Skip to content

Din smartphone kan snart laddas över luft

14 de juni de 2021
GettyImages 662949178 e4de8ceb4c7c48178546437f2d71bc12

Viktiga takeaways

  • Flera företag arbetar med sätt att låta dig ladda din smartphone över luften.
  • Motorola arbetar med tidigare Caltech-forskare för att utveckla smartphones som kan drivas upp till 3 meter från en laddare.
  • Xiaomi visade nyligen en konceptvideo för att ladda en telefon över luften.

Du kanske snart kan ladda din smartphone över luften tack vare ett växande antal tekniska framsteg. Motorola sa nyligen att det samarbetar med tidigare Caltech-forskare för att utveckla smartphones som kan drivas upp till 3 meter från en laddare. Ansträngningen kan innebära ett slut på den ständiga sökningen efter elkablar. ”Luftladdning ger användarna mycket mer frihet med sina enheter”, säger Cesar Johnston, chef för det trådlösa laddningsföretaget Energous, i en e-postintervju. ”Du behöver inte känna dig bunden till närmaste vägguttag. Och enheter kan fortfarande användas medan de laddas luft.”

Frihet från sladdar

För att utveckla sin over-the-air-laddning (OTA) arbetar Motorola med GuRu Wireless, ett företag grundat av forskare från Caltech. ”De flesta icke-trådlöst laddade enheter har bara en laddningshastighet, men trådlös laddning över luft kan tillåta användare att strypa hur mycket ström som kommer in i deras enhet.” ”På Motorola arbetar vi ständigt med att föra innovationer på marknaden som kan förbättra våra konsumenters liv. Med den här lösningen kommer vi att få en glimt av den frihet och flexibilitet som användarna kan njuta av med en revolutionerande trådlös, trådlös kraftteknik, säger Dan Dery, vice vd för produkt hos Motorola, i ett pressmeddelande. ”Med GuRu föreställer vi oss en ny generation trådlöst drivna enheter.” GuRu säger att dess patenterade miniatyrmoduler gör det möjligt för enheter att drivas på lång räckvidd med precisionskraftöverföring. Tekniken laddar kontinuerligt enheter och omdirigerar strömmen vid behov som en säkerhetsåtgärd. ”Luftavgifter krävs av slutanvändarna för att ge frihet”, säger Florian Bohn, VD och grundare av GuRu Wireless. Lifewire i en e-postintervju. ”Mobila enheter och elektronik som bärbara enheter kommer alltid att laddas när laddningen sker i bakgrunden. Installation och underhåll av kameror och IoT-enheter blir en lek och kostnaden, både i dollar och tid / ansträngning för att använda dessa enheter , minskas drastiskt. ” Motorola är bland många företag som tävlar om att få sina OTA-produkter på marknaden. Xiaomi visade nyligen en konceptvideo för att ladda en telefon över luften.

”Inom en snar framtid kommer Xiaomis egenutvecklade laddningsteknik för rymdisolering också att kunna arbeta med smartklockor, armband och andra bärbara enheter”, skrev företaget på sin webbplats. ”Snart kommer våra vardagsrumsenheter, inklusive högtalare, bordslampor och andra små smarta hemprodukter, att byggas på en trådlös strömförsörjningsdesign, helt ledningsfri, vilket gör våra vardagsrum verkligen trådlösa.” Kraft kan en dag till och med komma från mobiltelefonsignaler. Forskare skrev nyligen i en uppsats att de hade kommit på ett sätt att samla in och distribuera energin från 5G trådlös kommunikation. ”5G har utformats för flammande snabb kommunikation med låg latens”, skrev författarna i tidningen. ”För att göra detta antogs mm-vågfrekvenser och tillät oöverträffade höga utstrålade effekttätheter av FCC. Medvetet har arkitekterna på 5G därmed skapat ett trådlöst kraftnät som kan driva enheter inom räckvidd som överstiger kapaciteten hos befintliga teknik. ”

Göra telefoner mindre

I det pågående loppet för att göra telefoner lättare och tunnare kan luftladdning hjälpa.

Någon som håller en smartphone med laddningsindikator på skärmen men inga kablar är anslutna.

Trådlös laddning över luft låter tillverkare designa mindre, vattentäta och portlösa enheter som ser, känns och fungerar bättre än de med besvärliga laddningsportar som blir smutsiga och tar upp värdefulla fastigheter i allt mindre enheter, tillade Johnston. Och överladdning ger användarna mer kontroll över energihantering av sina enheter. ”De flesta icke-trådlöst laddade enheter har bara en laddningshastighet, men trådlös laddning över luft kan tillåta användare att strypa hur mycket ström som kommer in i deras enhet”, sa han. Förvänta dig inte att se OTA-laddning bli allestädes närvarande direkt, säger experter. Processen kräver en noggrann godkännandeprocess från FCC. ”Eftersom fler lösningar utvecklas och godkänns av FCC och andra tillsynsorgan, som vår WattUp-teknik var den senaste månaden, kommer vi att se laddningssträckor öka till längre sträckor upp till 10-15 fot,” sa Johnston.