Skip to content

Du och din elbil förtjänar säkrare däck för isigt väder

11 de april de 2022
DSC 8009 c5191c3e52f04dd3bd13008c40164fd3

Jag har suttit bakom ratten i Acura NSX tidigare. Det är en underbar hybrid superbil som hanterar spektakulärt. Det är dock första gången jag kör den på fyra tum is. Den senaste veckan hade jag möjlighet att testa de senaste vinter- och helårsdäcken från Bridgestone på dess Winter Driving Experience nära Steamboat Springs, Colorado. Medan jag har ägnat flera år åt att informera vänner och familj om att ett par bra vinterdäck är mycket bättre än fyrhjulsdrift, var det här en möjlighet att inte bara se det i aktion utan också en chans att känna hur långt däckteknologin hade avancerat.

Och även om våren kan vara precis runt hörnet nu, om vi har lärt oss något från HBO:s TV-serie om drakar, halshuggning och incest, kommer vintern.

Superbil på is

NSX jag körde var inte på vinterdäck; det rullade på under alla årstider – ett däck som är ett slags mångsidighet. Den erbjuder bra hantering i torrt väder men kan också göra kortare arbete med regn, snö och is så länge föraren förstår förhållandena. På superbilen lyckades jag fortfarande ta mig runt vad som egentligen var en autocrossbana med mig bakom ratten, även om jag tog ut en kon. Jag bromsade för sent och svängde för snabbt. Men jag gled aldrig helt utom kontroll, vilket, för kanske 10 år sedan på alla årstider, förmodligen skulle ha varit fallet. Jag tillbringade flera år med att köra upp till Lake Tahoe i snön med alla årstider på min fyrhjulsdrivna WRX. De fungerade väldigt bra, men jag visste att jag måste vara försiktig. Om jag hade den bilen kvar (RIP-boxermotor som exploderade en dag) och rullade på den senaste serien av alla säsonger, skulle jag känna mig mycket mer självsäker.

EV däck

Vilket för oss till elbilar. De flesta är utrustade med högeffektiva däck. De har lågt rullmotstånd och drar generellt nytta av de räckviddssiffror som biltillverkarna har säkrat via EPA-tester. Emellertid är handeln att de inte precis är byggda för att tackla snö och is.

En närbild av ett Bridgestone däck tred.

Jag har fått mer än ett par elbilar (min Kona Electric ingår) för att snurra hjulen på även milt hala vägar under acceleration. Visst är det lite kul, men det är också en påminnelse om att om det snöade så skulle jag verkligen behöva ta hand om gasen, bromsa och styra för att komma till min destination. Många elbilar har den extra fördelen av enastående vridmomentvektorering. Det är då rotationen av varje däck hanteras av fordonet för att ge maximal dragkraft. Om ett däck slirar kan skåpbilen, lastbilen eller SUV:en minska krafttillförseln till det hjulet och öka kraften till ett annat hjul med bättre grepp. Det är fantastiskt, men om inget av däcken kan få ett ordentligt grepp, ja, du har ett problem.

Back to Back-körning

Vinterdäck kan vara det bästa alternativet för de som hanterar månader av hala och snöiga vägar, och jag kan säga er att de är mycket bättre än jag minns. Bridgestone utrustade Acura MDX SUV:ar med sina Blizzak (riktiga namn) vinterdäck och dess alla årstider som en möjlighet att testa båda inställningarna på samma typ av fordon. Precis som NSX presterade MDX med alla säsonger förvånansvärt bra. Men sedan körde jag fordonet med Blizzaks. Vid ett tillfälle blev jag tillsagd att köra 30 miles i timmen nedför en frusen backe, sedan dra till bromsarna, släppa bromsarna och sedan svänga snabbt åt höger, snabbt till vänster och sedan bromsa igen. Att växa upp med att köra i snö och tillbringa några år med att ta itu med Tahoes vägar under helgen i min hjärna, allt detta är ett recept på katastrof. Men jag gjorde det, och det var bra. Vänta, det var bättre än bra. Det var otroligt imponerande. Under hela dagen lät instruktörerna mig göra saker i Acura MDX utrustad med Blizaks som jag var säker på att jag skulle glida in i snöbanken.

En gul Bridgestone testbil som kör på en snöig bana för att testa däckdragkraft.

Sedan frågade jag om fyrhjulsdrift – både MDX och NSX är utrustade med Acuras SH-AWD (superhanteringsfyrhjulsdrift)-system – jag hörde samma sak från instruktörerna och Bridgestones Senior Product Manager, Brad Robinson. Fyrhjulsdrift är utmärkt för acceleration men har fördelar jämfört med bakhjulsdrivna och framhjulsdrivna fordon vid kurvtagning och bromsning. En instruktör berättade om en händelse där de framhjulsdrivna fordonen överträffade de fyrhjulsdrivna fordonen på isbanan när båda var utrustade med vinterdäck. Med andra ord, däck spelar roll i hala och isiga förhållanden. Mycket mer än de flesta kanske inser, och tekniken bakom hur de arbetar är spännande.

Föreningar och Snipes

Det som skiljer alla årstider och vinterdäck från andra typer av däck är sammansättningen och slitbanan. Skillnader i slitbanan verkar vara en no-brainer. Men det är mer involverat än att bara kasta ett gäng beckasiner (aka räfflor och slitbanor) på gummit och kalla det en dag. Robinson berättade för mig att företaget använder virtuell modellering till en början och sedan tar däcken till isbanan för att testa dem för grepp och bett på vägen och för att se till att förarna får en trevlig och bekväm körupplevelse. ”Utvecklingen är inte bara för att ge dig säker vinterdragkraft utan också att däcket fungerar mer som ett vanligt däck,” sa Robinson. Gummit som träffar vägen är också mycket mer komplext än de flesta förare inser. Blandningen måste förbli mjuk och följsam under extremt kallt väder för att greppa vägen. Bridgestone använder sin egenutvecklade multicellblandning som tar bort och stöter bort vatten från däckets yta när det kommer i kontakt med vägen. Det visar sig att de hala förhållandena är några grader över och under 32 grader Fahrenheit. Temperaturen vid vilken vatten fryser. Det beror på att ofruset vatten i blandningen gör att däcken glider mer på toppen av isen.

Två förare som testar Bridgestone-däck på stadsjeepar på en snöig väg.

Elbilar på vintern

För de som rullar med elektroner finns det däck på marknaden, både helårs och vinter, som passar de flesta elbilar. Om du är osäker på vilka däck du ska köpa, finns en metallstämplad plåt med däckstorlek och viktklassificering i karmen på fordonets förardörr. Du kan också prata med din lokala betrodda däckverkstad. Robinson medger att det finns ytterligare utmaningar med att skapa vinterdäck för elbilar. ”Rullmotstånd är definitivt i övervägande. Jag tror att det kan bli viktigare när vi går över till elbilar eftersom jag tror att räckvidden är lite mer relevant för människor”, noterade han. Bridgestone arbetar med OEM-tillverkare om däck för elbilar, så det har insikter i hur fordon interagerar med vägen och vad biltillverkare förväntar sig att förare ska uppleva bakom ratten. Det finns också överväganden om vikt, regenerativ bromsning och vridmoment. Lyckligtvis skickas många fordon på vägen med traction control-inställningar för hala situationer. Du kombinerar det med en bra uppsättning vinter- eller helårsdäck, och elbilar är redo för nästan allt som elementen kan kasta på dem. Även körning på en blåsig, kuperad bana byggd på fyra tum is.

Vill du veta mer om elbilar? Vi har en hel sektion dedikerad till elfordon!