Skip to content

Din PlayStation 4 har ett utgångsdatum

25 de juni de 2021
GettyImages 1217244091 f6f6ada527254aebb09b4d69b777da8f

Viktiga takeaways

  • Fans har upptäckt en konstig fråga som så småningom kan ”tegel” varje detaljhandel PS4.
  • Frågan har att göra med hur PS4 verifierar spelarnas troféer.
  • Sony kunde teoretiskt fixa detta med en firmwareuppdatering, men kommer det?

Det finns en konstig designfel med PlayStation 4 som så småningom kan göra varje enhet på marknaden oförmögen att spela spel alls. PS4 har ett lågeffektbatteri på moderkortet som det använder för att hålla reda på tiden när enheten kopplas ur. Om batteriet tar slut eller tas bort försöker PS4 istället kontakta Sonys servrar för att synkronisera dess interna klocka. Om den inte kan göra det kommer PS4 inte att spela någonting, inte ens fysiska medier. För genomsnittskonsumenten 2021 är detta inte mycket mer än ett unikt fall av köpare-se upp. Om du plockar upp en begagnad PS4 och den ger ett ”30391-6” -fel när du försöker spela spel betyder det att batteriet är urladdat. Men på lång sikt betyder denna fråga att alla 115 miljoner PS4-konsoler på marknaden kan bli värdelösa. ”Nyheterna om problem som uppstår i framtiden när man spelar giltiga kopior av spel på PS4 är definitivt oroande”, säger Jonas Rosland, verkställande direktör för den icke-vinstdrivande spelreservatet Hit Save !, till Lifewire via Discord. ”Det skulle dock förlita sig på att Sony inte tillhandahöll en fix för över 100 miljoner PS4-konsoler som sålts och lämnar deras fanbase. Vi hoppas verkligen att det inte kommer att hända.”

(Av) gör historia

Problemet med PS4: s batteri upptäcktes och testades i slutet av mars av en team av mediebevarande förespråkare som arbetar med spelar det? Discord-server. De hänvisar till frågan som ”C-Bomb”, uppkallat efter CMOS-batteriet (kompletterande metalloxid-halvledare) på PS4: s moderkort. ”Frågan som vi kallade” C-Bomb ”är inte ny, säger Crow, en pseudonym arkivare och forskare med Does It Play?, Till Lifewire via Discord. ”Det har varit känt på hembryggeriet under en tid. När vi fick höra om det insåg vi den skadliga inverkan det kan ha för framtiden för de spel vi spelar idag.”

Vissa håller en PlayStation-fjärrkontroll medan de bär spelhörlurar.

Samma batteriproblem gäller även PS3, men gäller endast digitalt innehåll som nedladdade spel. Är det Play nuvarande hypotes att båda systemen fungerar så här för att hindra användare från att låsa upp troféer genom att manipulera enhetens interna klocka. Du kan byta ut ett dåligt CMOS-batteri på en PS4 med ett hylla CR2032, vilket är samma typ av batteri som används för klockor och bilar. Ersättningen kräver inte lödning, men du måste ta isär din PS4, vilket upphäver garantin. (Det i sin tur tar upp några av samma problem som driver ”rätten att reparera” -rörelsen.) Detta sätter också ett hårt tak på PlayStation 4 som en programvaruplattform. När och om Sony avslutar fullt nätverksstöd för PS4, skulle det betyda att alla funktionella PS4 som finns kvar i världen bara skulle fortsätta att fungera så länge som deras CMOS-batterier gjorde. Efter det, som spelar det? påpekar att dessa PS4 skulle hamna på cirka 285 000 ton e-avfall, och dess bibliotek med nästan 3200 videospel kunde inte längre spelas alls på deras inbyggda hårdvara. PS5 är bakåtkompatibel med det mesta av PS4-serien, men inte allt, så en handfull spel kan gå förlorade permanent.

Vad händer sen

Sony kunde teoretiskt fixa detta med en ny firmwareuppdatering för PlayStation 4 genom att inaktivera troféer på alla PS4 som har problem med sin interna klocka. Spelar det? har publicerat en formulärförfrågan via Google Drive för intresserade spelare att skicka till Sony.

Det ses dock inte som troligt, eftersom Sony har visat ett ointresse för historiskt bevarande de senaste åren. Lifewire kontaktade Sony för kommentarer om frågan, men fick inget svar. ”Jag tror att alla kan titta på arvet från PlayStation-varumärket och vara överens om att PlayStation är hem för några historiskt viktiga spel och hårdvara,” sa Crow. ”Vi vill bara att Sony ska hjälpa oss att bevara det arvet. Det kanske låter kornigt, men det här är viktigt, och vi vill att Sony ska känna igen det och fixa det här lilla felet som har potential att förstöra allt detta.” ”Vi har chansen att lära oss av de misstag som gjorts tidigare när det gäller att bevara andra medier,” fortsatte Crow. ”BBC spelade berömt över mycket av originalet Läkare som band, och dessa avsnitt är nu tänkt förlorade för alltid. Vi kan stoppa liknande förluster från videospel, men vi vill att Sony och alla hårdvaruleverantörer ska inse vikten av bevarande. ”Under tiden är den största borttagningen från detta för spelaren på marken att behandla din PS4 vänligt. Nej konsolen varar för alltid, men PS4 byggdes för att förstöra själv.