Skip to content

eBay 101: Grunderna i köp och försäljning

16 de september de 2021
134419068 56a6a4673df78cf7728f8b2b

eBay startade 1995 i San Jose, Kalifornien. Det var då datorprogrammeraren Pierre Omidyar och hans fru bestämde sig för att handla samlarvaror online med hjälp av World Wide Web. Efter att ha använt sig av sin mjukvaruupplevelse, designade och lanserade Pierre en webbplats, ’Auctionweb’, där handlare kunde träffas för att sälja sina varor till andra samlare, allt inom en miljö av professionellt förtroende. Även om det var begränsat i omfattning och storlek, lyckades Auctionweb lyckas och Pierre bytte senare tjänsten till eBay (med små bokstäver ”e”). eBay.com har vuxit till den största och mest framgångsrika online affärsmodellen i historien. Idag samlas tiotals miljoner människor dagligen på eBay.com och eBaymotors.com för att söka, köpa och sälja miljoner dollar i nya och begagnade varor. Från enkla produkter som gamla Monopoly-spel och begagnade Elvis-skivor, till grossistelektronik och digitalkameror, ända upp till exotiska motorfordon, avancerade konstverk och dyra fastigheter, eBay har blivit den globala handelsplattformen för varje person.

En enkel modell

EBay -affärsmodellen är fantastiskt enkel: tillhandahåll en säker och motiverande onlinemarknad där alla kan samlas för att handla produkter med förtroende. Ta ut en liten avgift för att sälja sina varor, gör det mycket enkelt att handla pengar i förtroende och genomdriva säkerhet och förtroende för alla. På basnivå fungerar eBay precis som en elektronisk ”loppis”:

 1. eBay -säljare betalar en liten fast avgift plus en 1,5% procentsats till eBay för att marknadsföra sina varor.
 2. eBay -köpare besöker och använder marknadsplatsen utan några avgifter.
 3. Alla parter som missbrukar systemet eller varandra kommer att disciplineras eller kastas ut.

På en högre nivå skiljer sig eBay från en vanlig loppmarknad av flera skäl:

 1. EBay -marknaden är internationell och går över språk och nationella gränser.
 2. Det massiva valet av varor är imponerande.
 3. Försäljning kan antingen vara auktionsformat (tävlingar mellan anbudsgivare) eller traditionellt fastprisformat. Säljarna väljer vilket format de föredrar.
 4. Köpare och säljare kommer sannolikt aldrig att träffas personligen.
 5. Köparna får inte se produkten personligen innan de köper utan ges olika garantier efter köpet för att säkerställa tillfredsställelse.
 6. Mycket sofistikerade datoråtgärder genomförs för att minimera elektronisk oärlighet på alla sidor.
 7. Heltidsanställda är anställda för att säkerställa säkerhet och rättvisa i hela systemet.
 8. En ärlighetsmodell som kallas ”positiv feedback” används för att motivera köpare och säljare att handla med integritet.
 9. Professionella tredje parts betaltjänster, som Paypal, Bidpay och Escrow, tas in för att säkerställa en säker och pålitlig betalning mellan eBayers.
 10. eBay är lättare att använda än en loppis.

Vad är nackdelarna?

Visst är inget system perfekt. eBay har sin rätta andel frustrationer. Här är de negativa aspekterna av eBay som du kan uppleva:

 1. Den långsamma leveransen: detta är den vanligaste tvisten mellan eBayers. Medan de flesta eBay -köpare skickar produkter inom några dagar efter köpet, väntar vissa eBayare i veckor på att få sina produkter i posten.
 2. Tillägg för säljare kan öka om du är en vanlig säljare. Särskilt om du är en mycket seriös säljare som vill göra eBay till din heltidsinkomst kommer eBay-tillägg att börja kännas som franchiseavgifter för en restaurang.
 3. Misrepresenterade produkter: Vissa amatörsäljare kommer att göra ett dåligt jobb med att noggrant beskriva sina produkter online och kommer att göra vissa köpare besvikna när produkten äntligen levereras.
 4. Kvalitetskontroll kan vara väldigt amatörmässigt beroende på säljare: På grund av loppisformatets natur kan de flesta sälja på eBay. Vissa amatörsäljare plågas av dålig kvalitetskontroll, packning och frakt: de skickar trasiga produkter, fel produkter eller fel produktstorlek.

Tack och lov, de goda elementen överväger det dåliga på eBay. eBay fungerar bra eftersom det motiverar sina säljare att behandla sina kunder med ärlighet och integritet. Den stora majoriteten av eBay -säljare tillhandahåller ärlig och pålitlig service, och du kommer att veta vem dessa människor är genom deras höga offentliga feedback.