Skip to content

Disney + innehållsvarningar låter dig inte ignorera det förflutna

17 de juni de 2021
GettyImages 1196061381 7fbe5a51ca344076ab3c163072e649e3

Viktiga takeaways

  • Disney + -kunder kommer att se en 12-sekunders varning före filmer med rasistiska scener.
  • Filmer inkluderar klassiker som Dumbo, Peter Pan och Aristocats.
  • Hollywood fortsätter att möta de pågående utmaningarna med att förbättra mångfalden i topprankarna.

Disney har lagt till rådgivning före filmer med rasistiska scener i hopp om att få en konversation om negativa skildringar av människor och kulturer i media. Men räcker det? Medan vi ofta ser på Disney-filmer som det ultimata familjevänliga innehållet, har vissa äldre klassiker rasistiska stereotyper och felaktiga skildringar av människor. Istället för att radera innehållet har medieföretaget lagt till en rådgivare före dessa filmer på sin Disney + -strömningsplattform för att erkänna de problematiska scenerna och uppmuntra tittarna att läsa mer om ett nytt initiativ för att bättre representera sin publik. Att välja att visa dessa scener med kommentarer – i motsats till att radera dem eller visa dem utan att nämna deras problematiska karaktär – är ett ”viktigt steg” för Disney att räkna med sitt eget filmbibliotek, liksom landets räknande från det förflutna. Darnell Hunt, UCLAs dekan för samhällsvetenskap, berättade Lifewire i en telefonintervju.

Starkare varningar

Disney säger på sin ”Stories Matter” -webbplats att de ser en möjlighet för dessa råd att hjälpa till att starta en konversation om representationer av människor och kulturer i filmer, vilket kommer i en tid då Hollywood-studior har till uppgift att öka mångfalden bland dess topprankar utöver för att bättre representera kulturer och människor på skärmen. Dessa råd är ett steg upp från Disneys tidigare ansträngningar för att ta itu med stötande innehåll på sin Disney + -strömningsplattform, som lanserades i november 2019. Det innehöll tidigare referenser till ”föråldrade kulturella skildringar” i vissa filmbeskrivningar, som vissa kritiserade för att inte vara tillräckligt starka och lämnar några filmer. Dessa nya varningar på 12 sekunder är mer detaljerade och kan inte hoppas över, Polygon rapporter.

Rådgivningsvarningen Disney + innehåll som kommer att visas före utvalda titlar.

Disney har angett flera klassiska filmer som inkluderar varningen för vissa scener som visar människor eller kulturer på ett negativt sätt, till exempel: Aristocats (1970), Dumbo (1941), Peter Pan (1953) och Schweiziska familjen Robinson (1960). På sin webbplats förklarar företaget varför scenerna i flera filmer är olämpliga. Till exempel förklarar det det Peter Pan ”skildrar infödda människor på ett stereotyp sätt som varken återspeglar ursprungsfolks mångfald eller deras autentiska kulturella traditioner”, inklusive hänvisningar till ”rödskinn” utöver andra stötande skildringar.

Rekontering med det förflutna

Rådgivningarna är en del av en större ansträngning från Disneys sida som heter ”Stories Matter”, som syftar till att använda innehållet för att stimulera en konversation om historia. ”Vi vill också erkänna att vissa samhällen har raderats eller glömts bort helt och hållet, och vi är också engagerade i att ge röst till sina berättelser”, säger Disney på webbplatsen. Flera organisationer styr dessa insatser, inklusive African American Film Critics Association (AAFCA), Coalition of Asian Pacifics in Entertainment (CAPE), Geena Davis Institute on Gender in Media, National Association of Latino Independent Producers (NALIP) och andra.

Går vidare

Medan dessa råd kan hjälpa till att skapa en dialog om tidigare filmer, säger vissa experter att en viktig del av att se till att studior berättar korrekta historier framöver är att öka mångfalden bland cheferna som kallar skotten om vilka (och hur) filmer görs. ”Färgade människor vill se sig själva i berättelserna de tittar på.” Detta är en av mätvärdena som Hunt och andra UCLA College-kollegor spårar som en del av en årlig Hollywood-mångfaldsrapport (för öppenhet har Disney varit en av företagssponsorerna som har bidragit med finansiering till rapporten). Medan den första delen av rapporten som släpptes i februari visade att skådespelarnas roller för kvinnor och minoriteter i filmer har ökat sedan UCLA började sammanställa dessa uppgifter, fann det också att vita män fortfarande fattar de flesta beslut om att godkänna nya filmer, regi och sätta budgetar på 11 av de viktigaste studiorna. En nyligen släppt andra del av rapporten som fokuserade på tv visade att minoriteter endast regisserade 21,8% av TV-avsnitt mellan 2018-2019, trots att representationen i skådespelarrollen förbättrades jämfört med föregående år. Rapporten visade också att kvinnor och minoriteter bara hade 32% respektive 8% av jobben i studioordförande och VD i TV.

”Underrepresentationen av färgade människor i den verkställande sviten som skapare, författare och regissörer är problematisk, även om det finns fler färgade personer i skådespelare, eftersom deras karaktärers berättelser kan sakna äkthet eller kommer att skrivas stereotyp eller till och med” raslös ”om skillnaden kvarstår”, säger Ana-Christina Ramón, chef för forskning och samhällsengagemang för UCLA: s socialvetenskapliga avdelning, och medförfattare till mångfaldsrapporten, i ett pressmeddelande. Så även om Disney-rådgivningarna är ett sätt att ta itu med problem med representation i tidigare filmer beror det på att berätta exakta historier framöver också vem som ringer skotten bakom kameran. Det är oklart hur mycket saker kommer att förändras i nästa Hollywood Diversity Report, men Hunt säger att en sak är säker: ”Folk i färg vill se sig själva i berättelserna de tittar på.”