Skip to content

En Microsoft-ägd oenighet kan vara dålig, säger experter

18 de juni de 2021
GettyImages 1203019335 ac1be1e242dd456aad93f71dfeacf6f8

Viktiga takeaways

  • Microsoft och andra företag förhandlar om att köpa Discord.
  • Medan andra företag är inblandade är många oroliga över konsekvenserna bakom ett Microsoft-köp.
  • Mindre kontroll och Microsofts tidigare historia med Skype, en en gång populär videokonferensapp, står i centrum för bekymmerna.

Microsoft har enligt uppgift samtal om att köpa Discord för 10 miljarder dollar, och många är oroliga för att det kommer att sluta som Skype. Rapporter om att Discord utforskar en försäljning på mer än 10 miljarder dollar har dykt upp nyligen, vilket har lett till en rapport från Bloomberg tyder på att Microsoft diskuterar för att köpa onlinemeddelandeappen. Den här nyheten har fått många att beklaga det möjliga förvärvet, eftersom Microsoft inte har haft den bästa historien när det gäller att förvärva nya kommunikationstjänster. ”Många nuvarande Discord-användare verkar vara oroliga för att Discord-kvaliteten skulle minska efter ett övertagande av Microsoft”, säger Miklos Zoltan, VD för Privacy Affairs, till Lifewire via e-post. ”Även om det vid denna tidpunkt är osäkert vilka planer Microsoft har för Discord, är dessa rädslor inte helt ogrundade.”

Dåligt blod

För att fullt ut förstå varför många är oroliga för Discords framtid om de ägs av Microsoft, måste du gå tillbaka i tiden, till maj 2011, då Microsoft avslutade en affär för att köpa Skype för 8,5 miljarder dollar. Vid den tiden var Skype en av de mest populära videochattapplikationerna som fanns tillgängliga och erbjuder högkvalitativa samtal som kan ringas till alla på planeten, så länge de hade ett Skype-konto och en kompatibel enhet. När Microsoft väl köpte tjänsten började saker och ting snabbt förändras.

Istället för att fokusera på vad som så många användare till Skype i första hand – överlägsen videokvalitet – började Microsoft uppdatera appen med funktioner som skulle göra den mer av en konkurrent för vardagliga meddelandeprogram. Detta inkluderade en komplett redesign, som introducerade nya emojis och till och med funktioner som Highlights, en imitation av Snapchats populära ”försvinnande meddelanden.” Flytten var ett försök att hålla jämna steg med andra populära appar på marknaden vid den tiden, men ingen av dessa förändringar gav verkligen resultat. Skype-användare ville inte ha något som kunde hålla jämna steg med Snapchat eller andra appar. De ville ha den pålitliga videokonferensplattformen som de skulle lita på så mycket på. Plattformen föll snabbt in i en funktionskrypning, vilket innebär att uppdateringar aldrig var stora eller slagkraftiga. Så användarna återvände aldrig till tjänsten och vände sig istället till andra videokonferensappar som Zoom. ”Om Microsoft köper Discord kommer de troligen att försöka integrera det med Xbox-ekosystemet och tjäna pengar på det.” ”Microsoft förvärvade Skype 2011 och sedan dess har utvecklingen på Skype varit extremt begränsad,” förklarade Zoltan. Han säger att denna brist på uppdateringar bara har hjälpt användare till andra applikationer som Telegram, Signal och till och med Discord för deras meddelandebehov. Många är oroliga för att Discord kan se samma öde som Skype om det köps av Microsoft, med flera användare uttrycka dessa känslor på Twitter.

Osäker framtid

Annan rädsla har härrört från Microsofts senaste köp av ZeniMax Media, moderbolaget till Bethesda Softworks. Under en briefing tidigare denna månad gjorde Phil Spencer, chefen för Xbox, det tydligt att Microsoft har drivit på dessa stora inköp för att göra Game Pass till det bästa det kan vara för Xbox-spelare. Det betyder att framtida ZeniMax-spel kan ha exklusiva band till Xbox-plattformen. Medan exklusiva är bra för Xbox-spelare, är Discord-användare oroliga för att de skulle kunna se liknande exklusivitetsanslutningar om meddelandeprogrammet hämtas av Microsoft.

”Om Microsoft köper Discord kommer de förmodligen att försöka integrera det med Xbox-ekosystemet och tjäna pengar på det”, säger Lilia Gorbachik, en produktchef på Intermedia, till Lifewire i ett e-postmeddelande. Gorbachik som har över 15 års erfarenhet av att arbeta inom Unified Communications as a Service (UCaaS) industrin, säger att flytten kan påverka den nuvarande användarbasen, eftersom priserna för Discords premiumtjänst kan förändras, eller företaget kan välja att låsa den bakom tjänsterna som Xbox-nätverket (tidigare Xbox Live). Funktioner som är tillgängliga för användare gratis kan också påverkas. ”Discord-publiken är ganska ung och de uppskattar gratis service med en mängd kontroll över den. Microsoft tenderar att ge mindre kontroll över sina tjänster, vilket kan vara en intressekonflikt.” Sade Gorbachik.