Skip to content

Det potentiella värdet av Apples AirTags

16 de juni de 2021
Apple airtag accessories luggage 042021 f85ccec0941b4d30aab7b2dc084f340a

Viktiga takeaways

  • Apple introducerade nyligen AirTag, ett objekt som avger Bluetooth-signaler och ljud för att hitta objekt i närheten och som kan upptäckas av enheter i Apples Find My-nätverk.
  • Apple säger att det har inbyggda flera sekretessfunktioner för att förhindra att människor spåras utan att veta.
  • AirTags kostar $ 29 vardera eller $ 99 för en fyrpack. De kommer att finnas tillgängliga den 30 april.

Att missplacera ett värdefullt föremål som dina nycklar eller plånbok är stressande, särskilt när du inte vet om det har gått för gott eller djupt inne i en soffkudde eller gymväska några meter bort. Apple syftar till att lindra den stressen med AirTags, som hjälper till att hitta vardagliga saker. Apples AirTag är den senaste enhetsspåraren som släppte marknaden och gick med i en rad olika stilar från företag som Tile och Chipolo. AirTag hjälper dig att hitta dina felplacerade objekt, men har också några coola funktioner som iOS-användare kommer att uppskatta. AirTags använder Apples Find My-app på iPhones och Mac-datorer. En av AirTags mest användbara attribut är dock att den ansluter till Apples enorma Find My-nätverk, som består av nästan en miljard enheter som kan upptäcka Bluetooth-signaler från en förlorad AirTag och pinga ägaren med platsen. ”Crowdsourcing-data som det är en lysande lösning på problemet”, iOS-utvecklare och podcaster Guilherme Rambo berättade Lifewire i ett mejl. Han rapporterade först att Apple arbetade med en kakelliknande artikelspårare 2019 för 9to5Mac. ”Andra har provat liknande tillvägagångssätt, men den stora mängden Apple-enheter runt gör det mycket mer troligt att en förlorad AirTag kommer i kontakt med en närliggande enhet som kan rapportera sin plats tillbaka till ägaren.”

Hur AirTags hittar dina saker

AirTags har flera funktioner som hjälper dig att hitta felplacerade föremål hemma eller spåra värdesaker som kan gå förlorade någon annanstans. Om du lämnade dina nycklar i en byxficka som lindades upp i tvättstoppet, kan du öppna appen Hitta min på din iPhone och be AirTag att spela ett ljud som leder dig till din garderob. Du kan också använda ”Precision Finding” -läget, som guidar iPhone 11- och 12-användare att finslipa objekt inom Bluetooth-räckvidd med hjälp av roterande pilar och en avläsning av hur många meter bort AirTag lurar. Den detaljnivån möjliggörs av U1-chipsen inne i AirTags som har Ultra-Wide Band-teknik.

AirTags kan också använda Find My-nätverket för att spåra objekt längre bort hemifrån. Om du förlorar ett objekt hemifrån och en närliggande Apple-enhet plockar upp AirTags Bluetooth-signaler får du ett krypterat meddelande från slut till slut som innehåller objektets plats som ingen annan kommer att kunna komma åt. Att sätta en AirTag i ”Lost Mode” gör att både iOS- och Android-användare kan komma åt kontaktinformation för ägaren till en förlorad AirTag med hjälp av NFC-teknik (near-field communication).

Sekretessfunktioner

Ett av de viktigaste problemen med spårningsenheter är potentiella integritets- och säkerhetsproblem, inklusive deras användning för att hålla koll på en annan person utan att de vet det. Men Apple designade AirTag med vad det kallar en ”uppsättning proaktiva funktioner som avskräcker oönskad spårning, en bransch först.” Apple sa i ett pressmeddelande att ”Bluetooth-signalidentifierare som sänds av AirTag roterar ofta för att förhindra oönskad platsspårning.” iOS-användare kommer att meddelas om en okänd AirTag verkar börja följa dem, och AirTags borta från sina ägare under en lång tid kommer att börja spela ett ljud. ”… Den stora mängden Apple-enheter runt gör det mycket mer troligt att en förlorad AirTag kommer i kontakt med en närliggande enhet som kan rapportera tillbaka sin plats till ägaren.”

”Dessa åtgärder ser verkligen ut att vara effektiva för försiktiga användare”, säger Zhiqiang Lin, docent i datavetenskap och teknik vid Ohio State University, till Lifewire i ett e-postmeddelande, även om han tillägger att han är osäker på hur svårt det är att hacka AirTags på det här. Om det finns något tvivel om en oönskad AirTag i närheten kan människor också använda Bluetooth-skannerappar i Google Play och Apples App Store för att visa dem, säger Lin. Rambo säger att funktionerna är väl genomtänkta. ”En enhet som är tänkt att vara används för att spåra saker kommer oundvikligen att få uppmärksamhet hos stalkers och andra människor som vill använda dem för onödiga ändamål, men Apple har gjort allt för att säkerställa att AirTags inte kan användas för det, ”tillade han.

Är AirTags värt det?

För $ 29 för en AirTag eller $ 99 för en fyrpack är priset för AirTags jämförbart med befintliga trackers som $ 34,99 Tile Pro och $ 24 Tile Mate. Chipolo erbjuder $ 25 ONE tracker och kommer snart att erbjuda en ny modell kompatibel med Apples Find My-nätverk. Du måste dock gå med i en väntelista för att få den.

En Apple AirTag ovanför en handhållning och iPhone med trackern aktiv.

Rambo tycker att det vid denna prispunkt är ”svårt att säga nej till AirTags” om du är en iPhone-användare. ”Naturligtvis finns det andra tillverkare som erbjuder liknande produkter, men som vanligt med Apples produkter är integrationen med hela ekosystemet oöverträffad.”