Skip to content

Din bil kanske inte blir den enda elbilen i framtiden

21 de augusti de 2022
e rvconcept 366ee40afabc4cf9a41f0956f7fab870

Viktiga takeaways

  • Företag arbetar med allt från elektriska luftskenor till elektriska och autonoma järnvägsfordon.
  • Ovanliga elfordon (EV) kan minska föroreningarna och bli billigare att underhålla.
  • Ett israeliskt företag planerar att snart testa ett eldrivet passagerarplan.

Elbilar är så förra året, och nu vänder sig tillverkarna till ovanliga sätt för batteridrivna transporter. Winnebago industries avslöjade precis sitt nya koncept för elektriska fritidsfordon (RV). Företag arbetar med allt från elektriska luftskenor till elektriska och autonoma järnvägsfordon.

Allt är en del av ett försök att minska föroreningarna genom alternativ till gasslukande bilar. ”Konventionella bränslen som används i dessa fordon tenderar att producera växthusgaser och andra föroreningar som är skadliga för människors och miljöns hälsa,” sa Ramteen Sioshansi, ingenjörsprofessor vid Ohio State University och IEEE Fellow som studerar elfordon, till livetstrad i ett mejl intervju. ”Det kan vara utmanande att utveckla andra flytande bränslen som inte har dessa egenskaper. Att byta till el eliminerar dessa utsläpp.”

RVs Go Electric

Den typiska husbilen får bara runt 6-10 miles per gallon, vilket snabbt kan bli dyrt när bränslekostnaderna är höga. Men Winnebago säger sig ha en lösning med sin nya elektriska husbil. Konceptfordonet Winnebago e-RV är en helt elektrisk husbil utan utsläpp som innehåller en avancerad drivlina och ett batteripaket som också driver bussens alla bostadsområden. Den har apparater i fordon utformade för att optimera energianvändning och batteriprestanda samtidigt som den maximerar komfort och funktionalitet.

Det finns till och med en 350-volts DC-ström för varmvattenberedaren och takmonterad luftkonditionering med värmepump och 110-volts AC för induktionshällen. ”Konsumentens efterfrågan driver elkraftstillämpningar över många fronter, och vi tror att husbilskonsumenter är redo att dra nytta av de förbättrade funktionerna och användbarheten som elektrifierade och uppkopplade husbilsprodukter kommer att ge”, säger Ashis Bhattacharya, senior vicepresident för Winnebago Industries, i ett pressmeddelande. pressmeddelandet. Elfordon är attraktiva eftersom de är så hållbara, både miljömässigt och ekonomiskt, sa Andrey Bolshakov, vd för elfordonsföretaget Evocargo, till livetstrad i en e-postintervju. Hans företag utvecklar autonoma elektriska lastbilar.

Fjärroperatörer kommer att kontrollera lastbilarna. Alla elfordon – oavsett om det är ett flygplan, en lastbil eller en bil – kommer att släppa ut noll och vara tystare än sin konventionella motsvarighet, hävdade Bolshakov. ”Så en värld full av elfordon kommer att bli renare och bekvämare”, sa han. ”Och eftersom elmotorer är så mycket enklare än förbränningsmotorer, är de mer pålitliga att använda och billigare att underhålla.”

Tåg, flyg och bilar

Tillverkare slår ordet elektrisk framför praktiskt taget alla fordon du kan tänka dig. Till exempel meddelade en grupp tidigare SpaceX-ingenjörer nyligen att de bygger självdrivna elektriska godstågsvagnar. Parallel Systems säger att deras tågvagnar är mer energieffektiva än lastbilstransporter. Fordonen har bättre aerodynamik, så att flytta en enhet gods med tåg tar en fjärdedel av energin det tar att flytta den med lastbil.

Ett koncept av en futuristisk gata med människor som fräser omkring och elektriska fordon för transport.

”Vi grundade Parallel för att tillåta järnvägar att öppna nya marknader, öka utnyttjandet av infrastrukturen och förbättra servicen för att påskynda godsavkarboniseringen”, säger Matt Soule, VD för Parallel Systems i ett pressmeddelande. ”Vår affärsmodell är att ge järnvägarna verktygen för att omvandla en del av den amerikanska lastbilsindustrin på 700 miljarder dollar till järnväg. Parallellsystemet kan också hjälpa till att lindra krisen i försörjningskedjan genom att möjliggöra låg kostnad och regelbunden förflyttning av gods in och ut ur hamnar.” Om tåg kan gå elektriska, varför inte saker som flyger? Det verkar vara tanken bakom företaget Hybrid Air Vehicles, som nyligen avslöjade koncept med eldrivna passagerarflygplan. Airlander 10 kommer att kunna ta upp till 100 passagerare.

Ett israeliskt företag planerar att snart testa ett eldrivet passagerarplan. Men utmaningarna kvarstår när det gäller att göra långt borta EV-koncept till verklighet. För elektriska lastbilar testar vikten som krävs av batterierna för att dra tunga laster över långa sträckor gränserna för nuvarande teknik, säger Michael Lenox, professor vid University of Virginia och författare till boken, ”The Decarbonization Imperative: Transforming the Global”. Ekonomi till 2050″ i en e-postintervju. Han sa att samma hinder för vikt och batteritid hindrar drömmen om kommersiella långdistansflygningar. ”Biobränslen och väte kan i slutändan bli en bättre lösning för att minska koldioxidutsläppen för kommersiella flygningar,” tillade Lenox.