igen. Jag kände en hörapparatanvändare som skulle vända batterifacken öppna när hon ville ha lite lugn och ro.

Centennial Light

”Centennial Light”, säger Wikipedia, ”är världens längsta glödlampa, som brinner sedan 1901 och nästan aldrig stängdes av.”

Glödlampan, som bor i Livermore-Pleasanton Fire Department, i Kalifornien, har flyttats några gånger och tycktes till och med brinna ut en gång. Uppenbarligen var det dock strömförsörjningen som misslyckades, och inte glödlampan, även om konspirationssinnade kanske undrar om brandstationen har några reservdelar undangömda. Glödlampan är ansluten till en avbrottsfri strömförsörjning och har nästan säkert ingen av / på-brytare på en närliggande vägg. Dess officiella webbplats verkar vara nästan lika gammal som själva glödlampan.

Varje gammal gadget någonsin

Anledningen till att många enheter har strömbrytare är att de körs på datorer. Om du inte stängde av dem skulle de ta ur batterierna på kort tid. Vissa har lägen för automatisk avstängning med lägre effekt, men dessa är bara av strömbrytare som styrs av enheten, inte ägaren. Men hur är det med elgitarrer? Eller gamla filmkameror? Dessa har inte strömbrytare eftersom de inte behöver dem. Tryck ner avtryckaren på en mekanisk kamera som Leica M6 eller Nikon FM, även om det inte finns några batterier inuti, och det fungerar helt bra (vissa mekaniska kameror har av / på-knappar för sina ljusmätare). Tryck på uppspelningsknappen på en gammal Walkman så spelas den direkt utan att behöva starta upp först.

Dessa prylar har elektroniska kretsar, men de är analoga och behöver inte ladda firmware eller ett operativsystem för att fungera. Det betyder att de är redo att gå direkt och ändå använder inget batteri förrän då. Det är som skillnaden mellan penna och papper och iPad och Apple Pencil.

UK eluttag Do Ha en strömbrytare

Slutligen kan Storbritannien ha det mest paranoida elektriska systemet i världen. Inte bara har varje enskild kontakt tre spetsar (levande, neutral och jordad), den har också sin egen säkring. Markstiften är också längre än de andra två, och de levande och neutrala hålen i vägguttaget har lock som förblir låsta stängda tills den längre stiftet sätts in. Men det är inte allt. Varje eluttag har sin egen strömbrytare. Det finns inga vanliga 240-voltsuttag i badrummen heller. Det bästa du kan hoppas på är ett 120v ”rakapparatsuttag” i lampan ovanför spegeln. Och badrumslampan tänds med en snöre, inte en brytare, om dina händer är våta. Allt detta är att säga att Apple är långt ifrån först när det gäller att avstå från strömbrytare. Men för att vara ärlig kan det vara bättre att bara lägga till dem, eller åtminstone få dem att fungera som riktiga strömbrytare när det bestämmer sig för att använda dem. Åtminstone skulle du inte behöva läsa ett supportdokument på över 700 ord för att lära dig att stänga av ett par hörlurar.